presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2012:

Lar innsatte designe spisestuen - SPERREFRIST TIL 18.4. KL 19.00

  Publisert: 18.04.2012 14:36 - av  Henning Poulsen

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

Oslo: Designer Morten Skjærpe Knarrum har laget et konsept for møbeldesign ved norske fengsler. Nå har han vunnet åpen klasse i konkurransen Unge talenter 2012.

Prisene ble delt ut onsdag 18. april i Oslo under Designdagen. Dette er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd som belønner næringsliv, designere og unge talenter for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Nivået er høyt i år, og flere av prosjektene viser at designerne tenker helhetlig på samfunnets behov. Det lover godt for fremtiden, siden dagens designtalenter kommer til å utforme morgendagens produkter, tjenester og løsninger, sier Marte Grevsgard, som er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Menneskeforming

Prosjektet ”Bak murene i Vik” var masteroppgave til Morten Skjærpe Knarrum (31) da han studerte ved Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Han utviklet en spisestuekolleksjon i samarbeid med Kriminalomsorgen i region vest som er tilrettelagt for fengselsproduksjon, og som gir både læring av et håndverk og forståelse for form, funksjon og materialer.

 

– Kan design bidra til å forme mennesker? I fengselsverkstedene lages det mye ulikt, men det er sjelden det ligger noen bevissthet rundt valg av produkt, materialer og form, sier Knarrum. Spisestuekonseptet har fått navnet ”SAMANLÅST” og lages i eik.

 

Må tenke konsekvenser

Høsten 2010 holdt Knarrum en workshop i Vik fengsel sammen med seks innsatte. De fikk i oppgave å lage et sittemøbel. – Kriminalitet er ofte en impulsiv handling der gjerningspersonen ikke tenker over konsekvensene. I en designprosess må vi reflektere over de handlingene og valgene vi gjør, ellers ender vi opp med noe annet enn det vi skulle lage. Dermed lærer vi å tenke i en større sammenheng, sier han.

 

Selv om oppgaven ble levert i fjor samarbeider Knarrum fremdeles med Kriminalomsorgen region vest. Målet hans er at design skal bli en del av verksteddriften i norske fengsler. – Både i etaten og ved Vik fengsel har jeg møtt mange som er nysgjerrige og mottakelige for prosjektet og tankene bak, forteller han.

(Pressenytt)

 

FAKTABOKS

Unge talenter 2012:

Vinner – klassen Design for alle: Martin Lothe Sæterdal – ”Mister X”

Vinner – Åpen klasse: Morten Skjærpe Knarrum – ”Bak murene i Vik”

Andreplass – Åpen klasse: Margrete Ramstrøm Nielsen – ”Klister på rull”

Tredjeplass – Åpen klasse: Astrid Sliwka – ”LUCID”

 

Følg utdelingsseremonien direkte her: http://www.norskdesign.no

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling av Unge talenter legges her kl 19.00, onsdag 18. april: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

 

Bildetekst:

Morten Skjærpe Knarrums ”Bak murene i Vik”.

 

 

Kontaktpersoner:

* Morten Skjærpe Knarrum, mobil 977 01 175

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, mobil 917 74 683

* Norsk Designråd, prosjektmedarbeider Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

* Mer informasjon om Designdagen 2012: http://www.norskdesign.no/designdagen-2012/category8915.html

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 18.04.2012 14:36
Teknisk løsning ZEVS AS