presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2011:

Oppland dominerer talentkonkurranse

  Publisert: 16.03.2011 18:00 - av  Henning Poulsen

Nina Lysbakken

She Design Studio

Oslo: Oppland har Norges mest lovende designere akkurat nå. Nina Lysbakken (29) fra Dombås har vunnet den åpne klassen i konkurransen Unge talenter 2011, mens Eva Marit Tøftum (27) fra Gausdal kom på andreplass.

Prisene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen. Dette er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd som belønner næringsliv, designere og unge talenter for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Dette er tjuende gang vi arrangerer Unge talenter. En rekke av våre beste designere akkurat nå fikk sitt første gjennombrudd da de vant denne konkurransen, sier Eline Strøm-Gundersen, som er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Nina Lysbakken (29) kom på førsteplass i konkurransens åpne klasse med sitt interaktive program for å motivere elever til å lære, mens andreplassen gikk til She Design Studio, som består av Silje Søfting (26) og Eva Marit Tøftum (27). Jenteduoen har utviklet et helt nytt møbeltekstil som er mer miljøvennlig enn dagens løsninger.

 

Nysgjerrighet gir læring

Ønsket om å skape en bro mellom unges skolevirkelighet og den digitale hverdagen ble begynnelsen på det som skulle bli Nina Lysbakkens nettbaserte læringsprofil. – Jeg ville bidra til å styrke motivasjonen for læring gjennom å bygge på den enkelte elevs styrker og interesser, forklarer hun.

 

Prosjektet ble utviklet som del av en designmasteroppgave innen visuell kommunikasjon ved Kunsthøgskolen i Bergen. Lysbakken forteller at hun lenge har interessert seg for temaet skole og læring. Hun tror nysgjerrighet er viktig når man skal lære noe nytt.

 

– Lærerne er flinke på sitt felt, men systemet bærer fremdeles på en del ideer fra et annet samfunn enn det vi har i dag. En mer digital hverdag påvirker hvordan unge mennesker lærer ting og deler kunnskap. Unge i dag studerer skatetriks på YouTube, men ser ikke på dette som læring. For dem er læring utelukkende noe som skjer fra klokken 08.30 til 14.29 på hverdager, sier Lysbakken.

 

Superintensive elevgrupper

Prosjektet begynte for litt over to år siden. Lysbakken ville studere motivasjon for læring, men visste ikke hva hun kom til å ende opp med – om det skulle bli en nettside, en bok eller noe helt annet. Med dette utgangspunktet fikk hun lov til å jobbe med sjuendeklassinger ved Fridalen og Gimle skole i Bergen gjennom hele masterprosjektet.

 

– Vi hadde arbeidsgrupper fortløpende gjennom prosjektet. Elevene var kjempegira, og vi hadde mange intensive idemyldringer i løpet av korte tidsintervaller, noe som gjorde elevene engasjerte og effektive, sier Lysbakken.

 

Utnytter elevens sterke sider

Hun fikk også følge elevene på Facebook, og bearbeidet informasjonen med teori fra motivasjonspsykologi. Resultatet ble en interaktiv, nettbasert læringsprofil som tilpasser læringen etter hver enkelt elevs sterke sider.

 

– Grunntanken om tilpasset opplæring er gammel, og dette er ment å være et verktøy som hjelper lærerne med å tilpasse undervisningen mer etter elevenes behov, understreker Lysbakken. Hun jobber nå med å utvikle prosjektet videre.

 

Ville erstatte skadelig skum

Da duoen Eva Marit Tøftum og Silje Søfting i SHE Design Studio innså at tekstilet de var på utkikk etter ikke eksisterte, bestemte de seg like godt for å utvikle det selv. Resultatet ble et nyskapende, miljøvennlig møbelstoff med mange bruksområder.

 

– Vi ville finne en erstatter for det lite miljøvennlige skummet som brukes i mange møbler. Som designere har vi et ansvar for hvordan produktet vi lager påvirker miljøet gjennom hele livssyklusen fra produksjon til avfall. Miljø er ikke lenger en tilleggsegenskap på slutten av en designprosess, det er med fra dag én, understreker Tøftum.

 

Magefølelse og stahet

De to designerne fikk hjelp til å eksperimentere med ideene sine hos Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. – Vi brukte lang tid på å lete fram de riktige fibrene, teknikkene og konstruksjonene. Prosessen var basert på prøving og feiling, og vi fikk bruk for både magefølelsen og en god porsjon stahet, forteller Tøftum.

 

Resultatet ble til materialet ”Between”, som er en kombinasjon av vevd tekstil og kompositt. De ulike fibrene har forskjellige tekniske kvaliteter og kan bære en struktur og samtidig tilføre mykhet og komfort.

 

Investerer premien i prosjekter

– Det unike med Between er at det kan brukes som konstruksjonsmateriale uten avanserte maskiner eller kjemikalier. Tekstilet erstatter bruk av skum i møbler, men kan også brukes i for eksempel lydabsorberende interiørelementer. Mulighetene er uendelige, sier Tøftum.

 

De to unge designerne forteller at premien vil komme svært godt med i arbeidet med å klargjøre det nye tekstilet for produksjon. – Pengemangel har stoppet opp prosessen med å videreutvikle Between. Nå har vi fått litt ekstra til å jobbe videre med, og det er vi veldig glade for, sier Tøftum.

(Pressenytt)

 

Følg utdelingsseremonien direkte her: http://www.norskdesign.no

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 19.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

 

Bildetekst:

Nina Lysbakken – visuell læring

 

Bildetekst 2:

SHE Design Studio – ”Between”

 

Bildetekst 3:

Eilin Bergum – ”Touch”

 

Bildetekst 4:

Bilal Zia Chaudhry – ”Otivio”

 

Bilder fra selve overrekkelsen legges ut på norskdesign.no cirka kl 20.30 i kveld.

 

Kontaktpersoner:

* Nina Lysbakken, mobil 930 84 064

* SHE Design Studio, Eva Marit Tøftum, 906 69 468

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683,

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Unge talenter 2011:

Vinner – klassen Design for alle: Eilin Bergum – ”Touch”

Vinner – Åpen klasse: Nina Lysbakken – visuell læring

Andreplass – Åpen klasse: SHE Design Studio – ”Between”

Tredjeplass – Åpen klasse: Bilal Zia Chaudhry – ”Otivio”

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak UT lysbakken7781 medium.jpg 16,78 kB (1671x2500)
Bilde - vedlegg til sak UT SHE_design-Studio_7767 medium.jpg 5,66 kB (1913x2500)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 18:00
Teknisk løsning ZEVS AS