presseticker

Skip to main content

NRK hylles for visuell design

  Publisert: 05.03.2024 09:25 - av  Henning Poulsen

FAVNER BREDT. NRK får DOGA-merket for design og arkitektur for sin nye visuelle identitet. Illustrasjon: ANTI

De har laget en genial ny profil i skjæringspunktet mellom tradisjon og innovasjon. Nå belønnes NRK med DOGA-merket for design og arkitektur.

NRK mottar DOGA-merket sammen med designbyrået ANTI under en seremoni i Oslo 14. mars.

 

– Årets vinnere av DOGA-merket viser hvordan design og arkitektur kan skape innovasjon, lønnsomhet, bærekraft, nye markeder, flere arbeidsplasser og mer attraktive byer. Dette er strålende eksempler på hvordan design og arkitektur skaper verdi i både privat og offentlig sektor, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. I forrige uke ble det avslørt hvilke arkitekturprosjekter som får DOGA-merket i år. Nå røper DOGA hvilke designprosjekter som mottar utmerkelsen.

 

– Når fremtidsutsiktene er usikre, er det viktig at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjonsprosesser. Her er det mye å la seg inspirere av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

Ny NRK-profil: Nye tider krevde designendring

I motsetning til andre medier, eies NRK av deg og meg. Hele befolkningen er NRKs målgruppe, og dermed trengs en sterk, presis og varig identitet som lyser tillit og skiller seg ut i mediejungelen. Etter mange år med så å si samme visuelle uttrykk, var det på tide med fornyelse. Cecilie Lyng, NRKs profilsjef, forklarer hvorfor:

 

– Vi kom fra et sted der designprofilen tok utgangspunkt i kanalene, altså NRK1, NRK2 og NRK3. Men de digitale produktene NRK.no, NRK TV og NRK Radio hadde et mye større behov for designdetaljering enn hva vi klarte å få til med den løsningen vi hadde. Vi trengte å gjøre et større løft, sier hun.

 

Fikk med hele NRK

NRK har et av landets største designmiljøer, og sammen med byrået ANTI gikk de i gang med arbeidet. Medarbeidere fra mange fagområder ble intervjuet, og kursen ble staket ut. Dette ga både innsikt og bred forankring i en stor og desentralisert organisasjon.

 

Sammen med Anti har NRK utviklet en designfilosofi som rommer alle slags kanaler og uttrykksformer, og som samtidig formidler verdiene distinkt, levende og empatisk. De har skapt en variert grafisk verktøykasse som gjør at NRK kan tilpasse designprofilen, og gjøre det enklere å få tilgang til innholdet.

 

– Vi har et ansvar for at innholdet er mest mulig tilgjengelig for alle. Sammen med Typotheque har vi derfor utviklet en egen font, NRK Sans, som gir bedre lesbarhet. Vi har også jobbet mye med fargevalidering samt utviklet en egen lydprofil for NRK, sier Lyng.

 

Beholdt ikonisk logo

Samtidig som mye ble endret, var det også noe som ble beholdt. NRKs logo har vært en designbauta helt siden grafiker og kunstner Ingolf Holme tegnet den for snart 55 år siden. Den ble oversatt til et fleksibelt og levende uttrykk som kan tilpasses alle mulige sammenhenger.

 

– Designet er blitt tatt svært godt imot både internt og eksternt. Både i inn- og utland har tilbakemeldingene vært positive, og etter hvert har vi også mottatt flere priser – senest Innovasjonsprisen for inkluderende design, forteller Lyng

 

Dynamisk og funksjonell

Juryen roser NRK og ANTI for å ha utviklet en visuell identitet som klarer å balansere mellom fornyelse og respekt for tradisjonen.

 

«Designkonseptet bygger på en fast, gjenkjennelig kjerne og et klart merkehierarki. Samtidig gir det spillerom for å variere og videreutvikle elementene for å passe et spekter av programkonsepter og målgrupper. Resultatet er en dynamisk og funksjonell visuell identitet av fremragende designhåndverk, som vil gi varig verdi,» skriver juryen i sin vurdering.

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

 

Bildetekster:

FAVNER BREDT. NRK får DOGA-merket for design og arkitektur for sin nye visuelle identitet. Illustrasjon: ANTI

 

 

Kontaktpersoner:

* NRK, profilsjef Cecilie Lyng, cecilie.lyng@nrk.no, mobil 90 63 53 97

* ANTI, craft director/seniordesigner Erik Johan Worsøe Eriksen, erik@anti.as, mobil 97 10 98 11

* DOGA, leder kommunikasjon, Jeanette Solhaug, jso@doga.no, mobil 91 37 75 46

* DOGA, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

 

Faktabokser:

Hva er DOGA-merket?

DOGA-merket for design og arkitektur er Norges mest høythengende utmerkelse for virksomheter som skaper verdi gjennom bruk av design og arkitektur.

Prisen deles ut av Design og Arkitektur Norge (DOGA).

I 2024 har juryen tildelt DOGA-merket til 12 prosjekter. Det var 92 søkere til utmerkelsen.

Overrekkelsen av DOGA-merket skjer på DOGA 14. mars.

 

 

Hva er DOGA?

Design og arkitektur Norge (DOGA) fremmer god bruk av design og arkitektur i Norge for å skape fremtidens nye, grønne og lønnsomme løsninger.

DOGA er en del av regjeringens virkemiddelapparat for innovasjon og verdiskaping, og mottar et årlig tilskudd over statsbudsjettet.

Kommunal og distriktsdepartementet og Næringsdepartementet har satt disse målene for DOGAs arbeid:

- Øke konkurranseevnen i næringslivet
DOGA skal bidra til økt kunnskap om og bruk av design og arkitektur i innovasjons- og verdiskapingsprosesser i næringslivet.

- Økt innovasjon i offentlig sektor
DOGA skal bidra til samarbeid på tvers av sektorer og bedre tjenester gjennom økt offentlig bruk av design og arkitektur.

- Utvikle bærekraftige, attraktive og innovative byer og tettsteder
Gjennom designmetodikk, arkitektur og innovasjonsprosesser skal DOGA fremme utvikling av bærekraftige og attraktive byer, tettsteder og lokalsamfunn i hele landet.

- Gi gode design- og arkitekturpolitiske råd
DOGA gir råd til regjeringen rundt utvikling av politikk og virkemiddelbruk på design- og arkitekturfeltet.

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak NRK_Anti 8.jpg 954,19 kB (3200x1800)
Bilde - vedlegg til sak NRK_Anti 7.jpg 911,06 kB (3200x1800)
Bilde - vedlegg til sak NRK_Anti 10.jpg 1,08 MB (3200x1800)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 05.03.2024 09:25
Teknisk løsning ZEVS AS