presseticker

Skip to main content

DOGA-merket Nykommer:

Nykommerpriser til Molde, Ålesund og Haram

  Publisert: 10.01.2019 07:01 - av  Henning Poulsen

Gunnar Eidsvik Tvedt mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Gunnar Eidsvik Tvedt

Tarjei Ødegård mottar også DOGA-merket Nykommer. Illustrasjon: Tarjei Ødegård

Moldenseren Tarjei Ødegård har laget en løsning som gir deg oversikt over dataene som samles inn om deg. Gunnar Eidsvik Tvedt fra Tennfjord har designet en gjennomtenkt vippestol som kan bli en ny Stokke-suksess. Nå får begge utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Tarjei Ødegård og Gunnar Eidsvik Tvedt torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

 

– Dette er to vidt forskjellige prosjekter som begge har gjort seg fortjent til utmerkelsen. Prosjektet til Ødegård en tidsaktuell tilnærming til personvern som kan la oss ta tilbake kontrollen over dataene våre, mens Eidsvik Tvedt har designet en vippestol som er en motsats til alle de klumpete bruk-og-kast-plastbarnestolene som står rundt omkring i norske stuer, sier han.

 

Forenklet oversikt

Tarjei Ødegård er student ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Her har han designet On track, et tillegg du kan laste inn i nettleseren din. Tillegget gir deg oversikt over dataene som samles inn om deg når du er på nettet. Ved hjelp av en enkel dialog og et intuitivt, visuelt grensesnitt ser du raskt hva og hvor mye data som samles inn, og du kan avgjøre om dette er noe du er komfortabel med.

 

Juryen er spesielt opptatt av hvordan løsningen gjør persondata mer håndgripelig for folk flest:

 

«Vi hyller og premierer dette initiativet, som forenkler og visualiserer persondata på en svært smart måte. Vi ønsker og håper at ideen utforskes videre, og ser på hvordan On track kan integreres smart i eksisterende løsninger og ikke minst være en stemme i den store viktige debatten om datadeling og etikk,» står det i juryens kjennelse.

 

Oppfordrer til gjenbruk

Vippestolen er Gunnar Eidsvik Tvedts masterprosjekt ved Institutt for design ved NTNU i Trondheim. Stolen er laget i samarbeid med Ålesund-baserte Stokke, som blant annet står bak Tripp Trapp-stolen, en norsk møbelklassiker.

 

Juryen er spesielt opptatt av at vippestolen er konstruert med få komponenter, noe som gjør det mulig å skalere opp produksjonen på en enkel og effektiv måte:

 

«Vi opplever bidraget som et fullendt stykke designarbeid der kandidaten lykkes med sin ambisjon om å gjenskape vippestolen som et designmøbel som både voksne og barn kan trives med. Ved at det er lagt vekt på både estetiske og materielle kvaliteter, gis stolen lang levetid, og man oppmuntres til gjenbruk gjennom videresalg og arv,» står det i juryens kjennelse.

 

Juryen roser dessuten prosessen bak stolen, med mye brukerinvolvering, mange prototyper og omfattende testing. I juryuttalelsen knyttes det også forhåpninger til at vippestolen på sikt kan bli en norsk møbelsuksess på det internasjonale markedet.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Tarjei Ødegård, mobil 902 13 666

* Gunnar Eidsvik Tvedt, mobil 918 68 534

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Gunnar Eidsvik Tvedt mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Gunnar Eidsvik Tvedt

 

Tarjei Ødegård mottar også DOGA-merket Nykommer. Illustrasjon: Tarjei Ødegård

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 1vippestol_gunnar-eidsvik-tvedt.jpg 3,62 MB (3000x2000)
Bilde - vedlegg til sak on-track.jpg 775,39 kB (2500x1637)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 07:01
Teknisk løsning ZEVS AS