presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2011:

Nordlandstekstil fikk talentpris

  Publisert: 16.03.2011 18:00 - av  Henning Poulsen
Oslo: Silje Søfting (26) fra Mo i Rana tok andreplassen i konkurransen Unge talenter 2011 for å ha utviklet et spennende og nyskapende møbeltekstil.

Prisene ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen. Dette er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd som belønner næringsliv, designere og unge talenter for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Dette er tjuende gang vi arrangerer Unge talenter. En rekke av våre beste designere akkurat nå fikk sitt første gjennombrudd da de vant denne konkurransen, sier Eline Strøm-Gundersen, som er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Nina Lysbakken (29) kom på førsteplass i konkurransens åpne klasse med sitt interaktive program for å motivere elever til å lære, mens andreplassen gikk til She Design Studio, som består av Silje Søfting (26) og Eva Marit Tøftum (27).

 

Ville erstatte skadelig skum

Da duoen Silje Søfting og Eva Marit Tøftum i SHE Design Studio innså at tekstilet de var på utkikk etter ikke eksisterte, bestemte de seg like godt for å utvikle det selv. Resultatet ble et nyskapende, miljøvennlig møbelstoff med mange bruksområder.

 

– Vi ville finne en erstatter for det lite miljøvennlige skummet som brukes i mange møbler. Som designere har vi et ansvar for hvordan produktet vi lager påvirker miljøet gjennom hele livssyklusen fra produksjon til avfall. Miljø er ikke lenger en tilleggsegenskap på slutten av en designprosess, det er med fra dag én, understreker Søfting.

 

Magefølelse og stahet

De to designerne fikk hjelp til å eksperimentere med ideene sine hos Gudbrandsdalens Uldvarefabrik. – Vi brukte lang tid på å lete fram de riktige fibrene, teknikkene og konstruksjonene. Prosessen var basert på prøving og feiling, og vi fikk bruk for både magefølelsen og en god porsjon stahet, forteller Søfting.

 

Resultatet ble til materialet ”Between”, som er en kombinasjon av vevd tekstil og kompositt. De ulike fibrene har forskjellige tekniske kvaliteter og kan bære en struktur og samtidig tilføre mykhet og komfort.

 

Investerer premien i prosjekter

– Det unike med Between er at det kan brukes som konstruksjonsmateriale uten avanserte maskiner eller kjemikalier. Tekstilet erstatter bruk av skum i møbler, men kan også brukes i for eksempel lydabsorberende interiørelementer. Mulighetene er uendelige, sier Søfting.

 

De to unge designerne forteller at premien vil komme svært godt med i arbeidet med å klargjøre det nye tekstilet for produksjon. – Pengemangel har stoppet opp prosessen med å videreutvikle Between. Nå har vi fått litt ekstra til å jobbe videre med, og det er vi veldig glade for, sier Søfting.

(Pressenytt)

 

 

Følg utdelingsseremonien direkte her: http://www.norskdesign.no

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 19.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

 

Bildetekst:

SHE Design Studio – ”Between”

 

Bildetekst 2:

Nina Lysbakken – visuell læring

 

Bildetekst 3:

Bilal Zia Chaudhry – ”Otivio”

 

Bildetekst 4:

Eilin Bergum – ”Touch”

 

Bilder fra selve overrekkelsen legges ut på norskdesign.no cirka kl 20.30 i kveld.

 

Kontaktpersoner:

* SHE Design Studio, Silje Søfting, 990 46 186

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683,

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Unge talenter 2011:

Vinner – klassen Design for alle: Eilin Bergum – ”Touch”

Vinner – Åpen klasse: Nina Lysbakken – visuell læring

Andreplass – Åpen klasse: SHE Design Studio – ”Between”

Tredjeplass – Åpen klasse: Bilal Zia Chaudhry – ”Otivio"

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak UT SHE_design-Studio_7767 medium.jpg 109,29 kB (1913x2500)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 18:00
Teknisk løsning ZEVS AS