presseticker

Skip to main content

Porselen fra Røros og lenestol fra Trondheim kjemper om viktige designpriser

  Publisert: 23.04.2024 11:59 - av  Henning Poulsen

Fora Form er nominert til Årets produkt-pris for stolen Atrium, designet av Anderssen & Voll. Foto: Fora Form

Porsgrunds Porselænsfabrik er nominert til Norsk Industri Designindustriens klassikerpris for Spire-serviset, som er designet av Konrad Galaaen. Foto: Porsgrunds Porselænsfabrik

Espen Voll fra Trondheim har designet en populær lenestol for Fora Form. Og det klassiske porselensmønsteret til Konrad Galaaen fra Røros har blitt relansert av Porsgrunds Porselænsfabrik. Nå er begge nominert til Norsk Industri Designindustriens høythengende bransjepriser.

Allerede på torsdag denne uken avgjøres det hvem som vinner prisene Årets eksportbedrift, Årets produkt, Årets merkevarebygger og Klassikerprisen. De fire utdelingene skjer under den årlige bransjedagen i Oslo.

 

De nominerte er Aclima, Devold, Fora Form, Hadeland Glassverk, Heymat, LK Hjelle, Lundhs, Porsgrunds Porselænsfabrik og Wik & Walsøe.

 

– Her finner vi både tradisjon og innovasjon i verdensklasse. Disse ni aktørene utvikler ettertraktede norske produkter av høy kvalitet, og hevder seg på hjemme- og eksportmarkedet i konkurranse med både andre designland og billige kopier. Vi gleder oss til å kåre årets aller beste designbedrifter, sier Egil Sundet. Han er bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien, som deler ut de fire prisene.

 

Årets produkt - nominert: Stolen «Atrium» av Fora Form

Da den prisvinnende designduoen Anderssen & Voll skulle skape en ny stol for Fora Form, var marsjordren klar: Design en stol som er så enkel at den blir tidløs.

 

– Våre møbler varer i årtider, og da må formuttrykket vare like lenge. For å finne dette uttrykket spurte designerne seg hvordan et barn ville tegnet en stol. Resultatet er en elegant finerstol med mange forskjellige understell som gjør produktet passer like godt på en kantine som i et prosjektrom, sier markedssjef Pål Eid-Hviding i Fora Form.

 

Etter et drøyt år på markedet har Atrium blitt Fora Forms nest mest solgte stol. Den står for 17 prosent av Ørsta-bedriftens omsetning i segmentet, og har blitt kjøpt inn av Nasjonalbiblioteket og nye Oslo Børs. Tidligere i år lanserte Fora Form stolen i to nye lakkfarger – rosa og grønn. Nå håper Eid-Hviding at Atrium snart kan smykke seg med bransjeprisen Årets produkt.

 

– For oss er det en stor ære å være nominert til en så viktig pris, og vi vet vi konkurrerer mot andre gode produkter. Gjennom god design har Fora Form skapt sosiale møbler og møteplasser siden 1929. Vi ser på våre møbler som byggeklosser i utformingen av det nye arbeidslivet. Da er det viktig med gode produkter, understreker han.

 

Klassikerprisen - nominert: «Spire» av Porsgrunds Porselænsfabrik

Da Spire-serien gikk ut av produksjon for en del år siden, ble den raskt ett av de mest populære og etterspurte servisene på bruktmarkedet. Nå er det gamle designikonet til Konrad Galaaen (1923-2004) relansert, og er blitt en av bestselgerne til Porsgrunds Porselænsfabrik.

 

– Vi har redesignet Spire slik at serviset kan brukes sammen med deler fra 50- og 60-tallet. De som har arvet eller kjøpt Spire brukt, skal enkelt kunne bruke nye og gamle deler om hverandre. Spire er produsert i høy kvalitet og varer gjennom flere generasjoner. Dette er bærekraftig design som legger til rette for gjenbruk og forlenger levetiden på produktene, sier Stine Gjørtz, administrerende direktør i Porsgrunds Porselænsfabrik.

 

Hun forteller at de nye delene i Spire-serien er tilpasset dagens behov og spisevaner. For eksempel er de nye krusene større enn kaffe- og tekoppene i den originale designen, mens det gamle sausenebbet har blitt til en frokostbolle som passer perfekt til granola og havregrøt. De seneste nyhetene i serien er et etasjekakefat og kakefat på stett, og nye slipp i serien kommer i løpet av 2024.

 

– Vi er utrolig stolte av å bli nominert til årets Klassikerpris. Spire er et klassisk servise som er blitt elsket gjennom 70 år, og er fortsatt like aktuelt i dag som da det ble lansert, sier Gjørtz.

(Pressenytt)

 

 

 

 

Les mer om Designindustrikonferansen og meld deg på her: https://www.norskindustri.no/kurs-og-arrangementer/arrangement/2024/q2/designindustrikonferansen/

 

 

Bildetekster:

Fora Form er nominert til Årets produkt-pris for stolen Atrium. Foto: Fora Form

 

Porsgrunds Porselænsfabrik er nominert til Norsk Industri Designindustriens klassikerpris for Spire-serviset. Foto: Porsgrunds Porselænsfabrik

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Fora Form, markedssjef Pål Eid-Hviding, mobil 95 21 22 53

* Porsgrunds Porselænsfabrik, administrerende direktør Stine Gjørtz, epost stine@porsgrund.com

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 23.04.2024 11:59
Teknisk løsning ZEVS AS