presseticker

Skip to main content

Stjørdal-produserte heller får arkitekturutmerkelse

  Publisert: 27.02.2024 07:53 - av  Henning Poulsen

DESIGN MOT OVERVANN. Hellekonseptet Asak FLYT mottar DOGA-merket for design og arkitektur 2024. Hellene produseres i Stjørdal. Foto/illustrasjon: HISM/Snøhetta

Fra en fabrikk i Stjørdal leveres en ny generasjon drenerende heller til byggeprosjekter i Norge. Nå mottar Asak FLYT DOGA-merket for design og arkitektur.

– Asak FLYT tok form samtidig som uværene herjet og behovet for å tenke nytt var som størst. Vår bransje har hatt svært lite innovasjon gjennom flere tiår, og det å få DOGA-merket når vi endelig tok sjansen og satset på produktutvikling, er rett og slett fantastisk, sier Ellen H. Schumann, markeds- og prosjektansvarlig i Asak Miljøstein.

 

Hun mener utmerkelsen beviser at helleinnovasjonen Asak FLYT har truffet en nerve og et behov i samfunnet.

 

– Vi er omgitt av arkitektur hele tiden, nesten uansett hvor vi befinner oss. God arkitektur, om det er bygninger, interiør eller landskap, skaper bedre lokalsamfunn hvor folk vil bo og leve livene sine. Dette er noe regjeringen ønsker å se mere av, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).

 

– Med DOGA-merket ønsker vi å løfte fram de aller beste eksemplene på samfunnsnyttig, bærekraftig og inkluderende arkitektur. Selv om årets mottakere er svært ulike, viser de alle hvordan god arkitektur skaper bedre løsninger for både mennesker og samfunn, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Asak FLYT: Norsk dreneringsinnovasjon

Været vil bli stadig mer ekstremt i årene fremover, noe som øker behovet for gode overvanns- og dreneringsløsninger. Derfor har Asak Miljøstein, en tradisjonstung produsent av betongprodukter, i flere år forsket på såkalte permeable dekker sammen med SINTEF.

 

– Økt urbanisering og mer intens nedbør, kombinert med begrensninger i avløpssystemet, gir store problemer med overvann. Siden tradisjonelle heller tetter overflaten, ville vi utforske hvordan et drenerende dekke ville fungere under norske forhold med frost og snø, sier Ellen H. Schumann.

 

Forskningssamarbeidet med SINTEF og NTNU pågikk i fire år, og inkluderte blant annet Asak Miljøsteins lokale fabrikk i Hønefoss. Deretter tok produsenten med de gode resultatene til Snøhetta. De gikk strategisk til verks for å forstå samfunnsbehovet for gode overvannsløsninger.

 

– Samarbeidet med Snøhetta har vært en glede! De har dyktige produktdesignere, og kan dessuten dra veksler på mange fagmiljøer internt hos seg. De utfordret oss og sørget for at vi måtte strekke oss, både med tanke på materiale og form. Sammen utviklet vi et produkt som vi begge er veldig stolte av, sier hun.

 

Produseres i Stjørdal

Asak FLYT er et sekskantet hellesystem som gir både funksjonell og estetisk fleksibilitet når nye overflater skal legges. Ved styrtregn dreneres vannet effektivt gjennom hellene og ned i underlaget.

 

Hellene er robuste, stabile og har lang levetid. De produseres ved Asak Miljøsteins fabrikk i Stjørdal. Flere produsenter i andre land forhandler nå med Asak Miljøstein om å få produsere og selge de norske hellene.

 

Vant amerikansk prestisjepris

Schumann forteller at Asak FLYT er blitt godt mottatt både i Norge og internasjonalt. I fjor vant hellesystemet amerikanske Fast Companys designpris i kategorien «Innovation by design», og nådde også finalen i Dezeen Awards 2023.

 

Juryen berømmer Asak Miljøstein og Snøhetta for å ha funnet en god løsning på et økende problem. De mener hellene er et godt eksempel på hvordan strategisk bruk av design og arkitektur skaper verdi for samfunn, miljø og økonomi.

 

«Uttrykket er enkelt og formsterkt, og hellene lar seg kombinere på mange smarte måter. Systemet gir rom for å skape varierte og spennende utegulv på alt fra bytorg til gårdsplasser og industritomter. Vi mener utformingen med fleksible mellomrom og naturlig drenering er en genial designløsning som beriker omgivelsene,» skriver juryen i sin kjennelse.

 

Juryleder Hedda Foss Lilleng meldte seg inhabil i vurderingen av Asak FLYT. Lilleng er daglig leder i Snøhetta, som nå mottar DOGA-merket for design og arkitektur sammen med Asak Miljøstein.

 

De seks arkitekturprosjektene som mottar DOGA-merket i år er Nye Langøyene, Delta, HasleTre, Haukeland underjordiske holdeplass, Nordtvet gård barnehage og Asak FLYT. 

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/  

 

 

Bildetekster:

DESIGN MOT OVERVANN. Hellekonseptet Asak FLYT mottar DOGA-merket for design og arkitektur 2024. Foto/illustrasjon: HISM/Snøhetta

 

 

Kontaktpersoner:

* DOGA, leder kommunikasjon, Jeanette Solhaug, jso@doga.no, mobil 91 37 75 46

* DOGA, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Asak FLYT/Asak Miljøstein, marked- og prosjektansvarlig Ellen H. Schumann, ellen.schumann@asak.no, mobil 95 81 61 96

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.02.2024 07:53
Teknisk løsning ZEVS AS