presseticker

Skip to main content

Lanserer østfolddesign i London

  Publisert: 20.09.2010 07:00 - av  Henning Poulsen

VIL EROBRE ENGLAND. Administrerende direktør Jan R. Stavik i Norsk Designråd og eksportsjef Henning Meier i Northern Lighting beundrer svevelampen ”Illusion”. Foto: Johnny Syversen /josy.no

ILLUSJON. Svevelampen ”Illusion”, designet av Hareide Design, skal lanseres på 100% Norway i september. Foto: Tom Gustavsen

Oslo: Både en helt ny Hareide-lampe og porselen fra Wik&Walsøe får sin verdenslansering på utstillingen 100% Norway. – Norsk næringsliv trenger flere slike spydspisser som kan åpne døren til internasjonale markeder, sier Jan R. Stavik i Norsk Designråd.

Over 900 år etter at norske vikinger måtte oppgi sine drømmer om de britiske øyer, prøver en ny generasjon ambisiøse nordmenn nå å få fotfeste i England. Toneangivende norske designere fra Fjordfiesta, Northern Lighting og Wik & Walsøe er blant årets englandsfarere.

 

– 100% Norway er en del av 100% Design, som er en av verdens største og viktigste designutstillinger med over 25 000 besøkende. De 34 norske designerne som deltar får en fantastisk mulighet til å vise seg fram for et designinteressert publikum, internasjonal presse og bransjerepresentanter fra store deler av verden, sier Stavik, som er administrerende direktør i Norsk Designråd.

 

Får mye oppmerksomhet

Torsdag 23. september åpnes utstillingen 100% Norway på Earls Court i London. I løpet av de sju årene som har gått siden Norsk Designråd og ambassaden i London for første gang arrangerte 100% Norway, har over 100 norske bedrifter og omkring 250 designere deltatt – mange av dem opptil flere ganger.

 

– Vi presenterer en blanding av etablerte og fremadstormende norsk designere, og arrangørene bak London Design Festival gir oss mye plass og en høy profil fordi de anser oss for å være annerledes og nytenkende. Dette gjør igjen at 100% Norway hvert år får mye oppmerksomhet både fra besøkende og fra britiske og internasjonale medier, sier Stavik.

 

Må tenke langsiktig

Han konstaterer at norsk design som helhet ennå ikke har fått noe definitivt gjennombrudd internasjonalt, men påpeker at mye er på gang.

 

– Tålmodighet er en helt nødvendig dyd – her er den særnorske skippertaksmentaliteten ingen nyttig egenskap. Som et lite land må vi ha et langsiktig perspektiv for å ha noen mulighet til å lykkes på den internasjonale arena, understreker Stavik.

 

Porselenseksport fra Fredrikstad

Porselensdesignerne i Fredrikstad-bedriften Wik&Walsøe skal lansere den nye serien ”Lys” på 100% Norway. Ragnhild Wik forteller at de har deltatt på utstillingen flere ganger, og at den har hjulpet dem med å få et fotfeste utenfor Norge.

 

– Vi har veldig gode erfaringer fra 100% Norway. Gjennom utstillingen har vi fått interiørbutikken Mintshop og det eksklusive varemagasinet Liberty som kunder i Storbritannia, og vi har også fått kunder i Nederland, Tyskland og USA, sier Wik.

 

I forkant av årets 100% Norway har den britiske avisen The Times vært på besøk hjemme hos Ragnhild Wik for å lage en reportasje om Wik&Walsøe, og porselensdesignerne håper at eksporten skal ta seg opp.

 

Mosselys i britiske hjem

Belysningsdesignerne i Northern Lighting har deltatt på 100% Norway-standen tre ganger, og i år skal de lansere lampen ”Illusion”, som er designet av mossebedriften Hariede Design. Eksportsjef Henning Meier gir utstillingen mye av æren for at selskapet nå for alvor er på vei inn på det britiske markedet.

 

– Første gangen skjedde det ikke så mye, og vi forsto at vi måtte bruke litt tid på planlegging og forberedelser i forkant. I fjor fikk vi invitert rundt 20 potensielle kunder til åpningsarrangementet, og dermed kom ting på gli, sier Meier, som har opplevd store oppslag i det viktige trendmagasinet Wallpaper i forbindelse med de tre gangene Northern Lighting har deltatt på messen.

 

Etter fjorårets messe sikret Northern Lighting seg en rekke avtaler i Storbritannia, og i dag selges de norske lampene blant annet i belysningsbutikken Geoffrey Harris Lighting og hos Atelier Abigail Ahern. I tillegg har selskapet fått en egen agent som selger inn lampene til britiske arkitekter og interiørdesignere.

 

– Opplegget rundt 100% Norway er svært godt, og i fjor var det mange som mente at den norske standen var den beste på hele messen. Dette gir et glimrende utgangspunkt for å nå ut til kunder over hele Europa, dersom du forbereder deg godt og legger ned en innsats, mener Meier.

 

Håndbagasjedesign

100% Norway er ikke det eneste norske designinnslaget i den britiske hovedstaden i høst. I september arrangerer ambassaden og et knippe norske designbedrifter Norwegian Prototypes 2010. Her har 14 norske designere fått i oppdrag å designe et produkt som får plass i håndbagasjen, og resultatene stilles ut i Blackall Studio i øst-London fra 21. til 25. september.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, administrerende direktør Jan R. Stavik, tlf. 23 29 25 56,
mobil 975 45 978

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

* Følg 100% Norway på Facebook: www.facebook.com/100PercentNorway

 

Dette er 100% Norway

* 100% Norway viser fram noe av det beste innen norsk møbel- og interiørdesign under London Design Festival

* Er en døråpner til det britiske markedet for norske designere og produsenter

* Åpen fra 23. til 26. september 2010 på Earls Court i London

* Er en del av 100% Design, en av verdens største og viktigste utstillinger innen møbel- og interiørdesign

* Arrangeres for sjuende år på rad

* Henrietta Thompson, design editor i Wallpaper Magazine, og Benedicte Sunde, Norsk Designråd, kuraterer utstillingen

* Arrangeres av Innovasjon Norge, Utenriksdepartementet, den norske ambassaden i London, Norsk Industri og Norsk Designråd

* Se hvem som deltar på årets 100% Norway her: http://www.norskdesign.no/utstillinger/100-norway-i-london-article13169-8366.html

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak northern lighting closeup1.jpg 18,44 kB (3030x4092)
Bilde - vedlegg til sak illusionmedium.jpg 33,79 kB (1679x2560)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 20.09.2010 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS