presseticker

Skip to main content

Ny og klassisk design fra Voss og Bergen skal vises fram i London

  Publisert: 20.10.2021 08:50 - av  Henning Poulsen

Torbjørn Afdals stol Hunter skal vises fram i London. Foto: Eikund

Oaki, Northern. Designet av Stine Aas. Foto: Northern

Vera & Kytes matte Løype, designet for Heymat. Styling: Kirsten Visdal. Foto: Dreyer Hensley Studio

Torbjørn Afdal (1917-1999) fra Voss og bergensdesignerne Vera & Kyte, Stina Aas og Fredrik A. Kayser (1924-1968) er med når et stjernelag av norske møbel- og interiørprodusenter skal vise seg fram i London denne uken.

– Vi har med åtte svært sterke representanter for den norske møbelbransjen, og tror disse kan fenge et britisk designpublikum. Og så gleder vi oss over at ambassadøren åpner sin dør for oss. Det gir ekstra tyngde, sier Egil Sundet, bransjeleder i Norsk Industri Designindustrien.

 

Med seg til utstillingen InsideNorway, som vises i den norske ambassaderesidensen i London, har han Volver, Fora Form, Heymat, Eikund, Northern, Figgjo, Lundhs Real Stone og Hadeland Glassverk.

 

Fire klassikere fra Vestland til London

Eikund skal vise fram nesten hele sin portefølje av relanserte norske designklassikere i London, blant annet Fluffy-, Hertug- og Krysset-stolene til Fredrik A. Kayser og to loungestoler designet av Torbjørn Afdal: Hunter og Broadway.

 

Kayser tok utdanning ved Statens håndverks- og kunstindustriskole, og i 1945 ble han ansatt ved det legendariske tegnekontoret til Rastad & Relling. Her tegnet han Fluffy i 1954 og designikonet Krysset i 1955. Han tegnet stolen Hertug for bergensbaserte Viken Møbelfabrikk i 1959.

 

Torbjørn Afdal utdannet seg samme sted som Kayser, og begynte å jobbe hos Tegnekontoret Bruksbo i 1946. Afdal ble en av etterkrigstidens mest produktive møbeldesignere. Rundt 1960 fikk Afdals møbeldesign et mer arkitektonisk preg, og stolene Broadway og Hunter var blant de kunstneriske høydepunktene fra denne perioden.

 

– Vi er ganske nye på det britiske markedet, men har allerede levert flere fine prosjekter i London. Byen er en av de viktigste design- og interiørmetropolene i verden, og i Eikund anser vi Storbritannia som ett av våre tre viktigste eksportmarkeder, sier daglig leder Jørgen Tengesdal.

 

Bergensmatter fra Nord-Norge

Heymat har på få år tatt en sterk posisjon i interiør- og designbransjen i Norge med sine dørmatter. Nå håper de på spennende muligheter i det britiske markedet.

 

– Britene er storforbrukere av matter i hjemmene sine. Samtidig er de interessert i skandinavisk design. Vi tilbyr lekre kvalitetsmatter som vi tror og håper vil falle i smak hos et britisk publikum, sier Sonja Djønne, daglig leder og medgründer i Heymat.

 

I London skal hun vise fram mattekolleksjonene Grain og Løype, designet av henholdsvis Stine Aas og Vera & Kyte. I tillegg tar hun med et nytt produkt myntet på kontraktmarkedet: Zen teppefliser – designet av Kristine Five Melvær.

 

Naturstein fra Vera & Kyte

Lundhs, Nord-Europas største produsent av naturstein – har allerede bygget opp et britisk distribusjons- og forhandlernettverk for benkeplater til kjøkken og bad. Nå vil de etablere kontakt med arkitekter og interiørdesignere.

 

– Ved å bli mer synlige for de som velger overflatematerialer til både prosjekter og private hjem, har vi tro på at vi skal øke bruken av norsk naturstein i Storbritannia, sier marketingdirektør Hege Elisabeth Lundh.

 

I tillegg til steinprøver fra sortimentet til Lundhs Real Stone, sitt skal Lundhs også stille ut interiørprodukter designet av Vera & Kyte og Jenkins & Uhnger.

 

Stine Aas’ loungestol

Northern er blant designaktørene som lykkes best utenfor Norge i dag. Livsstilsmerket har en eksportandel på 67 prosent, og Storbritannia er et viktig og voksende marked.

 

– 8 prosent av omsetningen vår kommer fra Storbritannia, og vi er representert i fine butikker som Chaplin’s, Aram Store, Skandium og Heal’s. I tillegg leverer vi møbler og belysning til restauranter, hoteller og kontorprosjekter i Storbritannia, sier Daniel Kring Belert, kommersiell leder i Northern.

 

I London skal han vise fram nyheter fra i år og i fjor – møbler, belysning og tilbehør som ikke tidligere er vist i Storbritannia. Blant produktene Northern stiller ut finner vi teppeserien Row, loungestolen Oaki av Stine Aas, hyllesystemet Hifive av Rudi Wulff - og sofaen Daybe, designet av duoen Morten og Jonas.

 

Fra stagnasjon til vekst i Storbritannia

Norsk møbeleksport tok seg opp kraftig i koronaåret 2020. Veksten var på 11 prosent, og den fortsetter inn i 2021. Mens møbeleksporten har vokst jevnt, har den stått stille i ett marked: Det britiske.

 

– Fram til i fjor var det ingen vekst i eksporten til de britiske øyer. Men i 2020 snudde det, og veksten fortsetter i år. Nå satser vi på å få større innpass i Storbritannia, og nøkkelen ligger i London, sier Sundet.

 

Han påpeker at byen ved Themsen ikke bare er en inngangsport til resten av Storbritannia, men også spiller en toneangivende rolle i europeisk møbel- og designbransje.

 

Satser på eksport, ønsker regjeringshjelp

Utstillingen i ambassadørens residens i London blir en forsmak på en større utstillingssatsing i forbindelse med London Design Week 2022.

 

– Vi gjør det vi kan for å støtte våre medlemmers satsing i viktige eksportmarkeder. Samtidig er det klart at dette ikke monner alene, og at det vi virkelig trenger er et offentlig eksportkontor. Vår bransje har dårligere rammevilkår i Norge enn konkurrentene i Sverige og Danmark, sier Sundet, som håper at den påtroppende regjeringen kommer til å legge bedre til rette for en sterk design- og ferdigvareindustri.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

Torbjørn Afdals stol Hunter skal vises fram i London. Foto: Eikund

 

Oaki, Northern. Designet av Stine Aas. Foto: Northern

 

Vera & Kytes matte Løype, designet for Heymat. Styling: Kirsten Visdal. Foto: Dreyer Hensley Studio

 

Matten Grain, Heymat. Design av Stine Aas. Styling: Kirsten Visdal. Foto: FireGrader

 

Klassikeren Fluffy, her i hvit utgave, av Fredrik A. Kayser. Foto: Anna Stathaki

 

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Heymat, gründer Sonja Djønne, mobil 41 44 96 96

* Eikund, daglig leder Jørgen Tengesdal, mobil 98 82 17 71

* Lundhs Real Stone, markedsdirektør Hege Elisabeth Lundh, mobil 48 00 36 00

* Northern, kommersiell leder Daniel Kring Belert, mobil 40 00 66 66

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, prosjektleder eksport Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.10.2021 08:50
Teknisk løsning ZEVS AS