presseticker

Skip to main content

DOGA-merket:

Lusejeger fra Trondheim får utmerkelse

  Publisert: 10.01.2019 10:32 - av  Henning Poulsen

Ecotone og EGGS design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: EGGS design

Ecotone fra Trondheim har utviklet et hyperspektralt system for overvåking av lakselus. Nå får teknologiselskapet utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Ecotone og trondheimskontoret til EGGS design torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

 

– Ecotone er et svært spennende teknologiselskap med utspring fra NTNU-miljøet i Trondheim. De har utviklet et produkt som griper inn i et viktig og følsomt område for oppdrettsnæringen, nemlig hvordan lakselus kan bekjempes på en bærekraftig måte, sier han.

 

Kan gi grønn oppdrettsvekst

Løsningen, som har fått navnet SpectraLice, er en sensor for automatisk overvåking av lakselus i oppdrettsmerder. Ved hjelp av hyperspektrale undervannskameraer blir mengde og type parasitter overvåket. Dermed kan behandlingen målrettes bedre, noe som sparer både fisk og miljø for unødig belastning.

 

Juryen er imponert over resultatet, og fremhever hvordan løsningen kan bidra til mer bærekraftig vekst i oppdrettsbransjen:

 

«Vi opplever SpectraLice som et produkt som er både godt designet og godt tenkt. Selve objektet har en tiltalende utforming med god bruk av materialer og fin integrasjon av funksjoner. At det også reduserer risikoen for skader som oppstår ved manuell telling av lakselus, er også et pluss. Likevel er det den nyskapende miljødimensjonen som imponerer mest – fordi den så tydelig kan bidra til økt effektivitet og bærekraftig vekst i bransjen,» står det i jurykjennelsen.

 

Ecotone ble grunnlagt av Geir Johnsen, professor ved Institutt for Biologi på NTNU. Han utviklet muligheten for å ta hyperspektale bilder under vann, og gründerselskapet har siden den gang utviklet teknologien i samarbeid med noen av verdens ledende oppdrettsselskaper.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Ecotone AS, Ivar Erdal, mobil 911 89 395

* EGGS design, Espen A. Jørgensen, mobil 930 02 430

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Ecotone og EGGS design mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: EGGS design

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak 1 pilot_kontekst_pod2.jpg 5,56 MB (3500x3646)
Bilde - vedlegg til sak 2 dsc_8664.jpg 5,68 MB (4288x2848)
Bilde - vedlegg til sak 3 bilde-30.01.2018-16-13-47.jpg 6,57 MB (4608x3456)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 10:32
Teknisk løsning ZEVS AS