presseticker

Skip to main content

Sarpsborg-sofa og mosselampe skal vises fram i London

  Publisert: 20.10.2021 09:22 - av  Henning Poulsen

Birdy-lampen til Birger Dahl skal friste britiske designkjøpere. Foto: Einar Aslaksen

Morten Skjærpe Knarrum og Jonas Norheim står bak sofaen Kove. Foto: Fora Form

En sofa designet av Jonas Norheim fra Sarpsborg og den glemte lampen til Birger Dahl (1916-1998) fra Moss er med når et stjernelag av norske møbel- og interiørprodusenter skal vise seg fram i London denne uken.

– Vi har med åtte svært sterke representanter for den norske møbelbransjen, og tror disse kan fenge et britisk designpublikum. Og så gleder vi oss over at ambassadøren åpner sin dør for oss. Det gir ekstra tyngde, sier Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

 

Med seg til utstillingen InsideNorway, som vises i den norske ambassaderesidensen i London, har han Volver, Fora Form, Heymat, Eikund, Northern, Figgjo, Lundhs Real Stone og Hadeland Glassverk.

 

Blåste støv av glemt mosselampe

Northern er blant designaktørene som lykkes best utenfor Norge i dag. Livsstilsmerket har en eksportandel på 67 prosent, og Storbritannia er et viktig og voksende marked.

 

– 8 prosent av omsetningen vår kommer fra Storbritannia, og vi er representert i fine butikker som Chaplin’s, Aram Store, Skandium og Heal’s. I tillegg leverer vi møbler og belysning til restauranter, hoteller og kontorprosjekter i Storbritannia, sier Daniel Kring Belert, kommersiell leder i Northern.

 

Blant produktene Northern skal vise fram i London finner vi lampen Birdy Swing, som ble tegnet av Birger Dahl fra Moss i 1952. Lampen ble ikke produsert i sin samtid, men i samarbeid med Dahls familie har Northern lykkes i å produksjonssette den karakteristiske lampen.

 

Birger Dahl var en av Norges mest fremragende industridesignere i perioden gjennom 50- og 60-tallet. Arbeidene hans for lampeprodusenten Sønnico var med på å sette Norge på det internasjonale designkartet.

 

Tar med Sarpsborg-sofa

Markedssjef Pål Eid-Hviding i Fora Form tar med et verk av Sarpsborg-designeren Jonas Norheim til London, nærmere bestemt sofaen Kove, som Norheim har designet sammen med sin faste designmakker Morten Skjærpe Knarrum.

 

– I dag ligger eksportandelen vår på 20 prosent, og det meste går til Skandinavia. Storbritannia er vår neste eksportsatsing. Her har vi brukt lang tid på å få riktig representasjon, noe som er helt avgjørende i kontraktmarkedet, sier Eid-Hviding

 

Fra stagnasjon til vekst i Storbritannia

Norsk møbeleksport tok seg opp kraftig i koronaåret 2020. Veksten var på 11 prosent, og den fortsetter inn i 2021. Mens møbeleksporten har vokst jevnt, har den stått stille i ett marked: Det britiske.

 

– Fram til i fjor var det ingen vekst i eksporten til de britiske øyer. Men i 2020 snudde det, og veksten fortsetter i år. Nå satser vi på å få større innpass i Storbritannia, og nøkkelen ligger i London, sier Sundet.

 

Han påpeker at byen ved Themsen ikke bare er en inngangsport til resten av Storbritannia, men også spiller en toneangivende rolle i europeisk møbel- og designbransje.

 

Satser på eksport, ønsker regjeringshjelp

Utstillingen i ambassadørens residens i London blir en forsmak på en større utstillingssatsing i forbindelse med London Design Week 2022.

 

– Vi gjør det vi kan for å støtte våre medlemmers satsing i viktige eksportmarkeder. Samtidig er det klart at dette ikke monner alene, og at det vi virkelig trenger er et offentlig eksportkontor. Vår bransje har dårligere rammevilkår i Norge enn konkurrentene i Sverige og Danmark, sier Sundet, som håper at den påtroppende regjeringen kommer til å legge bedre til rette for en sterk design- og ferdigvareindustri.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

Birdy-lampen til Birger Dahl skal friste britiske designkjøpere. Foto: Einar Aslaksen

 

Morten Skjærpe Knarrum og Jonas Norheim står bak sofaen Kove. Foto: Fora Form

 

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Northern, kommersiell leder Daniel Kring Belert, mobil 40 00 66 66

* Fora Form, markedssjef Pål Eid-Hviding, mobil 95 21 22 53

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, prosjektleder eksport Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.10.2021 09:22
Teknisk løsning ZEVS AS