presseticker

Skip to main content

Jacob-prisen 2016:

Omprogrammeringspionerene

  Publisert: 27.04.2016 19:40 - av  Dag Yngve Dahle

Bengler mottok Jacob-prisen for 2016 for banebrytende arbeid over mange år, blant annet med det verdenskjente arkitekturfirmaet OMAs nettsider. Foto: Bengler.

Bengler har også levert et prosjekt for Kartverket. Foto: Bengler

– Ser du dette bildet av en maskin som tegner på en vegg ved å slakke og stramme to snorer? Eller dette, av en 3D-printer som skriver ut et urverk? De bruker begge styringsalgoritmen som vi utviklet og delte som åpen kildekode, sier Even Westvang, en av stifterne av Bengler, som onsdag fikk Jacob-prisen.

Algoritmen GRBL brukes i dag på hundretusenvis av maskiner verden over, og er et treffende eksempel på Benglers virksomhet i skjæringspunktet mellom teknologi, design og kultur.

 

Selskapet er blant de fremste i verden på det de gjør, noe verdens mest anerkjente teknologiuniversitet - har sett. Benglers arbeid er blitt pensum ved Massachusetts Institute of Technology (MIT).

 

Pensum

– Jeg kom nylig tilbake fra MIT, hvor jeg var på besøk som invitert kunstner. GRBL er pensum der - på kurset "How To Make Something That Makes (almost) Anything". Det er mye formgivning og estetikk i programmering. GRBL er blitt populær fordi koden er overraskende enkel, sier Westwang.

 

Bengler har siden etableringen i 1995 tatt tverrfaglighet til nye høyder, og har gjennomført en rekke oppsiktsvekkende prosjekter som har vakt interesse internasjonalt.

 

Onsdag kveld fikk Bengler den tradisjonsrike Jacob-prisen, som er den høyeste utmerkelsen som Norsk Design- og arkitektursenter (DOGA) gir til en aktiv formgiver i Norge. Utdelingen fant sted på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, som er Norges viktigste møteplass for inspirasjon, nettverksbygging og faglig påfyll.

 

– Bengler er en annerledes, men veldig fortjent vinner av Jacob-prisen. Selskapet har i flere tiår vært helt i forkant av den teknologiske utviklingen, og har med oppfinnsomhet, teft og kompetanse utviklet sine prosjekter til å bli viktige samfunnsprosjekter, sier Marianne Skjulhaug, juryleder for Jacob-prisen i 2016.

 

Nye uttrykk

– Vi jobber ofte med immaterielle størrelser - usynlige ting som prosesser, menneskelige relasjoner, programvare og nettverk. Det kan derfor være vanskelig å se at digital formgivning innebærer like mye materialforståelse som når du jobber med fysiske gjenstander. De beste resultatene får du når du forstår hvordan materialet påvirker sluttresultatet. Da kan du finne besnærende nye uttrykk, sier sier Simen Svale Skogsrud, som etablerte Bengler sammen med Even Westwang og Øyvind Rostad.

 

De mener at kompromissløs nysgjerrighet er noe av hemmeligheten bak suksessen.

 

– Vi har vært på oppdagelsesferd i 20 år. Vi er drevet av ønsket om å utforske nye muligheter, av å finne ut av det vi lurer på, sier Westwang.

 

Mange av mulighetene de med stor suksess har utforsket har vært helt nye forskningsfunn, for eksempel innen interaksjonsdesign.

 

– Mye har tatt utspring i det som såvidt er blitt mulig å gjøre - enten fordi samfunnet har endret seg eller fordi ny teknologi og kunnskap er blitt tilgjengelig. Underskog var et eksempel på det. Der utviklet vi noe som var i emning, nemlig å bruke programvare til å gi form til en sosial arena på internett, sier Skogsrud.

 

Å forme samfunnet

De utviklet Underskog som et lukket sosialt nettverk på nettet, med fokus på kulturarrangementer og samfunns- og kulturliv generelt i Oslo og andre store, norske byer. Underskog ble lansert i 2005. MySpace eksisterte på den tida, men Twitter fantes ikke og Facebook var fortsatt kun en tjeneste for studenter ved store universiteter i USA.

 

– Vi laget en liten digital offentlighet, og opplevde at det var noe som levde på egen hånd. Programvaren var med på skape et sosialt rom og etablere en virkelighet. Jeg husker at jeg tenkte: Dette er tingen for oss - vi kan være med på forme samfunnet med kode, sier Skogsrud.

 

– Før Underskog gikk vi hele tiden glipp av kulturopplevelser. Det var for eksempel ikke alltid du fikk vært like mye samme med avantgarde-teater-vennene dine. Med et verktøy som Underskog fikk vi sosiale lytteposter som endret hvordan folk brukte byen. Vi innså at vi kunne tenke på programvare som infrastruktur som i faktisk forstand omprogrammerte byrommet, sier Westwang.

 

Å bruke teknologi slik at den blir en sosiopolitisk kraft i samfunnet var noe Bengler fortsatte med og rendyrket i årene som kom. De jobber for tiden med et internasjonalt open access-system for publisering av forskningsresultater. De utvikler også digitale tjenester for visualisering av resultatene fra nasjonale prøver, for presentasjon av kunsten i Nasjonalgalleriet og for all sakshistorikk fra plan- og bygningsetaten i Oslo kommune.

 

Jobbet for Koolhaas

Bengler fikk dessuten det meget prestisjetunge oppdraget med å lage nettsidene til arkitekturfirmaet OMA i Rotterdam. Dette er firmaet til den internasjonale arkitektkjendisen Rem Koolhaas.

 

– De hadde 100 firmaer inne til vurdering. Vi er fans av OMA, og det var spesielt for oss at de valgte oss. På to uker laget vi et helt nytt nettsted basert på det de allerede hadde på nettsidene sine, og brukte det som en del av tilbudet. De spurte faktisk om vi hadde hacket dem, sier Westvang.

 

– De likte måten vi jobbet på, og det har vært gøy å jobbe med noen som er like kompromissløse som oss, sier Skogsrud.

 

Bengler er den første vinneren av Jacob-prisen som jobber med digitale medier. Det synes prisvinnerne er ekstra hyggelig.

 

- Vi synes det er stas at vi som første interaksjonsbyrå får prisen. Jacob-prisen var i begynnelsen en pris for kunsthåndverk. Selv om vi jobber med både tjenestedesign, produktdesign, grafisk formgivning og digital design kan dette kan sies å være en anerkjennelse av at digitalt arbeid kan forstås som kunsthåndverk, sier Skogsrud.

 

Juryens uttalelse:

Med sin teft innen design, retorikk og teknologi, og deres enorme vilje til å skape, har Bengler ytt et særegent bidrag til designfeltet i Norge, og til vårt samfunn generelt.

Siden oppstarten i 1995 har Bengler fungert som et slags nettverket designkollektiv, der egen teft innen design og teknologi kobles sammen med fagfolk i eliteklassen fra hele verden. Dette har satt dem i stand til å ta frem sjangerbevegende sosiale plattformer som Underskog.no, banebrytende nye akademiske publiseringsverktøy, og nettløsninger utenom det vanlige for OMA, m.fl.

Samtidig har Bengler kontinuerlig eksperimentert med nye teknologier innen 3D, datavisualisering og sensorikk som har gjort nye hverdagsteknologier som RFID og WIFI synlige for det blotte øye og skapt nye måter å interagere med teknologien vår på. Men Bengler er også en aktiv samfunnsdebattant, ikke gjennom polemikk og innlegg, men gjennom aktivistisk datavisualisering, der de henter ut offentlige data om skole, byutvikling, økonomi og topografi og gjør dette om til innsiktsmaskiner som lar oss se Norge på ny.

For sin tverrfaglige og høyt aktede leveranser gjennom 20 år, gis prisen for 2016 til Bengler ved eierne Even Eidsten Westvang, Simen Svale Skogsrud og Øyvind Rostad.

 

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Bengler, gründer og medeier Even Westvang, mobil 907 78 974

* Bengler, gründer og medeier Simen Svale Skogsrud, mobil 907 79 024

 

 

 

 

 

Bildetekster:

Bengler mottok Jacob-prisen for 2016 for banebrytende arbeid over mange år, blant annet med det verdenskjente arkitekturfirmaet OMAs nettsider. Foto: Bengler.

 

Bengler har også levert et prosjekt for Kartverket. Foto: Bengler

Jacob-prisen

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016 – DOGAs arkitektur- og designdag, tidligere Designdagen

* Jacob-prisen ble etablert i 1957.

* Mer informasjon om Jacob-prisen: http://doga.no/nyhet/dette-er-jacob-prisen

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak bengler jacob-prisen front_page_prada.jpg 7,10 kB (4288x2848)
Bilde - vedlegg til sak bengler to_and_from.jpg 1,99 kB (1920x1080)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 19:40
Teknisk løsning ZEVS AS