presseticker

Skip to main content

Design for alle-prisen 2016:

Priset for papirholdere for blinde

  Publisert: 27.04.2016 20:51 - av  Dag Yngve Dahle

Metsä Tissue og designbyråene EGGS Design og Minoko Design fikk Design for alle-prisen for Katrin Inclusive Dispensers. Foto: Sverre Christian Jarild.

Katrin Inclusive Dispensers tilfredsstiller kravene til universell utforming, og er blant annet utstyrt med blindeskrift. Foto: Aleksi Koskinen.

Oslo: Metsä Tissue har sammen med EGGS Design og Minoko Design utviklet dispensere som er spesielt tilpasset svaksynte og funksjonshemmede – men som samtidig er bedre å bruke for alle. I dag fikk serien Katrin Inclusive Dispensers Design for alle-prisen for 2016.

– Vi satte oss som mål å lage produkter som er litt lettere å bruke for de med spesielle behov, og som derfor også blir litt lettere for alle andre. Å få Design for alle-prisen er en anerkjennelse og en bekreftelse på at vi har lykkes i dette, sa Henrik Runshaug, teknologiingeniør og industridesigner i Metsä Tissue, like etter overrekkelsen.

 

Designer Jan Walter Parr i Eggs Design understreker at inkluderende design i bunn og grunn handler om å oppnå konkurransefortrinn i et tett og tøft marked.

 

– Det som gjør dette til et helt spesielt designprosjekt er hvordan vi har utnyttet de estetiske kvalitetene i Katrin Inclusive Dispensers som virkemidler for å vise brukeren hvordan produktet skal benyttes. Dette ser overhode ikke ut som noe hjelpemiddel. I tillegg har vi tatt hensyn til mange ulike brukeres behov, og det betyr også at det er mange markedsmuligheter som åpner seg, sier Parr.

 

Daglig leder i Minoko Design, Hågen Lynum, fremhever den fruktbare samarbeidskulturen som har rådet over både fylkes- og landegrenser.

 

– Vi har jobbet med Katrin Inclusive Dispensers fra Levanger, Trondheim, Oslo, Bergen og Köln, og samarbeidsklimaet har hele veien vært produktivt og konstruktivt. Det har gitt et resultat utover det vanlige, noe denne prisen er et bevis på, sier han.

 

Brukerbehov

Prisen, som går til en av mottakerne av Merket for god design, er en honnør til virksomheter og designere som bruker inkluderende design til å utvikle løsninger tilpasset alle - uavhengig av alder og funksjonsevne.

 

Dette har Metsä Tissue og designere fra EGGS Design og Minoko Design lyktes svært godt med, mener juryen.

 

Utgangspunktet for utviklingen av dispenserserien for tørkepapir var dette: Hvordan kan blinde og svaksynte på enklest mulig måte ta i bruk toaletter i offentlige bygninger? Hvordan får de tørket hendene?

 

Hittil har det ikke vært krav til at produkter som brukes innendørs i offentlige bygninger - for eksempel offentlige toaletter, industrilokaler, hoteller, skoler, restauranter og helseinstitusjoner - må tilfredsstille kravene til universell utforming.

 

Blindeskrift

Men med European Accessibility Act ble slike krav innført, noe som letter hverdagen for mennesker med ulike typer handikap. Metsä Tissue ønsker å utvikle produkter som tilfredsstiller disse kravene, noe som har ledet frem til dispenserserien.

 

– Serien er utviklet for det profesjonelle markedet, noe som betyr at produktene blir brukt av den bredest tenkelige gruppen brukere. Tilnærmingen måtte følgelig være inklusiv. Research i samspill med sluttbrukere og kunder over hele Europa, inkludert Helsedirektoratet i Norge, ga innsikt i hvilke utfordringer ulike brukere møter når de bruker våre produkter, sier Henrik Runshaug.

 

Det førte til produkter med et utpreget inviterende design, der det visuelle uttrykket er enkelt og rolig. Å bruke dispenseren og fylle på papir er svært enkelt, og kontrastfargene svart og hvit er brukt for å gjøre det enklere for svaksynte å bruke dispenserne.

 

Dispensere med knapper er utstyrt med blindeskrift som forteller blinde og svaksynte at de må trykke inn en knapp og hvor de skal trykke.

 

Elitebrukere

– I et godt samarbeid med Eggs Design og en rekke "elitebrukere" utviklet vi et unikt, intuitivt og elegant formspråk for en produktserie på 45 produkter. Installering, bruk og vedlikehold er enkelt for alle, sier han.

 

Elitebrukerne inkluderte mennesker som er henholdsvis blinde, svaksynte, sitter i rullestol og har leddgikt. I tillegg bisto barn og renholdsarbeidere med tilbakemeldinger.

 

Produktene er følgelig ikke bare tilpasset svaksynte. Også mennesker med andre funksjonshemminger - for eksempel mennesker som sitter i rullestol - kan nyte godt av løsningen. Mottakelsen har vært gledelig.

 

– Produktene er nylig lansert i hele Europa, og mottakelsen fra markedet er så langt overveldende positiv. Å få Design for alle-prisen er en ære og en fantastisk anerkjennelse av arbeidet, sier Runshaug.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Metsä Tissue, prosjektingeniør Henrik Runshaug, +49 160 969 35 025

* Eggs Design, designer Jan Walter Parr, mobil 908 54 339

* Minoko Design, daglig leder Hågen Lynum, mobil 995 14 100

 

 

FAKTABOKSER:

 

Design for alle-prisen:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Prisen går til en av mottakerne av Merket for god design det aktuelle året

* Prisen tildeles i samarbeid med Deltasenteret (Statens kompetansesenter for deltakelse og tilgjengelighet), og går til det prosjektet som utmerker seg innenfor universell utforming

* I år var det fire nominerte prosjekter til prisen. De nominerte var regjeringens nye nettsider, NRK Supers nye app og fosterlydsapparatet Moyo fra Laerdal Global Health i tillegg til Katrin Inclusive Dispensers.

* Mer informasjon om prisen: doga.no/merket/design-for-alle-prisen

 

 

 

Bildetekster:

Metsä Tissue og designbyråene EGGS Design og Minoko Design fikk Design for alle-prisen for Katrin Inclusive Dispensers. Foto: Sverre Christian Jarild.

 

Katrin Inclusive Dispensers tilfredsstiller kravene til universell utforming, og er blant annet utstyrt med blindeskrift. Foto: Aleksi Koskinen.

 

Film:

Se film om prisvinner her:

https://vimeo.com/164251704

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak dfa-vinnere.jpg 15,18 kB (4134x2756)
Bilde - vedlegg til sak katrin bilde11_foto_aleksi_koskinen.jpg 2,36 kB (6000x4000)
Bilde - vedlegg til sak katrin bilde22_foto_aleksi_koskinen.jpg 3,07 kB (6000x4000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 20:51
Teknisk løsning ZEVS AS