presseticker

Skip to main content

Lover resultater fra eksportsatsing på arkitektur

  Publisert: 22.03.2017 08:00 - av  Henning Poulsen

STERKT MANNSKAP. F.v. Trude Gomnæs Ugelstad fra DOGA, kulturminister Linda Hofstad Helleland, næringsminister Monica Mæland og Innovasjon Norges Anita Krohn Traaseth lansere pilotprogrammet «Arkitektur ut i verden» på mandag. Foto: Sverre Christian Jarild

STOLT. Næringsminister Monica Mæland forteller at norsk arkitektur har et fantastisk rennommé. Nå skal den få hjelp til å ta steget ut i verden. Foto: Sverre Christian Jarild

Snøhettas nyreiste King Abdulaziz Centre for World Culture i Saudi-Arabia. Foto: Snøhetta

Oslo: Med to departementer og et stort virkemiddelapparat i ryggen skal norske arkitekter nå sendes ut i den store verden.

– Arbeidet starter umiddelbart. Det første møtet er på torsdag, sa Tor Inge Hjemdal, direktør for arkitektur i Design og arkitektur Norge (DOGA) på en pressekonferanse i Oslo denne uken.

 

Norsk arkitektbransje har nå nemlig for aller første gang i historien fått sitt eget eksportprogram. 10 millioner kroner skal brukes for å hjelpe norske arkitekter med å få fotfeste i utlandet. «Arkitektur ut i verden» skal ledes av Innovasjon Norge og DOGA. Næringsdepartementet og Kulturdepartementet står bak programmet.

 

Enormt vekstpotensial

På pressekonferansen lovet Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, å levere raske og håndfaste resultater fra den ettårige pilotsatsingen.

 

– Dette er 10 millioner kroner som kommer svært godt med. Vi skal bruke tiden og pengene til å skaffe oss en innsikt over hva som fungerer. Da blir det også lettere å skalere opp satsingen etter hvert. Arkitekturbransjen har et enormt vekstpotensial, holder høy kvalitet og har stor innovasjonshøyde. I tillegg er det noe med arkitektur som begeistrer folk mer enn hva for eksempel en drill gjør, sier Traaseth.

 

Innovasjon Norge-lederen forteller at programmet skal treffe utvalgte bedrifter med vekstpotensial og en uttalt eksportambisjon. Disse vil få hjelp på tre områder: Kompetanse, kapital og rådgivning.

 

– Sammen med DOGA og Utenriksdepartementet skal vi koble norske arkitekter opp mot noen av verdens beste innkjøpere av design og arkitektur. Vi skal bistå med konkret hjelp innen blant annet kostnadskalkyler, mentoring, dataanalyse, varemerkebeskyttelse, advokathjelp, produkthjemmeside og eksportreiser, sier Traaseth.

 

Mye å være stolte av

Næringsminister Monica Mæland understreker at vi har mye å være stolte av når det gjelder norsk arkitektur.

 

– Bransjen har et fantastisk rennommé, den leverer bygg av høy kvalitet og er veletablert og med god omsetning. Dessverre stammer bare 1 prosent av denne omsetningen fra eksport. Egentlig er det ganske pussig at vi som har levd av råvareeksport i årtier, ikke har vært like flinke på eksport av kreative næringer, påpeker hun.

 

– Se til Asia

En kartlegging i forkant av programmet avslører at norske arkitektbedrifter i første rekke ønsker flere oppdrag i Norden, Europa og Nord-Amerika. Det overrasker næringsministeren.

 

– De må heller se til Asia! Her er det økonomier i stor vekst. Det er i denne verdensdelen den nye middelklassen vokser fram. Her må vi være på banen. Vi må bruke det apparatet vi har til å skape verdier for Norge, samtidig som vi er med på å løse globale utfordringer i vår tid, sier Mæland.

 

Kan skape nye jobber

Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener norsk arkitekturbransje representerer et betydelig eksportpotensial.

 

– Vi må legge til rette for at støttehjulene som trengs kommer på plass. På den måten skal flere våge å satse. Jeg har stor tro på at dette programmet oppnår god effekt. Arkitektur kan være ett av beina Norge står på i fremtiden. Jeg tror bransjen kan skape sysselsetting fremover, sier hun.

(Pressenytt)

 

Mer:

Se hele lanseringskonferansen her: https://vimeo.com/209369791

 

Les Regjeringens pressemelding om «Arkitektur ut i verden»-satsingen her: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/storstilt-satsing-pa-eksportprogram-for-norsk-arkitektur/id2544100/

 

Bildetekster:

STERKT MANNSKAP. F.v. Trude Gomnæs Ugelstad fra DOGA, kulturminister Linda Hofstad Helleland, næringsminister Monica Mæland og Innovasjon Norges Anita Krohn Traaseth lansere pilotprogrammet «Arkitektur ut i verden» på mandag. Foto: Sverre Christian Jarild

 

STOLT. Næringsminister Monica Mæland forteller at norsk arkitektur har et fantastisk rennommé. Nå skal den få hjelp til å ta steget ut i verden. Foto: Sverre Christian Jarild

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, arkitekturdirektør Tor Inge Hjemdal, mobil 971 83 747

* Innovasjon Norge, seniorrådgiver kulturell og kreativ næring, Margit Klingen Daams, mobil 909 37 763


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.03.2017 08:00
Teknisk løsning ZEVS AS