presseticker

Skip to main content

Telemark-kommune vil ha innovasjonsforslag:

Nome vil ha innbyggerråd om det fremtidige Fensfeltet

  Publisert: 10.03.2022 11:59 - av  Henning Poulsen

INNOVASJONSHJELP. Nome kommune ønsker innovasjonsinnspill knyttet til forvaltningen av en av verdens største thoriumsforekomster. Foto: Gea Norvegica

Hvordan skal Nome kommune forvalte én av verdens største thoriumsforekomster? Nå skal lokale og nasjonale innovasjonsmiljøer hjelpe kommunen med å inkludere innbyggere og næringsliv.

Fensfeltet setter store og sterke næringsinteresser opp mot en liten kommune. Nome fortjener ros for å tenke lokal verdiskaping og god stedsutvikling, og at de ønsker å skape dette sammen med innbyggere, næring og kompetansemiljøer, mener Malin Kock Hansen i Design og arkitektur Norge (DOGA). Hun er ansvarlig for Gnist, et designdrevet innovasjonsprogram for distriktskommunene.

 

– Omfattende nyetablering er en problemstilling som flere småkommuner møter. Gjennom innovasjonsanskaffelsen tror jeg både Nome og andre kommuner over hele landet vil motta svært verdifulle innspill til hvordan de kan takle dette på best mulig måte, sier hun.

 

Største oppgave i moderne tid

Nome-ordfører Bjørg Tveito Lundefaret påpeker at kommunen alltid er på jakt etter nye og innovative måter å samhandle med innbyggere og næringsinteresser på.

 

– Gnist-programmet er midt i blinken for oss når vi nå skal i gang med den kanskje største oppgaven som kommunen har stått ovenfor i moderne tid. Jeg håper eksterne krefter nå kan utfordre tradisjonelle tankemønstre og gi oss spennende løsninger, sier Lundefaret.

 

Nome er blant de 11 kommunene som ble valgt ut til å delta i årets program. Kommunens utfordringer blir nå utgangspunkt for en innovasjonsanskaffelse. Fristen for å sende inn tilbud er 11. april 2022. Leverandørene som velges ut mottar 300 000 kroner til gjennomføring av en designdrevet innovasjonsprosess sammen med kommunen.

 

Vil høre på innbyggerne

Kirsti Arvesen Nesheim leder Nome kommunes avdeling for planlegging og arealforvaltning. Hun er opptatt av at prosjektet kulminerer i løsninger som lar innbyggerne delta aktivt i Fens-prosessen.

 

– Verktøyene vi får igjennom Gnist kan få oss alle til å se Fensfeltet i en annen kontekst, og hjelpe oss med å forstå hvordan det påvirker samfunnet vårt. Jeg håper vi får se resultater som fører til økt forståelse, engasjement og deltakelse, sier Nesheim.

 

Det er DOGA og Nordic Edge som står bak innovasjonsprogrammet Gnist, som nå inne i sitt tredje virkeår.

 

– Gnist hjelper kommunene til å ta tak i utfordringene sine og snu dem til muligheter og nyskaping. Målet er å utvikle nyskapende ideer og konsepter som legger til rette for nye arbeidsplasser og mer attraktive lokalsamfunn i distriktene, sier Malin Kock Hansen i DOGA.

 

Hun legger til at design og arkitektur passer svært godt for denne type problemløsning.

 

– Det handler om å kartlegge behov, muligheter og ressurser i tett dialog med kommunen, innbyggere og lokalt næringsliv, for å forstå forskjellige perspektiver og se ulike behov i en sammenheng. På den måten får vi mer treffsikre og levedyktige løsninger, sier Kock Hansen.

(Pressenytt)

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Nome kommune, leder – avdeling for planlegging; Kirsti Arvesen Nesheim, mobil 95 30 69 75

* Design og arkitektur Norge, seniorrådgiver Malin Kock Hansen, mobil 959 24 953

 

 

Bildetekster:

INNOVASJONSHJELP. Nome kommune ønsker innovasjonsinnspill knyttet til forvaltningen av en av verdens største thoriumsforekomster. Foto: Gea Norvegica

Dette er Gnist:

Gnist er et innovasjonsprogram for kommuner som vil jobbe på nye måter med steds- og næringsutvikling. Programmet gir kommunene ny kompetanse, metoder og verktøy til å ta tak i sine utfordringer, og snu dem til muligheter og nyskaping. Målet er å både bidra til nye arbeidsplasser og mer attraktive lokalsamfunn i hele landet.

 

DOGA og Nordic Edge står bak Gnist. Fylkeskommunene er sentrale støttespillere, sammen med Distriktssenteret, Husbanken, Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP), KS, Innovasjon Norge og Riksantikvaren.

 

Årets Gnist-kommuner er Åseral i Agder, Lom i Innlandet, Vanylven i Møre og Romsdal, Sortland i Nordland, Suldal i Rogaland, Nome i Vestfold og Telemark, Nore og Uvdal i Viken, Skjervøy i Troms og Finnmark og Sogndal, Luster og Aurland i Vestland.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Nome kommune (credit i bilde).jpg 3,02 MB (1668x2085)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.03.2022 11:59
Teknisk løsning ZEVS AS