presseticker

Skip to main content

Design for alle-prisen og Miljøprisen:

Norsk lampe gir lys til verdens strømløse

  Publisert: 15.04.2015 12:56 - av  Henning Poulsen

Bright Products og K8 Industridesign fikk både Miljøprisen og Design for alle-prisen på Designdagen 2015. Foto: Bright Products

 

Oslo: De har skapt en kombinert solcellelampe og mobillader som skal erstatte helseskadelige parafinlamper i utviklingsland. Nå har Bright Products og K8 Industridesign mottatt både Miljøprisen og Design for alle-prisen.

Utdelingen skjedde på Designdagen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) i Oslo den 15. april.

– Dette er første gang disse to prisene gis til samme mottaker. Det sier veldig mye om det enorme og bunnsolide arbeidet Bright Products og K8 Industridesign har lagt ned i solcellelampen og mobilladeren SunBell. Allerede nå gjør den hverdagen enklere for mange tusen mennesker i en rekke utviklingsland. Potensialet er enormt, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelsene i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Vil skape unik, sosial merkevare

1,3 milliarder mennesker lever uten strøm. Mange av disse bruker skadelige og farlige parafinlamper som lyskilde. Dette ønsket et norsk designbyrå å gjøre noe med. Resultatet er den kombinerte solcellelampen og mobilladeren SunBell, som allerede har blitt solgt i et sekssifret antall til blant andre FNs høykommissær for flyktninger.

 

– Vår store ambisjon er å bygge en unik norsk merkevare med klare sosiale og miljømessige kvaliteter. Design gir oss et konkurransefortrinn i et globalt marked, ikke minst i markeder der økonomien er svak, forteller Kristian Bye, gründer og styreleder i Bright Products.

 

Sa opp lederjobb for å bli gründer

Allerede i 2009 startet K8 Industridesign for egen regning et utviklingsprosjekt for å finne en smart og bærekraftig løsning på en stor energi- og helseutfordring i mange land, nemlig mangelen på elektrisitet. Parafinlamper er dyre i bruk og forårsaker mange branner og forgiftningstilfeller. Da designerne viste fram en prototyp til Kristian Bye ble han så begeistret at han sa opp lederjobben i reklamebransjen for å dedikere seg til å få SunBell ut i verden. Sammen med designer Marius Andresen fra K8 stiftet han selskapet Bright Products.

 

Veien fra de første prototypene og til ferdig produkt var lang for det ferske gründerselskapet. Samarbeidet med K8 var tett, til tider jobbet de side om side hver dag. Det ble hentet råd og innspill fra Norges ledende solcelleeksperter. Designerne samlet verdifulle erfaringer fra feltstudier og møter med både hjelpeorganisasjoner og potensielle brukere.

 

I 2012 lyktes Bright Products å hente inn 55 000 dollar i en såkalt «crowdfunding»-kampanje der privatpersoner kan donere valgfrie beløp til innovasjonsprosjekter.

 

200 000 lamper til flyktninger

I mai 2014 var det klart for lansering av SunBell. Lampen gir både godt lys og mulighet til å lade mobiltelefonen. Den fleksible svanehalsen gjør at den kan brukes som leselys, taklampe, lommelykt og nakkelykt. Solcellepanelet er beskyttet av herdet glass og ladekabelen lar seg enkelt rulle inn og ut.

 

I løpet av de første månedene har det norske selskapet solgt om lag 20 000 eksemplarer av SunBell i Kenya, Tanzania, Kamerun og Angola, i tillegg til Norden, USA og Tyskland. Virkelig fart på sakene ble det like før jul, da FNs høykommissær for flyktninger bestilte over 200 000 eksemplarer av det norskutviklede produktet. Den samlede ordreverdien lød på nærmere 50 millioner kroner.

 

SunBell har allerede vunnet fem internasjonale design- og produktpriser, men Miljøprisen og Design for alle-prisen blir de første norske prisene.

 

Juryen er svært imponert over SunBell: «Uten å være overdesignet eller overlesset har den fått en rekke gjennomtenkte funksjoner – den kan brukes som bordlampe, vegglampe eller hengende rundt en hals. Solcelleløsningen er godt integrert. Lysintensiteten har tre steg, og den lyser godt. Det rene og sobre formspråket vil appellere til mange», står det i jurykjennelsen.

 

– Som et norsk selskap med et produkt utviklet av norske industridesignere er disse prisene en stor og viktig anerkjennelse. De viser at ambisjonene våre faktisk kan innfris og at det lar seg gjøre å kombinere bærekraftige løsninger med et brukervennlig og kommersielt attraktivt design, sier Bye.

(Pressenytt)

 

* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Bright Products, styreleder Kristian Bye, mobil 901 23 945

* K8 Industridesign, Marius Andresen, mobil 934 15 461

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

FAKTABOKSER:

Dette er Design for alle-prisen

* Går til bedrift og designer som har utviklet et inkluderende produkt eller en løsning som er tilpasset en utvidet brukergruppe.

* Handler om produkter eller tjenester med forbedret brukervennlighet, intuitiv forståelse og en god bruksopplevelse.

* Deles ut hvert år på Designdagen som spesialpris knyttet til utmerkelsen Merket for god design fra Norsk design- og arkitektursenter, i samarbeid med Deltasenteret, statens kompetansesenter for deltakelse og tilgjengelighet.

 

Dette er Miljøprisen

* Gis til bedrift og designer for å ha utviklet et produkt eller en løsning som har vesentlig miljøegenskaper i et livsløpsperspektiv.

* Deles ut hvert år på Designdagen som spesialpris knyttet til utmerkelsen Merket for god design fra Norsk design- og arkitektursenter, dersom det finnes verdige mottakere

(Kilde: doga.no)

 

 

Bildetekst:

Bright Products og K8 Industridesign fikk både Miljøprisen og Design for alle-prisen på Designdagen 2015. Foto: Bright Products

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 12:56
Teknisk løsning ZEVS AS