presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Stor designkveld for Stavanger

  Publisert: 27.04.2016 18:32 - av  Henning Poulsen
Oslo: I ettermiddag mottar Laerdal Global Health og Lars Tornøe Merket for god design. Begge er nominert til Hedersprisen for god design, mens Laerdal Global Health også slåss om Design for alle-prisen.

Onsdag ettermiddag mottok Laerdal Global Health og Lars Tornøe den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde i forbindelse med Transform 2016, landets viktigste møteplass for arkitektur- og designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Laerdal Global Health har spesialisert seg på å lage produkter som hjelper leger og pleiere i en ofte hektisk og presset arbeidshverdag ved sykehus i utviklingsland. Her kan god, funksjonell design bokstavelig talt være livreddende. Lars Tornøe har på sin side hatt en helt sentral rolle i utviklingen av et utemøbel som er med på å skape gode, inkluderende bymiljøer, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

I tillegg er Laerdal Global Health nominert til selveste Hedersprisen for god design samt til spesialprisen Design for alle, som begge deles ut på slutten av Transform 2016. Stavangermannen Lars Tornøe er nominert til Hedersprisen for god design sammen med møbelprodusenten Vestre.

 

Laerdal Global Health: Norsk fødselsinnovasjon som redder liv

Hvert år mister anslagsvis to millioner barn livet i forbindelse med fødsel. 99 prosent av disse dødsfallene skjer i ressursfattige områder. Et norskutviklet fosterlydsapparat som måler hjertefrekvens under fødselen kan bidra til å redde tusenvis av liv.

 

– Forskning viser oss at fosterlydsovervåking gjennomført etter gjeldende retningslinjer kan redde 30 prosent av de som ellers ville dødd under fødsel, og dessuten redusere antall barn som blir født uten å puste selv med 40 prosent. Vi skjønte at vi her kunne levere en løsning som kunne redde mange liv, sier Tor Inge Garvik, leder for produktutvikling i Laerdal Global Health.

 

Overarbeidede sykehusansatte

Samtaler med jordmødre ved et sykehus på landsbygda i Tanzania avdekket en rekke behov som det stavangerbaserte selskapet tok med til tegnebordet. Et problem som tidlig ble utpekt var mangel på tid til å følge opp hver pasient, som følge av underbemanning.

 

– En fødselshjelper kan ofte ha ansvar for opptil 10 fødende kvinner samtidig. Det gjør det vanskelig å identifisere og følge opp risikotilfeller, særlig siden eksisterende utstyr gjerne er upresist, tungvint og tidkrevende å bruke, sier Garvik.

 

Finner fosterlyd på sekunder

Sammen med søsterselskapet Laerdal Medical har Laerdal Global Health utviklet Moyo, et mer nøyaktig og brukervennlig apparat for å måle hjertefrekvens hos fosteret. Der det med konvensjonelt utstyr kan ta flere minutter å finne fosterets hjertelyd, bruker Moyo bare noen sekunder. Et skjermbilde viser utviklingen i hjertelyd de siste 30 minuttene, og ved avvik fra normalen vil en alarm gå av for å påkalle assistanse.

 

Magebelte og nakkestropp gjør at mor kan bevege seg fritt med sensoren på seg, og en egen pulsmåler for mor gjør at fødselshjelperen ikke blander sammen mor og barns hjertelyd. Dermed kan mange potensielt fatale inngrep unngås.

 

Livsviktig brukermedvirkning

Industridesigner Cenk Aytekin i Laerdal Medical gir brukermedvirkning en stor del av æren for at Moyo ble et såpass vellykket produkt.

 

– Involvering av sluttbrukere, i dette tilfellet fødselshjelpere i Tanzania, er en fantastisk måte å lære på, selv om vi måtte reise 7500 kilometer for å møte dem. Dette er en måte å arbeide på der du prøver og feiler hele tiden, før du til slutt finner den beste løsningen. Jeg mener dette er helt nødvendig for å designe meningsfulle, effektive medisinske løsninger, sier Aytekin.

 

Moyo ble lansert på senhøsten i fjor, og fikk stor oppmerksomhet på store helsekonferanser som FIGO i Vancouver og Global Maternal Newborn Health i Mexico. Unicef har allerede kjøpt inn og tatt i bruk Moyo i Nepal, og en større forskningsstudie pågår i Tanzania med støtte fra programmet Saving Lives at Birth.

 

Vestre og Lars Tornøe: Bedre by med bybenker

Å skape møteplasser og rom for sosialt liv er en rettesnor for god byutvikling, men møbler i det offentlige rom legger sjelden til rette for det. Det vil Vestre nå gjøre noe med.

 

Med kombinasjonen av elegant og stram design og kompromissløs kvalitet har Vestre utviklet den modulbaserte benken Stripes - urban møteplass for bruk i bymiljøer.

 

– Design er en del av vårt DNA og er mye av forklaringen på Vestres suksess de siste årene. Vi er heldige som får arbeide sammen med norske møbel- og industridesignere i verdensklasse. Lars Tornøe er blant disse. Vi ble umiddelbart overbevist da han foreslo å utvikle urbane divaner som gir folk "hjemmefølelse" ute i storbyen, sier Jan Christian Vestre, administrerende direktør i Vestre.

 

Vestre er hjemmehørende i Oslo, men designer Lars Tornøe vokste opp i Odda.

 

Selskapet har fått Merket for god design 11 ganger tidligere. Det demper ikke gleden over å få merket i 2016.

 

– Vi jubler like mye hver gang. Dette gir oss ny inspirasjon og bøttevis med energi til å utvikle flere innovative løsninger for fremtidens grønne byer, sier han.

 

Selskapets grønne profil betyr at bærekraft er en avgjørende faktor.

 

Livsløpsprodukter

– Vi tenker bærekraft i alt vi gjør, og en av utfordringene her var hvordan vi kunne produsere stållameller med minst mulig ressurser. Det krever maksimal utnyttelse av råmaterialer og energi, sier han, før han fortsetter:

 

– En annen utfordring var å sikre at modulariteten i produktserien ikke går på bekostning av holdbarhet og levetid. Livsløpstankegang gjør at vi leverer reservedeler i hele produktets levetid og at Stripes kan demonteres og omlakkeres, sier han.

 

Stripes har vært en suksess. På kort tid ble serien en av Vestres ti mest populære produkter, og den er levert til bruk både innendørs og utendørs i flere land.

 

– Norsk ferdigvareindustri har store vekstmuligheter ute i verden, men da må vi slutte å definere design som en kostnad og i større grad invitere norske designere med på laget, sier Vestre.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Laerdal Global Health, produktutviklingsleder Tor Inge Garvik, mobil 976 84 864

* Lars Tornøe, mobil 908 87 761.

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekster:

Laerdal Global Health og Laerdal Medical mottok Merket for god design for Moyo Fetal Heart Rate Monitor. Foto: Laerdal Global Health

 

Lars Tornøe og Vestre fikk Merket for god design for Stripes. Foto: Adam Stirling

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak laerdal mojo.jpg 10,72 kB (4096x2304)
Bilde - vedlegg til sak laerdal mojo3.jpg 3,13 kB (4096x2304)
Bilde - vedlegg til sak vestre mfgd 2 Foto_Adam_Stirling.jpg 3,23 kB (1080x720)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:32
Teknisk løsning ZEVS AS