presseticker

Skip to main content

DOGA-merket Nykommer:

Nykommerpris til unge Ruter-designere – men vinner de hovedprisen?

  Publisert: 10.01.2019 07:00 - av  Henning Poulsen

Elias Olderbakk og Erlend Grimeland mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Illustrasjon: Elias Olderbakk og Erlend Grimeland

Erlend Grimeland og Elias Olderbakk har skapt en løsning for å integrere gange i Ruters kollektivsystemer. I dag mottar de utmerkelsen DOGA-merket Nykommer. Vinner de også kveldens hovedpris?

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Grimeland og Olderbakk torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo. Utover kvelden blir det klart om de også kan ta med selve Hedersmerket hjem.

 

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

 

– Gode ideer er ofte så enkle at de får deg til å utbryte «Hvorfor har ingen tenkt på dette før?». Ved hjelp av en designtilnærming har Grimeland og Olderbakk kommet opp med en løsning som kan lette belastningen på kollektivtrafikken og gi en mer levende steder i Akershus og Oslo, sier han.

 

Bedre helse, mer mobilitet

Prosjektet Ruter Gange er utviklet av Erlend Grimeland og Elias Olderbakk, som begge er studenter ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, med bistand fra kollektivselskapet Ruter.

 

Juryen er spesielt opptatt av at løsningen kan gi en rekke gevinster, blant annet bedre helse, økt mobilitet og et mer aktivt byliv:

 

«Den geniale ideen bak Ruter Gange er å integrere apostlenes hester i den allerede bejublede Ruter-appen. Kort forklart vil det fungere slik at når du spør om den raskeste veien mellom for eksempel Nationaltheatret og Birkelunden, vil du i tillegg til forslag for buss og trikk også få forslag om hvor det er smart å gå. Systemet vil være oppdatert i sanntid med hensyn til trafikk og aktuelle hindringer som veiarbeid og vil ofte resultere i at det vil være raskere å gå hele eller deler av strekningen,» står det i juryens kjennelse.

 

Juryen skriver videre at de har stor tro på at Ruter Gange vil være en verdifull tjeneste både for reisende, som får et bedre og mer fleksibelt kollektivtilbud, og for Ruter, som får bedre innsikt i brukerne sine.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Elias Olderbakk, mobil 930 89 380

* Erlend Grimeland, mobil 974 32 828

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Elias Olderbakk og Erlend Grimeland mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Illustrasjon: Elias Olderbakk og Erlend Grimeland

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS