presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2015:

Samnanger-designer får pris for tunneldesign

  Publisert: 15.04.2015 19:20 - av  Dag Yngve Dahle

Asveig Marie Jellestad kom på 2. plass i åpen klasse med «Tunnelen». Foto: Taral Jansen

Slik ser det ut i dag.

Portrett av designerne.

Oslo: Asveig Marie Jellestad fra Samnanger har omskapt en skummel tunnel i Oslo til en sosial møteplass for beboerne. Nå er hun blant vinnerne i designkonkurransen Unge talenter 2015.

Prisene ble delt ut 15. april på Designdagen i Oslo, et årlig arrangement i regi av Norsk design- og arkitektursenter. Konkurransen Unge talenter setter fokus på unge og fremadstormende designere.

 

– De fire vinnerprosjektene favner bredt innen flere designfelt som møbel-, industri-, og tjenestedesign. Flere samarbeider allerede med tunge aktører innen offentlig og privat sektor. Vi tror dette er prosjekter som innen kort tid vil gjøre hverdagen lettere og tryggere for mange, sier Caroline Olsson, prosjektkoordinator for Unge talenter.

 

Hun er ikke i tvil om at vinnerne er kommende profiler innen design her i landet:

 

– Det er svært høyt nivå på prosjektene. De er gjennomarbeidet, troverdige og holder høy kvalitet. Vinnerne har en tydelig ambisjon om å realisere prosjektene til å bli noe mer enn skoleprosjekter. Dette er designere som vil være med på å prege bransjen i årene som kommer, sier Olsson.

 

Tryggere tunnel

Gangveier og underganger i drabantbyer er ofte mørke og utrivelige. På Ammerud i Oslo er det flere slike områder som folk kvier seg for å bruke fordi de opplever dem som skumle. Det ville Oslo kommune gjennom prosjektet Områdeløft Ammerud gjøre noe med. De engasjerte studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) for å løse problemet.

 

– Vi skulle dekke tre behov, nemlig aktivitet, trygghet og stolthet. Vi fant raskt ut at beboernes trygghet var avgjørende. Både barnefamiliene, ungdommene og de eldre måtte føle seg trygge når de benytte området. Vi fant også ut at de ønsket en sosial arena, sier Asveig Marie Jellestad, som sammen med Taral Jansen og Mikkel Brandt Bugge står bak prosjektet.

 

Industridesignstudentenes løsning var å gjøre den største og skumleste undergangen i området om til en sosial arena. De designet en aktivitetstunnel med klatrevegg, monkey bar, treningsområde og flere andre aktiviserende elementer.

 

– Vi involverte beboerne i prosessen, og fikk gode tilbakemeldinger på planene. Alle var enige om at vi nå skulle ta tunnelen tilbake fra langere og andre som gjorde den utrygg, sier hun.
Kommunen er så tilfreds med jobben studentene har gjort at planene nå blir realisert. I løpet av 2015 skal tunnelen stå ferdig og kan tas i bruk av folk i området. Også studentene har fått mersmak på samfunnsnyttig design.

 

– Vi fant ut at vi liker å designe produkter som betyr noe for andre. Vi har fått øynene opp for de store ideene som sprer glede til mange, sier Jellestad.

 

 

Faktaboks:

 

Vinner - kategorien Design for alle: Kristian Hynne og Andrea Lindberg - "Griff".

1. plass - Åpen klasse: Martin Solem - "Wooden Profile"

2. plass - Åpen klasse: Taral Jansen, Mikkel Brandt Bugge og Asveig Marie Jellestad - "Tunnelen".

3. plass - Åpen klasse: Øystein Helle Husby. Per-Johan Sandlund og Linda Natalia Tunheim - "WARM".

 

Jurykjennelser, bilder og underlag:

Nyhetssaker og jurykjennelser fra årets utdeling av Unge talenter legges ut her fra kl. 19.15 onsdag 15. april 2015: http://www.doga.no/ut

 

Jurykjennelser og flere bilder av prosjektene legges ut her på samme tidspunkt:

https://www.dropbox.com/sh/etjvvvz8k6q6u42/AADsAPJTtIj1ngQjdzeP8EL_a?dl=0

 

Bildetekst:

Asveig Marie Jellestad kom på 2. plass i åpen klasse med «Tunnelen». Foto: Taral Jansen

 

Kontaktpersoner:

* "Griff" - Kristian Hynne, mobil 99525018.

* "Wooden Profile" - Martin Solem, mobil +4561693953.

* "Tunnelen" - Taral Jansen, mobil 99105712.

* "WARM" - Øystein Helle Husby, mobil 96332714 / +6596332714.

* Norsk design- og arkitektursenter - prosjektleder Caroline Olsson. mobil 91624612.

* Norsk design- og arkitektursenter - kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 91174639.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 19:20
Teknisk løsning ZEVS AS