presseticker

Skip to main content

100% Norway 2012:

Mandalspledd til design-London

  Publisert: 14.09.2012 07:45 - av  Henning Poulsen

Pledd fra Mandal Veveri.

FENGSLENDE IDÈ: Morten Skjærpe Knarrum deltar med møbler produsert av innsatte i norske fengsler. Kanskje produseres møblene hans av britiske fengselsverksteder en gang i fremtiden? Foto: John Hughes

 

DESIGNHOTELLKONGEN: Petter A. Stordalen har fylt The Thief til randen med lovende norsk design. – 100% Norway-utstillingene har gitt meg en aha-opplevelse, sier han. Her med Jan R. Stavik fra Norsk Designråd samt en vase laget av Anne Haavind. Foto: Jørgen Lie Furuholt

 

Oslo: Bunadspleddene til Mandal Veveri skal vises fram på utstillingen 100% Norway. – Dette blir den sterkeste norske utstillingen på London Design Festival noensinne, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd.

20. september reiser over 30 norske designere og produsenter til London for å delta på det som blir den største og mest omfattende 100% Norway-utstillingen hittil. Både lovende talenter og norske designklassikere skal vise seg fram. – Spennvidden er enorm. Det er nesten 50 år mellom den eldste og den nyeste designen som er med, påpeker Stavik.

 

Bunadspledd fra Sørlandet

Serien på 10 bunadspledd er inspirert av den norske bunadstradisjonen og skal lanseres i løpet av høsten. Det er velkjente Andreas Engesvik som har designet pleddene for Mandal Veveri. Engesvik regnes som en av de mest betydningsfulle norske designerne av sin generasjon, og var med på å starte opp Norway Says tidlig på 2000-tallet.

 

Dette er niende gang 100% Norway arrangeres i forbindelse med London Design Festival. Bak utstillingen står Utenriksdepartementet, ambassaden i London og Norsk Designråd.

 

– Dette er selve flaggskipet i vårt arbeid med å løfte fram norsk design internasjonalt. Gang på gang har 100% Norway stjålet oppmerksomheten under en av Europas største og viktigste designmønstringer, sier Stavik.

 

Fengslende design

Morten Skjærpe Knarrum er et av designtalentene som reiser over til London for å delta på 100% Norway. Med sin møbelserie ”SAMAN/LÅST”, tilrettelagt for produksjon i norske fengselsverksteder, har Knarrum allerede vunnet prisen ”Unge talenter” under Designdagen 2012. Han er spent på hva som kan komme ut av London-turen.

 

– Dette er første gang jeg er med. Jeg håper det kan komme positive ting ut av dette, og at jeg kan knytte nyttige relasjoner og forbindelser. Det virker som et profesjonelt og velregissert opplegg, sier den unge designeren.

 

Stordalen: – Gi de unge sjansen!

Hotellkongen Petter A. Stordalen har i flere år markert seg som en storinnkjøper av norsk design. Han er opptatt av å la designtalenter får prøve seg på en større scene. – 100% Norway-utstillingene har gitt meg en aha-opplevelse! Det er masse norsk design der ute som fortjener å få en sjanse, sier Stordalen.

 

Til Stordalens nye hotell på Tjuvholmen, The Thief, er det handlet inn arbeider fra en rekke tidligere 100% Norway-utstillere. – Det sies at du ikke kan bli profet i eget land, men vi vil at flere skal bli hørt og sett både ute og hjemme. Oslos nye bydel er i ferd med å bli en internasjonal destinasjon for kunst, arkitektur og design. The Thief skal ikke være noe museum for støvsamlere. Våre gjester skal bo i nåtiden, omgitt av design for fremtiden, slår Stordalen fast.

 

Nye klassikere

Ved siden av arbeidene til de unge designtalentene stilles også representanter for tidligere designgenerasjoner ut. ”Pop Corn”-stolen ble laget av Sven Ivar Dysthe for Henie Onstad Kunstsenter for over 40 år siden, og ble relansert av Fora Form tidligere i år. Også Tonning viser en klassiker i London, nemlig Alf Stures velkjente og karakteristiske stol ”Ola Windsor ”.

 

Rybo er representert med fire klassikere i ny drakt: Dysthes populære kontorstolserie ”Laminette”, som fremdeles er å finne på mange møterom landet rundt, og Peter Opsviks fantasifulle sittemøbel ”Garden”. Også ”Falcon”-stolen til Sigurd Resell og ”Cox”, den ikoniske stolen til Ingmar Relling, blir å finne på årets 100% Norway-utstilling.

