presseticker

Skip to main content

NTNU-vippestol får nykommerpris

  Publisert: 10.01.2019 07:06 - av  Henning Poulsen

Gunnar Eidsvik Tvedt mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Gunnar Eidsvik Tvedt

NTNU-studenten Gunnar Eidsvik Tvedt har designet en gjennomtenkt vippestol som kan bli en ny norsk møbelsuksess. Nå får han utmerkelsen DOGA-merket Nykommer.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Gunnar Eidsvik Tvedt torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket Nykommer løfter frem prosjekter som viser at studenter og nyetablerte er viktige bidragsytere for å skape de beste løsningene for fremtiden, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), kaller DOGA-merket Nykommer en av de viktigste utmerkelsene for fremadstormende formgivere og arkitekter.

 

– Det står enorme mengder med klumpete plastbarnestoler rundt omkring i norske hjem, og mange av disse går i avfallet når det ikke er behov for dem mer. Vippestolen til Eidsvik Tvedt er selve motsatsen til dette – og er derfor en svært verdig og viktig prisvinner, sier han.

 

Oppfordrer til gjenbruk

Vippestolen er Tennfjord-mannens masterprosjekt ved Institutt for design ved NTNU i Trondheim. Stolen er laget i samarbeid med Stokke, som blant annet står bak Tripp Trapp-stolen, en norsk møbelklassiker.

 

Juryen er spesielt opptatt av at vippestolen er konstruert med få komponenter, noe som gjør det mulig å skalere opp produksjonen på en enkel og effektiv måte:

 

«Vi opplever bidraget som et fullendt stykke designarbeid der kandidaten lykkes med sin ambisjon om å gjenskape vippestolen som et designmøbel som både voksne og barn kan trives med. Ved at det er lagt vekt på både estetiske og materielle kvaliteter, gis stolen lang levetid, og man oppmuntres til gjenbruk gjennom videresalg og arv,» står det i juryens kjennelse.

 

Juryen roser dessuten prosessen bak stolen, med mye brukerinvolvering, mange prototyper og omfattende testing. I juryuttalelsen knyttes det også forhåpninger til at vippestolen på sikt kan bli en norsk møbelsuksess på det internasjonale markedet.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket Nykommer, som tidligere het Unge talenter, deles ut årlig til nykommere i norske arkitektur- og designbransjen i forbindelse med DOGA-dagen.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Gunnar Eidsvik Tvedt, mobil 918 68 534

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Gunnar Eidsvik Tvedt mottar DOGA-merket Nykommer på torsdag. Foto: Gunnar Eidsvik Tvedt

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 1vippestol_gunnar-eidsvik-tvedt.jpg 3,62 MB (3000x2000)
Bilde - vedlegg til sak 2Vippestol_finalmodel-13.jpg 1,70 MB (2063x1375)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 07:06
Teknisk løsning ZEVS AS