presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Son-firma priset for verdens første rulleski med bremser

  Publisert: 27.04.2016 18:35 - av  Dag Yngve Dahle
Oslo: Dårlige bremsemuligheter for rulleski har ført til mange skrubbsår og blåmerker. Son-selskapet RollerSafe har - med de første effektive bremsene for rulleski - løst problemet. Nå får nyvinningen Merket for god design.

Det var onsdag ettermiddag RollerSafe og Soon Design mottok den prestisjefylte designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA).

 

Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

– Design er ofte viktig når gode produkter rettet mot idrettsutøvere blir til, men når det gjelder rulleski har utviklingen vært moderat i mange år. Rulleski med velfungerende bremser er en real nyvinning, og er i tillegg god industridesign basert på brukeerfaringer over lang tid, sier Thea Mehl, prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter.

 

Nesten alle av de 30.000 parene med rulleski som selges i Norge hvert år, selges uten bremser. Hittil har det nemlig ikke eksistert en funksjonell og trygg metode for å kontrollere farten i trafikken, ned bakker og inn mot rundkjøringer. RollerSafes løsning er rulleski med trådløse skivebremser.

 

Design var avgjørende

– Vi har flere ivrige skiløpere og rulleskibrukere i teamet, og har erfart på kroppen usikkerheten og faren for skader som er forbundet med rulleski. Selv ikke i rulleskiløyper er det trygt uten bremser. RollerSafe ble etablert for å utvikle en teknologi som er like enkel og trygg som sykkelbremser, sier Jon Ricaurte Aasen, salgs- og markedsansvarlig i RollerSafe i Son.

 

Utviklingen er gjort i samarbeid med industridesignere fra Soon Design. Design har vært helt essensielt i prosessen.

 

– Funksjonalitet, vekt, størrelse og kostnader stiller betydelige krav til design og utforming. Design er viktig for å skape et avansert, høyteknologisk og samtidig brukervennlig produkt, sier han.

 

Utviklingsprosessen har vært tidkrevende - den har faktisk pågått i mer enn seks år - noe som illustrerer kompleksiteten i produktet.

 

– Vi har brukt kjente komponenter fra andre sportsprodukter, nyutviklede komponenter, trådløs teknologi og tilpasset software. Alt skal fungere sammen og oppfylle krav til vekt, størrelse, materialstyrke, slitasje, fuktbestandighet og sikkerhet. Et annet element har vært tilpasning av bremsenes egenskaper til brukerens preferanser, slik at brukeren via en mobilapp kan forhåndsjustere bremsekraften, sier Aasen.

 

Satser utenlands

RollerSafe er verdens første rulleski med funksjonelle og brukertilpassede bremser. Det forklarer de gode resultatene av satsingen hittil. Lanseringen i 2015 var vellykket og salget i 2016 var positivt. Selskapet selger rulleski til kunder i Europa, Asia og USA.

 

– Målet er å ta en ledende posisjon innen rulleski internasjonalt. Vi venter at eksportandelen over tid vil utgjøre 50 prosent av vår omsetning. Responsen i markedet har vært svært positiv. Vi ser på Merket for god design som en anerkjennelse av den jobben teamet har lagt ned over mange år, og det gir motivasjon til jobbe videre, sier han.

 

Teknologien kan brukes på andre produkter enn rulleski, og nettopp dette vil selskapet gjøre.

 

– Vi har som ambisjon å ta i bruk bremseteknologien på andre produkter innen sport, fritid og helse, for eksempel på rulleskøyter, sykler og barnevogner. Vi går for flere tildelinger av Merket for god design, sier Aasen.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* RollerSafe, salgs- og markedsansvarlig Jon Ricaurte Aasen, mobil 478 61 743

* RollerSafe, gründer og sjefsdesigner Atle Stubberud, mobil 986 86 939

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

Bildetekster:

RollerSafe og Soon Design mottok Merket for god design for rulleski med bremseteknologi. Foto: RollerSafe.

 

 

 

 

 

 

Merk:

 

Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/industridesign/rollersafe

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottakerne her:

https://vimeo.com/164252463

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak rollersafe.jpg 5,30 MB (5616x3744)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 18:35
Teknisk løsning ZEVS AS