presseticker

Skip to main content

Norsk matte vinner internasjonal designpris

  Publisert: 20.05.2021 07:30 - av  Henning Poulsen

PRISVINNER. Sonja Djønne i Heymat viser stolt fram Mix Teklan, som denne uken gikk til topps i designkåringen NYCxDesign Awards. Foto: Heymat

ETTERLYSER EKSPORTSTØTTE. Egil Sundet i Designindustrien mener norske myndigheter bør tilrettelegge mer for eksport av norske designprodukter. Foto: Norsk Industri

Oppstartsbedriften Heymat fra Mo i Rana har som første norske designbedrift gått til topps under den prestisjetunge NYCxDESIGN Awards.

– Dette er utrolig stort for oss! Vi satser hardt på å få et gjennombrudd i det amerikanske markedet, og denne prisen er et veldig viktig steg på veien, sier Sonja Djønne, daglig leder i Heymat.

 

Natt til onsdag mottok designmatten Mix Teklan førsteprisen i kategorien «Residential Flooring» under NYCxDESIGN Awards 2021, en av verdens mest anerkjente kåringer innen interiør og design. Dette er første gang et norsk produkt går til topps i denne kåringen.

 

Roser Heymats eksportsuksess

I år ligger an til at om lag 40 prosent av Heymats omsetning vil komme fra eksport. I fjor lå Mo i Rana-bedriftens eksportandel på 25 prosent.

 

– I Norge er salget stabilt. All veksten vår stammer fra eksportmarkedene, især Tyskland, Sverige, USA og Japan, sier hun.

 

Bransjesjef i Norsk Industri Designindustrien, Egil Sundet, er svært imponert over eksportresultatene til Heymat.

 

– Heymat er et kroneksempel på hvordan norske design- og møbelaktører kan lykkes i utlandet, og prisen fra NYCxDESIGN Awards er prikken over i-en. Stadig flere får øynene opp for norsk design, og Heymat er en glimrende ambassadør for bransjen vår, sier han.

 

Ønsker storstilt eksportsatsing

Sundet har i mange år kjempet for at norske design- og ferdigvarebedrifter skal få sitt eget eksportkontor. Norsk Industri har foreslått at det øremerkes 50 millioner kroner årlig over statsbudsjettet, og lover at dette vil gjengjeldes med en tilsvarende investering fra industrien.

 

– Et eget eksportkontor ville vært et kjempeløft og hadde bidratt til verdiskaping og arbeidsplasser over hele landet. Derfor var skuffelsen stor i hele industrien da Regjeringen heller ikke denne gang fant plass i budsjettet. Også i år må norske design- og ferdigvarebedrifter prøve å hevde seg mot svenske og danske konkurrenter som får mye bedre drahjelp fra sine lands myndigheter, sier Sundet.

Stor rift om norsk matte

Sonja Djønne i Heymat forteller om stor interesse rundt Mix Teklan.

 

– Kolleksjonen har fått masse oppmerksomhet i europeiske medier, og salget har vært svært godt så langt. Nå håper vi at prisen fra NYCxDESIGN Awards bidrar til at også amerikanske designkunder får øynene opp for Mix Teklan, sier hun.

 

Mix er designet av Kristine Five Melvær, og ble opprinnelig lansert i 2016 som ett av de første produktene til Heymat. I februar i år ble Mix-kolleksjonen relansert med ny fargepalett laget av koloristen Tekla Evelina Severin.

– For en liten bedrift som oss i Heymat, er veksten vi opplever også krevende. Bedre rammevilkår gjennom et eksportkontor er viktig for å holde veksten oppe, sier Djønne.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

PRISVINNER. Sonja Djønne i Heymat viser stolt fram Mix Teklan, som denne uken gikk til topps i designkåringen NYCxDesign Awards. Foto: Heymat

 

ETTERLYSER EKSPORTSTØTTE. Egil Sundet i Designindustrien mener norske myndigheter bør tilrettelegge mer for eksport av norske designprodukter. Foto: Norsk Industri

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Heymat, daglig leder Sonja Djønne, mobil 41 44 96 96

* Designindustrien, bransjesjef Egil Sundet, mobil 90 92 21 92

* Designindustrien, markedssjef Ragnhild B. Grytten, mobil 91 75 18 04

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Heymat Sonja MixTeklan.jpg 3,17 MB (3952x2823)
Bilde - vedlegg til sak Egil Sundet stol over hodet.jpg 6,49 MB (4196x3456)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Designindustrien, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.05.2021 07:30
Teknisk løsning ZEVS AS