presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2017:

Perlende fruktvin fra Balestrand, kompromissløs sprit fra Florø

  Publisert: 15.11.2017 12:30 - av  Henning Poulsen
Florø-fødte Stig Bareksten henter inspirasjon fra svartmetalluniverset når han skal selge sin prisbelønte brennevin til kresne kunder. Balholm bruker design for å friste proseccodrikkere til å prøve norsk fruktvin. Nå får de utmerkelsen DOGA-merket 2017.

De prestisjefylte utmerkelsene deles ut til Balholm og Oss Craft Distillery samt designpartnerne OlssønBarbieri og Kind onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Rederiet The Fjords ble allerede i forrige uke bekreftet som mottaker av DOGA-merket 2017, i forbindelse med at de ble nominert til det aller gjeveste Hedersmerket. Onsdag klokken 18.00 blir det klart om Flåm-selskapet når helt opp.

 

Sterke sognekvinner

Familiedrevne Balholm fra Balestrand i Sognefjorden har lenge lurt på hvordan de kunne få dagens cava- og prosecco-drikkere til å heller velge norske produkter. Sammen med OlssønBarbieri har de skapt en merkevareplattform for en serie med musserende fruktviner

 

Om fruktvinserien til Balholm skriver juryen følgende:

 

«Her har de lykkes med å skape en helt særegen identitet med historien om tre sterke sognekvinner og inspirasjon fra gammel illustrasjonsteknikk. Alt henger sammen i en større helhet der de enkelte delene forsterker hverandre. Gamle illustrasjoner og trykkteknikker henter frem det nostalgiske i produktet, men de uventede fargekombinasjonene etterlater ingen tvil om dette er et moderne produkt.»

 

Går ikke i «klisjéfella»

Stig Bareksten fra Florø regnes i dag som en av verdens fremste destillatører av brennevin, og har vunnet en rekke utmerkelser for sine produkter. Han stiftet mikrobrenneriet Oss Craft Distillery i Bergen i 2015, og har opparbeidet et rykte for å være eksperimentvillig og glad i å bruke norske urter og bær.

 

Da selskapet skulle lansere en ny brennevinslinje - Bareksten Botanical Spirits – behøvde sjefsdestillatøren en visuell identitet som kunne matche det velsmakende innholdet i flaskene. Her fikk han god hjelp av designbyrået Kind,

 

Juryen er svært imponert over designidentiteten til brennevinslinjen, som innbefatter gin, akevitt, vodka og blåbærlikør:

 

«Emballasjen skiller seg klart ut i kategorien og gir serien til Bareksten Spirits en tydelig identitet der man mer enn aner inspirasjon fra det norske svartmetalluniverset. Produktene er først og fremst ment for det internasjonale markedet, og juryen vil berømme Bareksten for å ikke gå i «klisjéfella» med å vise frem fjord og fjell når de skal fortelle om produktenes norske opphav,» står det i jurykjennelsen.

 

Løfter fram de beste

DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– I år mottok vi nesten 300 søknader til DOGA-merket, og så mange som 49 tilfredsstilte de høye kravene som juryen stiller. Årets mottakere er forbilder og gode bevis på hvor høyt nivå design- og arkitekturfagene holder i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/doga-merket-2017/

 

 

Kontaktpersoner:

* Oss Craft Distillery, sjefsdestillatør Stig Bareksten, mobil 970 97 571

* Balholm, Eli Grete Høyvik, mobil 908 35 673

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekster:

Balholm mottar DOGA-merket 2017. Foto: Sigve Aspelund/Tinagent

 

Oss Craft Distillery har fått DOGA-merket 2017. Foto: KIND


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 12:30
Teknisk løsning ZEVS AS