presseticker

Skip to main content

Skamløs skammel, kompromissløse tepper og smart kontorstol

  Publisert: 10.01.2019 12:42 - av  Henning Poulsen

Volver mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Jonas Adolfsen

Også Fora Form mottar DOGA-merket torsdag ettermiddag. Foto: Mattias Hamren

Mokasser har laget en fotskammel som nekter å skamme seg. Fora Form står bak en elegant kontorstol med skjulte kvaliteter. Volver Studios har skapt 13 kompromissløse tepper som omtolker designarven fra midten av forrige århundre. Nå får de tre selskapene utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Mokasser, Fora Form, Volver Studios og designpartnere torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

 

– De tre merkemottakerne står bak spennende møbel- og interiørprosjekter som fortjener mer oppmerksomhet. Interessen for norsk design vokser jevnt og trutt blant både norske og internasjonale møbelkjøpere, og jeg tror både fotskammelen til Mokasser, Volvers teppeserie og stolen til Fora Form kan gjøre det godt både på hjemmemarkedet og utenfor Norges grenser, sier han.

 

Én fot i fortiden, den andre i nåtiden

Fotskammelen Galata er inspirert av overdådige 1800-tallsmøbler, men Mokasser og designer Edvin Klasson har sørget for at den er lett i både vekt og uttrykk. Dermed står Galata godt til både moderne og antikke møbler, og fungerer i mange brukssituasjoner.

 

Juryen er spesielt opptatt av hvordan skammelen oser av lekelyst og humor:

 

«Det er ikke ofte vi støter på en frekk skammel, men Galata fra Mokasser er en skammel som nekter å skamme seg over sin status i møbelhierarkiet. Tvert imot så krever den sin egen plass på gulvet som et selvstendig møbel, og er mystisk og inviterende på samme tid. At den er laget av overskuddsmateriale fra Mokassers møbelproduksjon bare understreker karakteren,» står det i jurykjennelsen.

 

Juryen berømmer Mokasser for nytenking om gjenbruk. Dessuten lar skammelen seg flatpakke, noe som gjør transport og lagring både rimelig og mer miljøvennlig.

 

Uimotståelige tepper

Det er Ksenia Stanishevski som trekker i trådene hos det norske livsstilsmerket Volver Studios, bokstavelig talt. Gründeren og designeren flyttet til Norge for mer en 20 år siden for å studere ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og hun har siden den gang utmerket seg innen tekstil- og teppeproduksjon. I fjor lanserte hun kolleksjonen Tribute, en serie med 13 håndlagde tepper.

 

Juryen er imponert over kolleksjonen, og fremhever hvordan teppene både er en hyllest til klassisk skandinavisk design fra midten av forrige århundre samtidig som de byr på et kompromissløst og mangfoldig uttrykk.

 

«Det er imponerende at Volver lanserer hele 13 tepper av så høy kvalitet, med tanke på at studioet består av én person. Teppene er håndtuftet og håndvevet i naturlige materialer, og vi er imponert over det helhetlige perspektivet, der bærekraft og håndverk er bærebjelker. Resultatet er i alle fall tepper som er nesten uimotståelige,» skriver juryen i sin kjennelse.

 

Mer enn bare en kontorstol

Ved første øyekast virker kanskje Fjell som et hvilket som helst eksklusivt konferansemøbel. Stolen til Fora Form og møbeldesigner Lars Tornøe byr imidlertid på mye mer.

 

«Som med så mye annen god design er de virkelige verdiene skjult for det blotte øye. Den elegante forbindelsen mellom sete og rygg gjør rengjøring til en drøm samtidig som det gir et stramt og opphøyd inntrykk. Den unike kombinasjonen av trefinér og polyuretan i ryggen og settet må rett og slett må oppleves,» skriver juryen.

 

Miljøaspektet er også imponerende, ifølge DOGAs jury:

 

«Dette er en usedvanlig godt produsert stol som tilfredsstiller alle miljøkrav i Norge og Sverige. Stolen rigget for et stort volum, med en gjennomgående høy kvalitet og etisk produksjon, så det er all grunn til å håpe på at den vil bidra til å opprettholde viktige arbeidsplasser i norsk møbelindustri generelt, og i Ørsta spesielt,» mener juryen.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Mokasser, Roger Sveian, mobil 920 89 412

* Edvin Klasson, mobil 971 46 639

* Fora Form, Ivar Sandnes, mobil 917 97 459

* Lars Tornøe Design AS, mobil 908 87 761

* Volver Studios, Ksenia Stanishevski, mobil 990 38 282

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Volver mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Jonas Adolfsen

 

Mokasser får DOGA-merket. Foto: Mokasser

 

Også Fora Form mottar DOGA-merket torsdag ettermiddag. Foto: Mattias Hamren

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 12:42
Teknisk løsning ZEVS AS