presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2008:

Månestoler og panelovner fra Vestfold

  Publisert: 12.03.2008 07:00 - av  Tale B. Jordbakke

Adax Neo fra ADAX fikk Merket for god design 2008.

Fly me to the moon fra ISAK Norge fikk Merket for god design 2008.

Oslo: ADAX fra Svelvik har laget en serie med panelovner stikk i strid med alle regler. ISAK fra Sandefjord har laget en stol som tar deg til månen. For det er de nå blitt belønnet med Merket for god design.

Vestfoldsbedriftene ADAX og ISAK Norge mottok det høythengende Merket for god design under Designdagen 2008 onsdag 12. mars. På kjøpet fikk de også stor applaus fra en stappfull og feststemt storsal på DogA-senteret i Oslo.

 

Designdagen, et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd, er dagen da næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon. Merket for god design deles ut til både bedrift og designbyrå for særs gode designløsninger.

 

Gjør ovnen om til møbel

Panelovnen Adax Neo er ikke som ovner flest. Mens panelovner tradisjonelt er laget for å se mest mulig diskret ut, har ADAX snudd på flisa og laget et skue ut av sine ovner.

 

– Vi ønsker å gjøre panelovnen til en del av interiøret - til et møbel som er tøft og pent å se på. Derfor har selvfølgelig designen vært helt avgjørende for vårt produkt, og vi har hatt et nært og godt samarbeid med designbedriften Hareide Designmill, forteller en stolt produksjons- og utviklingssjef, Astrid Kirkeåsen.

 

I tillegg til å rose Adax Neo for sin tydelige identitet, fremhever også juryen ovnens brukervennlige egenskaper.

 

– Vi har laget en funksjon som justerer dag- og nattsenk på alle våre panelovner. Dette har vi gjort for å hjelpe sluttbrukeren med å spare energi, sier Kirkeåsen. Hun forteller at salget av ovnene har gått svært bra siden lanseringen, og at produktet er blitt godt mottatt også blant grossistene.

 

– Vi har erfart at panelovnene har blitt en god døråpner på grunn av den tydelige og gjennomarbeidede designprofilen, og jeg tror at Merket for god design vil være med å styrke oss ytterligere i bransjen. I tillegg er merket svært viktig for vår egen bedriftsstolthet, sier en fornøyd Kirkeåsen.

 

Design til folket

Bedriften ISAK Norge ble startet for litt over to år siden. Ett av målene var å levere god design til en pris folk flest kunne tåle. Derfor vil deres nye merkebelønnede stol ”Fly me to the moon” koste rundt en tredjedel av det man vanligvis må betale for denne typen produkter.

 

– Denne stolen er designet av Sigurd Strøm og Torstein Nilsen, som er to kjente norske møbeldesignere. Den har plass til to personer samtidig, og er en drøm å sitte i, sier Linda Liverød, daglig leder i ISAK Norge.

 

Hun forteller at designerne har utarbeidet denne stolen helt på egenhånd, og det var ikke mye tvil da den ble presentert for ISAK Norge. – Med en gang jeg satte meg i den, skjønte jeg at her var det bare å begynne prisforhandlingen, sier Liverød.

 

Mottagelsen fra forhandlerne har så langt vært svært god. – Vi har allerede signert med en rekke forhandlere. Vi stiller krav om at forhandlerne må ha varen på lager, og derfor må de bestille inn et relativt stort antall. Det har ikke bydd på problemer når det gjelder ”Fly me to the moon”, sier Liverød.

 

Strenge krav

Norsk Designråd har delt ut Merket for god design helt siden 1985. Stine Lunde-Aaltvedt, prosjektleder for priser og utmerkelser ved Norsk Designråd, forteller at fagjuryen stiller strenge krav til de innmeldte produktene.

 

– Terskelen for tildelingen av Merket for god design har alltid ligget høyt. Vi hadde 126 søkere i år, og mange av disse holdt høy kvalitet. Likevel var det bare 35 søkere som nådde helt opp. De som har fått Merket for god design i år har svært god grunn til å være stolte over jobben de har gjort, sier Lunde-Aaltvedt.

 

Designutstilling

Mellom 27. mars og 27. april arrangeres utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” i DogA; Norsk Design- og Arkitektursenteret i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut sammen med vinnerne av Hedersprisen for god design og Klassikerprisen for god design. De fire prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert, sammen med et utvalg arbeider av unge designtalenter.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design, Stine Lunde-Aaltvedt, mobil 959 69 370, sla@norskdesign.no

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57

* Adax Neo, produksjons- og utviklingssjef Astrid Kirkeåsen, mobil 977 31 868

* ISAK Norge, daglig leder Linda Liverød, mobil 990 49 190

* Mer informasjon om Designdagen 2008: www.norskdesign.no

 

Merket for god design:

* Utmerkelsen er en anerkjennelse av vellykket bruk av design for å skape innovative produkter og løsninger, og er et kvalitetsstempel til bruk i bedriftens markedsføring.

* Alle typer masseproduserte produkter fra alle typer bransjer kan søke. I tillegg kommer alle typer emballasje, visuelle profiler, nettsider applikasjoner og løsninger, samt møbler, tekstiler, mote, konfeksjon, nettsider, applikasjoner og løsninger som tilfredsstiller kravene til Design for alle.

* De innsendte bidragene blir evaluert av en objektiv jury bestående av fagpersoner fra nordisk næringsliv og fra designbransjen. Juryeringsprosessen er strengt konfidensiell.

* Bedrifter og designere som ikke når opp til en utmerkelse, får en detaljert tilbakemelding fra juryen, i form av et konsultasjonsmøte.

(Kilde: norskdesign.no)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak AdaxNeo_1.jpg 18,76 kB (2362x2354)
Bilde - vedlegg til sak Flymetothemoon_1 web.jpg 2,41 kB (428x300)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 12.03.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS