presseticker

Skip to main content

Nominert til DOGA Hedersmerket:

Sola-guttens digitale klimapenger nominert til høythengende hederspris 

  Publisert: 07.03.2023 10:30 - av  Henning Poulsen

NOMINERT. Glenn Sæstad er nominert til DOGA Hedersmerket for prosjektet DSP for SDG. Foto: Ørjan Laxaa

GRØNNE PENGER. Sæstad foreslår en rekke bærekraftige bruksområder for en ny digital valuta. Foto/ill: Glenn Sæstad

I TOPPKLASSE. Prosjektet til Glenn Sæstad er design i toppklasse, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge. Foto: DOGA

Han vil bruke digitale sentralbankpenger for å stimulere til bærekraftige valg. Nå er prosjektet til Glenn Sæstad fra Sola nominert til DOGA Hedersmerket.

Diplomoppgaven «DSP for SDG» skal nå kjempe mot fire andre, nyskapende prosjekter om den høythengende prisen: Et lydprosjekt for skolebarn med hørevansker, en hypermoderne og klimavennlig møbelfabrikk, et hus som forener viktig kultur og et uteområde utenom det vanlige.

 

De siste ukene har Design og arkitektur Norge offentliggjort hvem som får DOGA-merket for design og arkitektur og DOGA-merket nykommer i år. Blant disse 31 mottakerne har en fagtung jury plukket ut fem prosjekter som skiller seg ekstra ut. Disse er nå nominert til landets mest høythengende utmerkelse for design og arkitektur.

 

– Det krever svært mye bare å kvalifisere seg til DOGA-merkene våre. De som blir nominert til DOGA Hedersmerket, har noe helt spesielt ved seg. Dette er de ypperste design- og arkitektprosjektene vi har i Norge akkurat nå, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

DOGA Hedersmerket deles ut på DOGA i Oslo den 16. mars.

 

Vil ha egen kommunevaluta

Digitale sentralbankpenger er elektroniske penger utstedt direkte av en sentralbank. Både Norges Bank og en rekke sentralbanker i andre land vurderer nå hvordan vi kan bruke slike penger i fremtiden.

 

Glenn Sæstad mener digitale sentralbankpenger er en enestående mulighet til å dytte samfunnet vårt i en mer bærekraftig retning. I sin diplomoppgave ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo bruker han designmetodikk for å utforske hvordan staten og kommunene kan bruke slike penger for å stimulere bedrifter og privatpersoner til å ta mer klimavennlige valg.

 

I oppgaven var han i jevn dialog med Norges Banks egen arbeidsgruppe for digitale sentralbankpenger. Sæstad intervjuet 24 eksperter innen økonomi, finansteknologi og innovasjon i offentlig sektor. I tillegg samlet han kunnskap og innsikt fra faglitteratur om økonomi og finans.

 

Deretter konstruerte han et fremtidsscenario basert på muligheten for at klimaendringer kan utgjøre en direkte trussel mot den finansielle stabiliteten i Norge. Da faller bærekraft nemlig innunder sentralbankens mandat, argumenterer Sæstad, samtidig som offentlig sektor vil presse på for å få mer effektive omstillingsverktøy. Dermed ligger veien åpen for en offensiv bruk av digitale sentralbankpenger.

 

Lokale penger gir mer klimavennlig handel

Karbonrasjoner er et av pengeeksemplene som Sæstad utforsker i oppgaven. Mens dagens karbonkvoter kan kjøpes og selges, og dermed favoriserer de rikeste, vil karbonrasjonene påvirke alle likt. Slik spiller det ikke noen rolle at du har flust med vanlige penger på konto: Dersom du allerede har brukt opp «karbonpengene» dine, blir det ikke champagne i Chamonix denne påsken.

 

Et annet eksempel er å tillate lokal valuta for å stimulere folk til å bruke mer penger i sitt eget nærområde. I Sæstads tenkte eksempel oppretter Egersund kommune valutaen Okka Peng, som betyr «våre penger» på dialekt, som kan brukes for å kjøpe varer og tjenester lokalt. Å veksle vanlige kroner om til Okka Peng gir en innvekslingsbonus på et par prosent, så du får mer for pengene ved å bruke den lokale valutaen.

 

Men veksler du Okka Peng til vanlige kroner, betaler du et prosentgebyr høyere enn bonusen. Slik blir kortreiste løsninger fra lokalt eide leverandører mer lønnsomme for forbrukere og bedrifter, mens det blir mindre attraktivt å kjøpe ting langveisfra.

 

«Kompromissløs og kreativ»

Juryen for DOGA-merket nykommer lar seg imponere av oppgaven til Glenn Sæstad, og håper den utløser en grundig diskusjon.

 

«Studenten har et stødig grep om den visjonære helheten, samtidig som han bruker spekulativt design til å utforme konkrete forslag til samfunnsendrende tiltak. Dette er kompromissløs bruk av design for å bringe samfunnet i bærekraftig retning. Oppgaven bobler over av innsikt og kreativitet i et komplisert område. Vi innser nå at det er mulig å tenke helt nytt om hva penger kan være,» skriver juryen i sin vurdering.

(Pressenytt)

 

 

Les mer om prosjektet her:

www.doga.no/merket-nykommer/dsp-for-sdg

 

Les mer om DOGA Hedersmerket her:

https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/doga-hedersmerket/

 

 

Bildetekst:

NOMINERT. Glenn Sæstad er nominert til DOGA Hedersmerket for prosjektet DSP for SDG. Foto: Ørjan Laxaa

 

GRØNNE PENGER. Sæstad foreslår en rekke bærekraftige bruksområder for en ny digital valuta. Foto/ill: Glenn Sæstad

 

I TOPPKLASSE. Prosjektet til Glenn Sæstad er design i toppklasse, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge. Foto: DOGA

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* DSP for SDG, Glenn Sæstad, glenn@lokaltbyraa.no, mobil 95 46 33 68

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 07.03.2023 10:30
Teknisk løsning ZEVS AS