presseticker

Skip to main content

Solfanger fra Larvik får innovasjonsstøtte

  Publisert: 30.10.2019 09:46 - av  Henning Poulsen
Steni fra Steinsholt i Larvik er blant de 18 norske nyskapingsprosjektene som nå skal dele på 8,5 millioner kroner fra Designdrevet innovasjonsprogram (DIP).

– Dette er blant de mest spennende innovasjonsprosjektene som blir satset på i Norge i tiden fremover, og støtten fra DIP er et viktig virkemiddel for å få dem på rett kurs fra dag én, sier administrerende direktør Tor Inge Hjemdal i Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

For 10. gang deler DOGA ut midler gjennom DIP. Midlene sikrer at designmetodikk benyttes i idéutviklingsfasen i prosjektene, noe som leder til bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon.

 

I år kjempet 79 søkere om de totalt 8,5 millioner kronene i DIP-potten. En jury bestående av fagpersoner fra DOGA, Innovasjon Norge og Forskningsrådet har valgt ut de 18 beste prosjektene etter en grundig prosess i flere faser.

 

Innebygd solfanger fra Larvik

Det finnes svært mange solvendte fasader på bygninger i Norge og andre nordiske land. Ved å bruke disse til solfanging kan vi spare åpne arealer og dyrkbar mark for omfattende utbygging, mener fasadeplateprodusenten Steni.

 

Nå ønsker de å lage lette og teknologisk smarte solfangere som er integrert i bygningsfasaden. Med seg på laget har de Design AS.

 

Juryen påpeker at dagens solfangere for fasade er dyre og lite fleksible, og at de i tillegg må transporteres fra Kina. Steni-prosjektet kan i så måte levere en nyvinning som mange vil ha glede av, dersom de lykkes. Prosjektet får 645 000 kroner i støtte.

 

Helse, mobilitet og bærekraft

Ifølge Hjemdal går bærekraft, helse og mobilitet igjen som temaer i årets søknader. Det har også kommet inn rekordmange DIP-søknader til arkitekturprosjekter. Sistnevnte er DOGA-sjefen spesielt glad for.

 

– Historisk har Designdrevet Innovasjonsprogram vært mer kjent blant designere enn blant arkitekter. Jeg gleder meg over at flere arkitekturprosjekter fremover kommer til å ta i bruk systematiske brukerstudier og designmetodikk i den kritiske idéutviklingsfasen, sier Hjemdal.

(Pressenytt)

 

Kontaktperson:

* Design og arkitektur Norge, prosjektansvarlig for DIP, seniorrådgiver Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19

 

Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 30.10.2019 09:46
Teknisk løsning ZEVS AS