presseticker

Skip to main content

Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori: Landskapsarkitektur

Skaper fantastiske naturopplevelser for alle

  Publisert: 16.10.2017 07:00 - av  Henning Poulsen

Hamaren aktivitetspark. Foto:Søndergaard Rickfelt as

Fyresdal kommune har åpnet utilgjengelige naturområder og skapt en sentrumsnær aktivitetspark for alle sine innbyggere. Nå belønnes de med Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien landskapsarkitektur.

– Prisen viser at vi har klart det vi drømte om med Hamaren aktivitetspark, nemlig å skape en arena for alle som er lett å nyte og lett å bruke. Dette gir oss inspirasjon til å se på nye tiltak knyttet til universell utforming i kommunen, sier Aslak Momrak-Haugan, prosjektleder for Hamaren aktivitetspark og skogbrukssjef i Fyresdal kommune.

 

Det er Fyresdal kommune og Faun Naturforvaltning som mottar prisen for aktivitetsparken som ble ferdigstilt og åpnet i mai.

 

Involverte innbyggerne

Selv om mange småsteder i Norge er omgitt av storslått natur, er det ikke alltid så lett for folk flest å benytte seg av naturen. Derfor ønsket Fyresdal kommune å bygge en sentralt plassert lavterskelpark som alle innbyggerne kan bruke. Parken, som ligger i nærheten av både barnehage, skole og sykehjem, er bygget ved hjelp av sterk brukermedvirkning og lokalt eierskap.

 

– Hamaren aktivitetspark har skapt stolthet blant innbyggerne og gjør at det er kjekt å si at man er fra Fyresdal. Parken ligger så sentralt og er så tilgjengelig at det ikke finnes noen terskel for å ta turen dit, noe som også er positivt for folkehelsa. Her kan hele familien møtes på tvers av generasjoner og forutsetninger, sier Momrak-Haugan.

 

– Øker konkurransekraften

Tirsdag ettermiddag deles hovedprisen Innovasjonsprisen for universell utforming ut for tredje gang. Allerede nå er kategorivinnerne – altså finalistene – klare. Hamaren aktivitetspark vinner kategoriprisen for landskapsarkitektur, og skal nå kjempe om hovedprisen mot netthandelen Kolonial.no, barneavisen Aftenposten Junior, nettsiden og mobilappen til Finn.no, et garderobeanlegg på Solvik camping, sightseeingbåten Vision of the Fjords og den lyddempende filten FeltRoll.

 

– Universell utforming gjør at alle kan delta på like premisser. Det er det god økonomi i. De sju kategorivinnerne er gode beviser på hvordan universell utforming utløser innovasjon, øker konkurransekraften og gir et åpnere og bedre samfunn, sier programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA)

 

Viser omtanke og omsorg for alle

I jurykjennelsen roses Hamaren aktivitetspark for å ha skapt et sosialt samlingspunkt for alle sine innbyggere, samtidig som det stimuleres til fysisk aktivitet uansett forhåndsnivå:

 

«Hamaren aktivitetspark viser at universell utforming handler om omtanke og omsorg. Det er prisverdig at en liten kommune tar på alvor viktigheten av å tilby sentrumsnære aktivitetsmuligheter som kan samle alle beboerne, uavhengig av helse og fysisk form,» skriver juryen.

(Pressenytt)

 

 

 

FAKTABOKS: Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

* Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, YR.no og Hardanger Bestikk.

 

Kontaktpersoner:

* Fyresdal kommune, skogbrukssjef Aslak Momrak-Haugan, mobil 950 81 325

* Design og arkitektur Norge, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500

* Juryleder John Arne Bjerknes (Nordic Office of Architecture) mobil 900 86 186

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Hamaren.jpg 22,12 kB (3168x4752)
Bilde - vedlegg til sak Hamaren2.jpg 3,72 kB (3840x2160)
Bilde - vedlegg til sak Hamaren3.jpg 4,12 kB (2272x1704)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.10.2017 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS