presseticker

Skip to main content

Møre og Romsdal får innovasjonsstøtte til søvn, luft og rensefisk

  Publisert: 23.01.2017 07:14 - av  Henning Poulsen

Fra anlegget til Tjeldbergodden Rensefisk.

Oslo: Mittet fra Eidsnes vil hjelpe folk med å ta kontroll over luftkvaliteten innendørs. Tjeldbergodden Rensefisk i Kjørsvikbugen skal komme opp med rensemetoder som ikke skader lakselusbeitende rognkjeks. Wonderland fra Åndalsnes vil hjelpe kunder med søvnproblemer. Nå får de tre lokale selskapene over 1,2 millioner kroner i innovasjonsstøtte.

Å sove godt er avgjørende for livskvaliteten. Forskning viser at mangel på søvn er i ferd med å bli et folkehelseproblem. Sammen med designbyrået Inventas har sengeprodusenten Wonderland fått 540 000 kroner i støtte for å utrede og utvikle nye tjenester omkring søvn.

 

– Vi jobber kontinuerlig for å tilby kundene best mulig søvn og velvære. Dette krever nytenkning og innovasjon. Tradisjonelt har søvn handlet om produkter som seng og madrass. Vi ønsker å tilnærme oss søvn på en helhetlig måte. Ved å bli kjent med forbrukers vaner og søvnadferd, kan Wonderland tilby nye tjenester og produkter tilpasset individuelle behov, sier Arne Ove Grøvdal, innovasjonssjef i Wonderland.

 

Vil hjelpe laksehjelper

På to år har antall rognkjeks i norske merder mer enn tidoblet seg, til fem millioner individer. Den lille fisken kan spise store mengder lakselus, men er selv sårbar for infeksjoner. Dermed er det viktig å håndtere den riktig.

 

– Rognkjeksen suger seg gjerne fast i karveggen, noe som gjør den viktige rengjøringen av karet vanskeligere. Derfor ønsker vi å utvikle en rengjøringsmetode som er mer skånsom for rognkjeksen – samtidig som selve vaskejobben også blir mer effektiv, sier driftsleder Odd Arne Kjørsvik i Tjeldbergodden Rensefisk. Selskapet i Kjørsvikbugen har sammen med Morefish fått 300 000 kroner til å gjennomføre prosjektet.

 

Inneklimaprodusent «lufter» blikket

Ventilasjonsfiltre er et usynlig og ukjent produkt for folk flest. Likevel har de stor betydning for inneklima og helsen til de som oppholder seg innendørs. Hittil har innsatsen i bransjen i stor grad vært rettet mot materialteknologi. Nå skal familiebedriften Mittet sette i gang et omfattende innovasjonsprosjekt der ett av målene er å gi folk mer innsikt i og kontroll over luftkvaliteten der de oppholder seg.

 

– Midlene fra DIP gjør at vi kan trekke inn nye og andre ressurser i prosjektet vårt. På den måten håper vi å komme opp med en helhetlig tilnærming for å ta kontroll over luftkvaliteten i alle slags bygninger, sier Arve Øverås i Mittet AS.

 

Designbyrået Inventas er samarbeidspartner i prosjektet, som har fått tilsagn om 380 000 kroner i støtte.

 

Gir 7,5 millioner til idéutvikling

Dette er åttende gang det deles ut midler gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). 7,5 millioner kroner går til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen i 16 norske innovasjonsprosjekter. Pengene skal brukes til å prøve ut helt nye innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk.

 

Øker konkurransekraften til næringslivet

Ifølge Anne E. Bull, rådgiver ved Norsk design- og arkitektursenter (DOGA), gir årets utvalgte prosjekter et godt øyeblikksbilde av det som skjer på innovasjonssiden i norsk næringsliv akkurat nå.

 

– Målet er å øke konkurransekraften i norsk næringsliv gjennom å utvikle nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer. I år har vi valgt ut en rekke spennende prosjekter innen blant annet bærekraft, velferdsteknologi, forretningsutvikling og havbruk, sier hun.

 

DIP-programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av DOGA i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Siden 2009 er det blitt delt ut om lag 56 millioner kroner til 134 prosjekter.

(Pressenytt)

 

Kontaktpersoner:

* DOGA, rådgiver DIP, Anne Elisabeth Bull, mobil 90 61 95 19

* Mittet, markedssjef Arne Øverås, mobil 48 99 93 93

* Morefish, Helene Katrine Moe, mobil 41 68 27 92

* Wonderland, innovasjonssjef Arne Ove Grøvdal, mobil 90 87 72 31

 

 

 

 

Bildetekst:

LEASING AV BARNEKLÆR. Ett av DIP-prosjektene som får støtte skal utvikle et leasingskonsept for klær og utstyr, rettet mot blant annet småbarnsfamilier. På bildet marin designer Eva Futing i Helly Hansen og Mads Bruun Høy i Æra Strategic Innovation. Foto: Johnny Syversen

Her er årets DIP-prosjekter:

* Assitech - «Behovsstudie hverdagsrehabilitering»

* Helly Hansen - «Lease the oufit»

* Kongsberg Maritime - «Tryggere akvakulturoperasjoner med offshoreteknologi»

* Lyse AS - «Interaksjon med TV i en velferdssetting»

* Martime Cleantech - «Fremtidens servicebåter for oppdrettsnæringen»

* Mittet AS - «Kontroll over luftkvaliteten i oppholdsrom og arbeidslokaler»

* Norsk Gjenvinning - «Til låns»

* Norsvin - «Svinaktig god lønnsomhet»

* Oslo Bysykkel - «Bysykkeloptimering»

* Pubgene - «Forenkling av kompleks medisinsk informasjon for forbedret diagnostikk og behandling»

* Reemsys AS - «Redning av spedbarn i nød»

* Respinor AS - «Nytt diagnostisk utstyr for overvåkning av mellomgulvbevegelser.

* Tjelbergodden Rensefisk - «Skånsom og effektive renholdsverktøy for kar»

* Trilobite Microsystems - «Bruk av nanoteknologi for rensing av ballastvann til skip»

* Unisport Scandinavia - «Nye forretningsmuligheter og økte inntekter innen publikumsrettet idrett»

* Wonderland - «Søvn som tjeneste»

 

Les mer om DIP og resultater som er oppnådd her: http://www.doga.no/dip

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak tjeldbergodden rensefisk 2.jpg 24,75 kB (3024x4032)
Bilde - vedlegg til sak tjeldbergodden rensefisk.jpg 4,48 kB (4032x3024)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 23.01.2017 07:14
Teknisk løsning ZEVS AS