presseticker

Skip to main content

Innovasjonsprisen for universell utforming

Maritim sensasjon fra Vestlandet gikk helt til topps

  Publisert: 17.10.2017 17:03 - av  Henning Poulsen

UNIVERSELT BEST. Statsråd Solveig Horne (i midten) deler ut Innovasjonsprisen for universell utforming til (fra venstre, med plakett) daglig leder Tor Øyvin Aa i Brødrene Aa, designer Torstein Aa og kaptein John Nauckhoff fra The Fjords. Helt til venstre juryleder John Arne Bjerknes. Foto: Stine Østby

Oslo: Den Hyen-byggede sightseeingbåten Vision of the Fjords gjør Vestlandets praktfulle fjorder tilgjengelige for alle. Nå belønnes båtbygger, båteier og oppdragsgiver med Innovasjonsprisen for universell utforming.

– Dette er helt fantastisk morsomt. Vi har virkelig satset på universell utforming i hele byggeprosessen. Prisen er et bevis på at vi har lykkes med målet vårt om å lage en universell utformet båt for alle, sa en stolt kaptein John Nauckhoff i The Fjords. Han tok imot prisen sammen med verftet Brødrene Aa.

 

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne delte ut Innovasjonsprisen for universell utforming for andre gang som statsråd. Hun understrekte at universelt utformede løsninger bidrar til inkludering.

 

– Dessuten viser forsking og analyser at universell utforming er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Innovasjonsprisen for universell utforming har gitt oss en rekke eksempler på at universell utforming også kan være økonomisk lønnsomt for næringslivet, sa Horne i sin tale.

 

Konkurrerer på kompetanse

Programleder Onny Eikhaug i Design og arkitektur Norge (DOGA) understreker at Vision of the Fjords er en verdig prisvinner.

 

– Verftet Brødrene Aa har gjort universell utforming til et konkurransefortrinn, og har i dag et ledende kompetansemiljø både nasjonalt og internasjonalt. Dette bidrar til at de kan skape verdier og arbeidsplasser – og ikke minst unike båter som er bedre for alle passasjerer, sier Eikhaug.

 

Skråramper og panoramautsikt

Mange sightseeingbåter er verken oversiktlige eller komfortable. Derfor gikk Brødrene Aa og oppdragsgiveren The Fjords (Fjord1 ASA og Flåm AS) grundig til verks da de skulle bygge en ny turistbåt. Utvendige skråramper lar passasjerene bevege seg fritt mellom dekkene, mens store panoramavinduer og en romslig salong gjør at båten virker halvfull selv med 400 passasjerer om bord.

 

Motoren er en elektrisk, stillegående hybrid som både reduserer utslipp og løser et økende støyproblem. Båten betjener i dag strekningen Flåm – Gudvangen i Sogn og Fjordane – der verdensarvområdet Nærøyfjorden inngår i ruten.

 

Vision of the Fjords vant hovedprisen i konkurranse med netthandelen Kolonial.no, barneavisen Aftenposten Junior, nettsiden og mobilappen til Finn.no, et garderobeanlegg på Solvik camping, Hamaren aktivitetspark og den lyddempende filten FeltRoll.

(Pressenytt)

 

Bildetekst:

UNIVERSELT BEST. Statsråd Solveig Horne (i midten) deler ut Innovasjonsprisen for universell utforming til (fra venstre, med plakett) daglig leder Tor Øyvin Aa i Brødrene Aa, designer Torstein Aa og kaptein John Nauckhoff fra The Fjords. Helt til venstre juryleder John Arne Bjerknes. Foto: Stine Østby

 

 

FAKTABOKS: Innovasjonsprisen for universell utforming

* Deles ut av Design og arkitektur Norge (DOGA) på oppdrag fra Barne- og likestillingsdepartementet (BLD).

* Går til oppdragsgivere, arkitekter og designere som har utviklet nyskapende og inkluderende løsninger med fokus på menneskelig mangfold.

* Prisen ble i år delt ut i kategoriene arkitektur, landskapsarkitektur, transport, produkt, grafisk design, møbel og interiør, tjenestedesign og interaksjonsdesign og digitale løsninger. Kategorivinnerne konkurrerer om hovedprisen.

* Scandic Gardermoen vant hovedprisen i 2011. I 2014 vant St. Olavs Hospital.

 

Kontaktpersoner:

* Brødrene Aa, daglig leder Tor Øyvin Aa, mobil 950 57 187

* The Fjords, daglig leder Rolf Sandvik, mobil 906 04 825

* Design og arkitektur Norge, programleder Onny Eikhaug, mobil 992 92 500

* Juryleder John Arne Bjerknes (Nordic Office of Architecture) mobil 900 86 186

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 1. overrekkelse - foto stine østby.jpg 18,16 kB (4320x2880)
Bilde - vedlegg til sak Vision.jpg 2,65 kB (943x455)
Bilde - vedlegg til sak Vision2.jpg 3,76 kB (944x629)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 17.10.2017 17:03
Teknisk løsning ZEVS AS