presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Løfter fram norske designklassikere – får viktig pris

  Publisert: 15.02.2023 09:02 - av  Henning Poulsen

DESIGNBOK. De lagde en bokserie om norske designklassikere. Nå har de fått DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Mats Linder

En unik bokserie skaper ny entusiasme rundt norske møbel- og interiørikoner. Nå hedres Papiret forlag, Studiogeist og Mats Linder med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Dette er en fantastisk bokserie som med hjelp av brukerrettet design virkelig løfter fram noen av Norges ypperste formgivere. Slik gjør de landets kulturarv en stor tjeneste, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

 

DOGA-merket for design og arkitektur deles ut 16. mars i Oslo, men allerede nå røper DOGA de 12 første vinnerprosjektene. Blant disse finner vi bokserien «Norsk design og kunsthåndverk». Bak denne står Fredrikstad-baserte Papiret forlag, Studiogeist og forfatteren Mats Linder.

 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur til å skape verdi for miljø, samfunn og økonomi.

 

Kjenner dansk design bedre enn norsk

Det er ikke enkelt å bli profet i eget land. Kanskje er det derfor mange nordmenn nikker gjenkjennende når du snakker om Arne Jacobsen eller Poul Henningsen, men flakker med blikket om du nevner Fredrik Kayser eller Sigurd Resell.

 

Dette hullet i norsk designkunnskap ønsker Papiret forlag å tette. Sammen med Studio Geist har de laget en bokserie som skal løfte fram norske formgivere, objekter og produsenter.

 

Fant ut hva leserne ville ha

I stedet for å fylle bøkene med innhold de tror folk vil ha, satte de to partnerne av tid og ressurser for å avdekke hva leserne faktisk ønsket seg av den kommende serien.

 

En brukertest avdekket at publikum helst ville ha fysiske bøker som både kan leses tradisjonelt og brukes som oppslagsverk ved behov. Målgruppen etterlyste også mye informasjon om ulike varianter av designobjekter, slik at man med boken i hånd enkelt kan avsløre en kopi.

 

Designet løfter innholdet

Resultatet er en serie som for tiden teller 12 utgivelser. Hver bok handler om én formgiver, og bruker farge og illustrasjon fra de mest kjente verkene til designeren. Det typiske kaffebordpreget er valgt bort. Her serveres kunnskap og fakta, stramt strukturert i oversiktlige kapitler. Alle valg knyttet til layout, farger, format, papir og formspråk støtter opp om det som skal formidles.

 

Serien har allerede rukket å bli populær. Mange designinteresserte sikrer seg bøkene etter hvert som de slippes, og i tillegg kjøpes de rutinemessig inn av auksjonshus, museer og utdanningsinstitusjoner.

 

Nennsom og uhøytidelig

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur er unisont begeistret over hva en forfatter, et designbyrå og et lite forlag kan få til innenfor et fagområde som er lite kjent blant folk flest. At produksjonen skjer lokalt i Fredrikstad er en ekstra bonus, mener de.

 

«Mats Linder og forlaget Papiret har påtatt seg en viktig og delvis forsømt samfunnsoppgave. Vi synes det er fantastisk å se bøker som er så nennsomt designet, med kunstnerskapet og innholdet i hovedrollen. På bemerkelsesverdig vis klarer de å kombinere et uhøytidelig uttrykk med et oppslagsverks autoritet,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her:

Norsk design og kunsthåndverk ut av skyggen | DOGA

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Norsk design og kunsthåndverk bokserie, Linda Skarpås, linda@studiogeist.no, mobil 97 04 64 71

 

Bildetekst:

DESIGNBOK. De lagde en bokserie om norske designklassikere. Nå har de fått DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Mats Linder

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.02.2023 09:02
Teknisk løsning ZEVS AS