presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2015:

Lysende design fra Aust-Agder – SPERREFRIST TIL KL 18.00 I DAG

  Publisert: 15.04.2015 07:20 - av  Henning Poulsen

SG Armaturen mottok Merket for god design for Junistar Gyro. Foto: Arild de Lange Nilsen

Oslo: SG Armaturen har skapt en vippbar downlight som setter konkurrentene i skyggen. Nå hedres Lillesand-produsenten med Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok SG Armaturen den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde på Designdagen, landets viktigste møteplass for designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg imot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Markedsutvikling i lysets hastighet

De fleste downlights beveger seg ikke så mye der de henger i taket, men markedet for downlights beveger seg til gjengjeld svært raskt. Økt konkurranse og tilgang på ny teknologi gjorde at SG Armaturen, som holder til i Lillesand, så behovet for en ny type downlights.

 

– For oss er god design ensbetydende med en prosess der brukeren står i sentrum og der både funksjon og estetikk er godt ivaretatt. Vi introduserte første generasjon med lavtbyggende LED-downlights i 2010, men allerede et par år senere var de gammeldagse, forteller Asle Åsmul, utviklingssjef i SG Armaturen.

 

Innovativ vipp

Selskapets interne designere skred til verks. De kom opp med en innovativ gyrovippefunksjon. Den lar brukeren vippe lampen ved å trykke hvor som helst på omkretsen. Dermed kan lyset rettes i hvilken som helst retning, i motsetning til hva som er mulig å få til med konkurrentenes sentervipp- og sidevippløsningene.

 

– Fordi utviklingen innen LED-lamper går så raskt ventet vi så lenge vi kunne med å bestemme komponentvalg. n annen utfordring var å holde Junistar Gyro mest mulig hemmelig fram til lansering. Da konkurrentene plutselig begynte å markedsføre produkter med «gyro» i navnet skjønte vi at vi hadde lekket for mye, forklarer Åsmul.

 

Sluttresultatet fikk designjuryen til å stråle: «Denne LED-spoten har mye vakrere fremtoning enn andre downlights. Den har ingen synlige bøyler eller skruer, noe som bidrar til et sobert og eksklusivt uttrykk. Materialvalg og finish holder et høyt nivå», skriver juryen i sin kjennelse.

 

Salgssuksess og miljøgevinst

Junistar Gyro ble lansert på Eliaden juni i fjor, og ble raskt en suksess for Lillesand-produsenten. Ni måneder etter lansering selger den mer enn tre ganger så mye som SG Armaturens nest mest solgte downlight.

 

Åsmul håper nyvinningen kan bidra til at flere nordmenn skifter ut energisløsere hjemme og på jobben. Ved å gå over fra glødepærer til LED sparer man 80-90 prosent av strømforbruket. Junistar Gyro-produktene som er solgt hittil gir en reduksjon i strømforbruket i Norge tilsvarende den energien som kreves for å holde 15 000 elbiler i drift, ifølge produsentens beregninger.

 

– Nordmenn bruker fremdeles veldig mye strøm på belysning bygget på 1800-tallsteknologi. Vi jobber hardt med å utvikle produkter som gir like bra kvalitet på lyset, og med Junistar Gyro har vi nådd en ny milepæl. Jeg har ikke hørt om noen som vil tilbake til 1800-tallet etter å ha prøvd lysteknologi fra 2010-tallet, sier Asle Åsmul.

(Pressenytt)

 

 

* Designdagen 2015 streames på doga.no fra klokken 09.00 onsdag 15. april. Priser og utmerkelser deles ut på ettermiddagen.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* SG Armaturen, utviklingssjef Asle Åsmul, mobil 928 11 134

* Norsk design- og arkitektursenter, kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 128 søkere

* 15. april mottar 43 av disse Merket for god design

* Av disse er fire nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekst:

SG Armaturen mottok Merket for god design for Junistar Gyro. Foto: Arild de Lange Nilsen

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.04.2015 07:20
Teknisk løsning ZEVS AS