presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Slik fikk de en gammel arkitektperle til å skinne i Kvadraturen

  Publisert: 16.03.2022 18:00 - av  Henning Poulsen

PRAKTBYGG. Telegrafen er rehabilitert, modernisert og tilbakeført til Oslos innbyggere. Foto: Nyebilder

Den gamle telegrafbygningen til Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson er gjenskapt og revitalisert. Nå belønnes eiere og arkitekter med DOGA-merket for design og arkitektur.

Utmerkelsen ble delt ut onsdag 16. mars av Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Tilbakeføring, modernisering, åpning

– Vi er svært stolte. Dette gir oss en bekreftelse på at vi lyktes med visjonen om å skape et moderne kontorprosjekt med et attraktivt bygulv, til glede for Oslos innbyggere. Vi har rehabilitert og modernisert med respekt for historien og byggets opprinnelige kvaliteter, sier Peter T. Malling Jr. Han er styreleder i Malling & co.

 

Det gamle hovedkontoret til Telegrafvesenet – nå bedre kjent som Telenor – ble innviet i 1924. Da var kontorbygningen Norges mest påkostede. Men tidene forandrer seg, og etter at Telenor flyttet til Fornebu ble Kongens gate 21 stående tom. Da Malling & co, Vedal og Tristan Capital Partners overtok kvartalet i 2016, var det i en sørgelig forfatning.

 

Eierne gav KIMA arkitektur jobben med å tilbakeføre bygningen til fordums storhet. Samtidig skulle den også romme toppmoderne kontorer, i tillegg til en rekke utesteder og kulturtilbud. Det fredningsverdige kvartalet skulle dessuten åpnes for hele byen.

 

Lot bygningen ta arkitektvalgene

Arkitektene i KIMA er ikke akkurat lettvektere når det kommer til tunge rehabiliteringsprosjekter. Selskapet har vært involvert i signalprosjekter som Pressens Hus, Sentralen og Frogner Kino. I samråd med Byantikvaren bestemte de seg for å la den historiske og monumentale bygningen legge premissene for byggeprosjektet. Beslutninger skulle tas etter hvert som ny kunnskap kom fram.

 

Taket over den gamle ekspedisjonshallen ble hevet for å slippe inn både dagslys og mennesker, og innvendige broer ble bygget over hallen. Gammel teglsten er gjenbrukt flere steder i bygningen, og hjelper til med å forene nytt og gammelt. Nye materialer er av det holdbare slaget, som marmor og granitt.

 

Etter et nesten fem år langt transformasjonsprosjekt kunne Telegrafen endelig overleveres til nye leietakere. Kvartalet har i dag om lag 900 kontorplasser og 2700 kvadratmeter med restauranter, barer og kafeer. Bygulvet er på hele 3200 kvadratmeter.

 

– Med arbeidsplassene og bygulvet sørger Telegrafen for liv og lys både om dagen og på kveldstid. Jeg vil si at kvartalet har blitt en vesentlig bidragsyter til en fortsatt positiv utvikling i Kvadraturen, sier Malling Jr.

 

Et foregangsprosjekt

Dét er juryen for DOGA-merket for design og arkitektur helt enig i. De kaller Telegrafen et foregangsprosjekt og et fremragende eksempel på fremtidsrettet byutvikling.

 

«Juryen er svært begeistret over at KIMA arkitektur har latt bygget selv få sette premissene for ombygging og modernisering. I samarbeid med Byantikvaren har utbygger og arkitektkontor basert seg på bærekraftig estetikk, noe vi sjelden ser i denne utstrekningen. I stedet for å skape kontraster har de valgt materialer og visuelt formspråk som fremhever bygningens eksisterende kvaliteter,» står det i jurykjennelsen.

 

Planet, samfunn, økonomi

DOGA-merket for design og arkitektur, som tidligere het Merket for god design, kan føre sin historie helt tilbake til 1964. I dag løfter utmerkelsen fram virksomheter som bruker design og arkitektur for å skape nytenkende, vakre og funksjonelle løsninger som gir positive ringvirkninger for samfunnet, planeten og økonomien.

 

I år er det i alt 13 mottakere av DOGA-merket for design og arkitektur, i tillegg til tre mottakere av DOGA-merket nykommer.

 

DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGAs rolle er å fremme design og arkitektur som verktøy for bærekraftig omstilling og verdiskaping i næringsliv og offentlig sektor.

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her:

https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/vinnere-av-doga-merket/gjenbruk-i-monumental-skala/

 

 

Kontaktpersoner:

* Eiendomshuset Malling & co, styreleder Peter T. Malling Jr, mobil 48 15 04 81

* Design og arkitektur Norge, Ellen Heggestad, mobil 92 65 35 30

 

 

Bildetekster:

Bilder fra overrekkelsessermonien vil legges ut på denne lenken cirka kl 19:00 i dag: https://www.flickr.com/photos/doganorway/albums/72177720297368169

 

PRAKTBYGG. Telegrafen er rehabilitert, modernisert og tilbakeført til Oslos innbyggere. Foto: Nyebilder

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Telegrafen foto nyebilder.JPG 12,42 MB (6754x4504)
Bilde - vedlegg til sak Telegrafen2 foto nyebilder.JPG 13,59 MB (6743x4501)
Bilde - vedlegg til sak Telegrafen3 foto nyebilder.JPG 15,73 MB (6717x4478)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2022 18:00
Teknisk løsning ZEVS AS