 

Trendsettende arena

I år flytter 100% Norway fra Earls Court til The Tent, noe Jan R. Stavik i Norsk Designråd kaller et stort løft for utstillingen.

 

– Dette er den mest trendsettende arenaen på London Design Festival. Her er det mange toneangivende bransjepersoner som kommer for å oppdage nye talenter. I tillegg får vi mer plass og eget galleri, noe som øker eksponeringen. Dette betyr mye for vårt arbeid med å løfte fram norsk design i utlandet, sier Stavik.

(Pressenytt)

 

Finn mer informasjon om 100% Norway her:

http://www.norskdesign.no/utstillinger/100-norway-utstilling-i-london-article22376-8366.html

http://www.norway.org.uk/100percent

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, administrerende direktør Jan R. Stavik, tlf. 23 29 25 56,
mobil 975 45 978

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

* Kurator Benedicte Sunde, mobil 450 49 307

* Norsk Designråd, nettjournalist Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

* Morten Skjærpe Knarrum, mobil 977 01 175

 

FAKTABOKSER

 

Norske utstillere på 100% Norway

 

Bedrifter:

Alf Sture for Tonning: Ola Windsor stoler

Anderssen & Voll for LK Hjelle: Mono sofa

Andreas Engesvik, Oslo for Mandal Veveri: Pledd

Andreas Engesvik, Oslo for Tonning: Vang stoler og bord

Ingmar Relling for Rybo: Cox stol

Peter Opsvik MNIL for Rybo: Garden stol (ny variant)

Rudi Wulff for Northern Lighting: Dip lampe

Sigurd Resell for Rybo: Falcon stol

Sven Ivar Dysthe MNIL for Fora Form: Popcorn stol (relansert 2012)

Sven Ivar Dysthe MNIL for Rybo: Laminette stol

Ralston & Bau for SAINTLUC: Shroom utendørs lysarmaturer og møbler

Wik & Walsøe: Nye lysestaker og Alv-serien i gull (jubileumsversjon)

 

Designere med prototyper:

Anders Gottlieb-Nygaard: Nordic Alpine Table

Caroline Olsson: Turn lampe og Hill lysestaker

Frost Design: Indoor Outdoor Trolley & Chairs og Nott light

Hallgeir Homstvedt: Grow miniatyrvaser

Jonas Norheim MNIL: Divider, støyabsorberende persienner

Knudsen/Berg/Hindenes/Myhr MNIL: Plank sofa

Kristine Five Melvær: Light jars, Ray og Sunday lamper

Lars Beller Fjetland: Nuki kaffebord, Re-turned figurer

Magnus Pettersen: Beacon lampe, hyller

Morten Skjærpe Knarrum MNIL: Saman/Låst bord og stoler

Oscar Narud: Ship Shape Shelves, Hunter Sideboard

Rudi Wulff: Bull’s eye magnetic table top series, On the spot, Playmat

Strek Collective: Copper 58 brett og lysestaker og Wandering Lines stativ

Sylvia Holthen og Birgitte Due Madsen: L-lamp

Vibeke Skar: The Royal Family skulpturer i glass

Victoria Günzler og Sara Wright Polmar: Benkt sofa og pledd

 

 

Dette er 100% Norway

* 100% Norway har i ni år vist fram noe av det beste innen norsk møbel- og interiørdesign.

* Er en døråpner til internasjonale markeder for norske designere og produsenter.

* Er en del av London Design Festival, en av verdens største og viktigste arenaer innen møbel- og interiørdesign, og arrangeres av Utenriksdepartementet, den norske ambassaden i London og Norsk Designråd.

 

Bildetekster:

KOLLEKTIV DESIGN: Strek Collective skal vise fram ”Copper 58” og ”Wandering Lines”, på 100% Norway.

 

FENGSLENDE IDÈ: Morten Skjærpe Knarrum deltar med møbler produsert av innsatte i norske fengsler. Kanskje produseres møblene hans av britiske fengselsverksteder en gang i fremtiden? Foto: John Hughes

 

DESIGNHOTELLKONGEN: Petter A. Stordalen har fylt The Thief til randen med lovende norsk design. – 100% Norway-utstillingene har gitt meg en aha-opplevelse, sier han. Her med Jan R. Stavik fra Norsk Designråd samt en vase laget av Anne Haavind. Foto: Jørgen Lie Furuholt

 

Samtlige bilder fra 100% Norway ligger høyoppløselige her: https://www.dropbox.com/sh/oe7y2l9uvkl3esa/iKlbN8M-iw#/

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 14.09.2012 07:45
Teknisk løsning ZEVS AS