presseticker

Skip to main content

Ønsker tips om Rogalands mest universelle nyvinninger

  Publisert: 25.05.2023 14:29 - av  Henning Poulsen

BOLIGER FOR ALLE. Vindmøllebakken vant arkitekturkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming i 2020. Foto: Geir Egil Bergjord

VIL HA INKLUDERING. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener det er viktig at produkter, tjenester og digitale løsninger lages med tanke på at alle skal kunne bruke dem. Foto: Ilja C. Hendel/KUD

UTSIKT FOR ALLE. I 2020 vant Stovnertårnet Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien landskapsarkitektur. Nå speider Jannicke Hølen og Knut Bang i DOGA etter flere mangfoldige og inkluderende prosjekter. Foto: Sverre Chr. Jarild

Både Kolumbus og Vindmøllebakken har tatt sterke kategoriseire under tidligere utdelinger av Innovasjonsprisen for universell utforming. Nå vil DOGA finne flere nyskapende og inkluderende tjenester, produkter, digitale løsninger, bygg og omgivelser i Rogaland.

Bygninger du kan bevege deg fritt i. Nettsider alle kan bruke. Byrom som inviterer istedenfor å ekskludere. Produkter og tjenester som er intuitive og inkluderende i bruk. Snart skal Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut igjen, for femte gang.

 

– Både hurtigbåtene til Kolumbus og bofellesskapet Vindmøllebakken er sterke eksempler på nyskaping som kommer alle til gode. Nå håper jeg at vi kan få fram flere forbildeprosjekter fra steder som Haugesund, Sandnes, Sola, Karmøy og selvfølgelig Stavanger – og ellers i fylket. Jeg oppfordrer alle som kjenner til slike prosjekter om å søke eller tipse oss, sier programleder Jannicke Hølen i DOGA.

 

Fram til 22. juni er det mulig å søke med egne prosjekter eller nominere andre kandidater til prisen.

 

– Vi jobber for at alle skal ha like muligheter og at alle kan delta. Derfor er det så viktig at produkter, tjenester og digitale løsninger lages med tanke på at alle skal kunne bruke dem. Vi trenger rett og slett at designere, arkitekter og alle smarte skapere der ute legger til rette for likestilling og inkludering. Det kan gjøre livet mye lettere for mange. Nå håper jeg vi får mange spennende søknader til prisen vår, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

 

Boliger for alle

Tilbake i 2020 gikk bofellesskapet Vindmøllebakken i Stavanger til topps i arkitekturkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming.

 

– Dette er en stor glede for oss. Til sist handler det jo om høyest mulig kvalitet på boopplevelsen, og med Vindmøllebakken har vi latt universell utforming og samhandling med beboerne komme i første rekke, sa Sissel Leire, styreleder i Kruse Smith Entreprenører, i forbindelse med utdelingen. Bak Vindmøllebakken står også arkitektkontoret Helen & Hard og Solon Eiendom.

 

Vindmøllebakken fikk ros for å representere noe nytt et homogent boligmarked. I utviklingsprosessen fikk beboerne anledning til å medvirke i flere faser. Arkitekter, byggherre, lokalpolitikere og brukerne jobbet sammen for å utvikle boligene. Konseptet sikter seg særlig inn mot en miks av unge og eldre, aleneboende, familier og ulike kulturer, men hvem som helst kan kjøpe en leilighet i bofellesskapet.

 

Inkluderende hurtigbåter

I 2011, første gang Innovasjonsprisen for universell utforming ble delt ut, ble transportkategorien vunnet av Kolumbus, som den gang het Rogaland Kollektivtrafikk. Prisen fikk de for sine inkluderende hurtigbåter, og ble delt med rederiet Norled og verftet Brødrene Aa

 

– Universell utforming er i dag et kvalitetsstempel, heller enn noe som er utviklet for spesielle grupper mennesker. Å vinne denne innovasjonsprisen kan også fremme lagånden internt i organisasjonen. Da blir medarbeiderne ekstra stolte av løsningen og trekker den fram når de snakker om arbeidsplassen sin til andre. Det blir en del av organisasjonens særpreg, uttalte Tomas Nesheim, driftsleder i Kolumbus, den gang.

 

På de den gang nye båtene ble alt lagt tilgjengelig på ett dekk, uten trapper eller terskler som hindrer fri ferdsel ombord. Byggematerialer og tekstiler er allergivennlige, og taktile skilt gjør det lettere for synshemmede å orientere seg. Teleslynger sørger for at passasjerer med høreapparat får med seg alt som sies over skipets høyttaler.

 

Løfter fram de beste av de beste

Innovasjonsprisen for universell utforming deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA). Prisen er en av aktivitetene i regjeringens handlingsplan for universell utforming, og koordineres av Kultur- og likestillingsdepartementet. Programleder Jannicke Hølen forteller at hensikten med prisen er å løfte fram de mest inkluderende innovasjonsprosjektene i Norge.

 

– Den beste innovasjonen er den alle har glede av, enten den skjer i offentlig, privat eller frivillig regi. Vi ønsker å hedre de som jobber best med inkludering og universell utforming i Norge, og her trenger vi hjelp av både fagmiljøer, publikum og private og offentlige virksomheter, sier Hølen og legger til at DOGA i tillegg til å håndtere søknader også gjerne tar imot tips til prosjekter som burde bli nominert.

 

Det er gratis å sende inn søknader til Innovasjonsprisen for universell utforming. Prisen deles ut innenfor totalt 10 design- og arkitekturkategorier. Vinnerne av disse kategoriene konkurrerer om hovedprisen.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

BOLIGER FOR ALLE. Vindmøllebakken vant arkitekturkategorien til Innovasjonsprisen for universell utforming i 2020.

 

VIL HA INKLUDERING. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen mener det er viktig at produkter, tjenester og digitale løsninger lages med tanke på at alle skal kunne bruke dem. Foto: Ilja C. Hendel/KUD

 

UTSIKT FOR ALLE. I 2020 vant Stovnertårnet Innovasjonsprisen for universell utforming i kategorien landskapsarkitektur. Nå speider Jannicke Hølen og Knut Bang i DOGA etter flere mangfoldige og inkluderende prosjekter. Foto: Sverre Chr. Jarild

 

MARITIM EKSPORTSUKSESS. Hurtigbåtene i Ryfylke vant Innovasjonsprisen for universell utforming, kategori transport, i 2011. Rederiet Brødrene Aa brukte suksessen til å få fotfeste på det kinesiske markedet. Bildet er fra 2011.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, programleder Jannicke Hølen, mobil 905 62 909

* Juryleder John Arne Bjerknes, mobil 900 86 186

Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag for Kultur- og likestillingsdepartementet.

* Går til virksomheter, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen deles i år ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produktdesign, grafisk design, interiør og møbel, tjenestedesign, informasjons- og interaksjonsdesign, tekstil- og klesdesign og unge talenter. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Oslo Airport vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital. I 2017 var det Vision of the Fjords som gikk til topps. I 2020 gikk prisen til Vipps.

* Blant tidligere kategorivinnere finner vi Bybanen i Bergen, Skatteetaten, Finn.no, Hamaren Aktivitetspark, Kolonial.no, Aftenposten junior, Blanke Ark valgsystem, YR.no og Hardanger Bestikk.

 

Mer informasjon: https://doga.no/innovasjonsprisen

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 25.05.2023 14:29
Teknisk løsning ZEVS AS