presseticker

Skip to main content

Merket for god design 2016:

Iskald designsuksess i Nordland

  Publisert: 27.04.2016 15:54 - av  Henning Poulsen
Oslo: Arktis Gelato fra Svolvær har sammen med By North fra Bodø skapt en issensasjon i Norges nordligste landsdel. Nå mottar de Merket for god design.

Onsdag ettermiddag mottok Arktis Gelato og By North den ettertraktede designutmerkelsen på Norsk design- og arkitektursenter (DOGA). Utdelingen skjedde i forbindelse med Transform 2016, landets viktigste møteplass for arkitektur- og designbransjen, næringsliv og offentlig sektor.

 

– Ved hjelp av enkle designgrep har Arktis Gelato blitt en sterk og spennende merkevare. Designerne har bevisst unngått å spille på tradisjonelle arktiske elementer som reinsdyr og midnattssol, og har i stedet laget et varmt og fargerikt uttrykk som gjør at du får lyst til å kose deg med en god is, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder for designutmerkelser i Norsk design- og arkitektursenter, som står bak prisene.

 

Fant hull i ismarkedet

Å etablere kommersiell isproduksjon i Norge er litt som å forsøke å selge sand i Sahara. Markedet er nokså mettet og årstidene er ikke din venn. Den lille nordnorske produsenten Arktis Gelato valgte å gå nye veier. De satser på en kombinasjon mellom strenge kvalitetskrav og leken design.

 

– Ideen bak Arktis Gelato har sitt utspring i et savn i markedet. Vi prøvde å få tak i gelato, altså italiensk is, av høy kvalitet, kun laget med naturlige råvarer, men det lot seg ikke gjøre. Derfor bestemte vi oss for å produsere vår egen is, sier Cato Stubberud, daglig leder i Arkt-is, som står bak merkevaren Arktis Gelato.

 

Trengte unik profil

Gelato- og sorbetentusiastene skjønte raskt at for å lykkes behøvde de en visuell profil og en emballasje som kommuniserte det unike ved nettopp deres produkt.

 

– Design er ekstremt viktig i et marked der du ellers risikerer å drukne i mangfoldet av tilbydere. Det hjelper ikke at vi selv vet at vi har et godt produkt dersom vi ikke får folk til å teste oss ut. Da må kvalitetene i produktet gjenspeiles i emballasjen, sier Stubberud.

 

Bodøbyrået By North ble engasjert. De kom opp med et designuttrykk som tydelig flagger at Arktis Gelato er et premiumprodukt som tilhører en annen liga enn de slitne treliterspakkene med hverdagsis som ligger nederst i alle butikkfryserdisker. Uttrykket balanserer mellom det stramme og det mer utforskende. For å understreke det ærlige og naturlige ved produktene er emballasjen transparent, slik at kunden kan se mest mulig av isen. Designuttrykket er bevisst lagt unna konkurrentenes italienske utseende, og spiller i stedet på det lokale og norske.

 

– By North var en perfekt match for oss fra første sekund. De forsto tidlig hvilken vei vi ønsket å gå, samtidig som de kom opp med idéer som vi aldri ville klart å klekke ut på egenhånd. De har klart å skape et visuelt uttrykk som speiler hvem og hva vi er, sier Stubberud.

 

Vil vokse behersket

De første gelatoene og sorbetene ble lansert i det små i fjor sommer, og selges i dag både fra isdisker og i dagligvarehandel flere steder i Nordland. Tilbakemeldingene har vært svært gode og salget har gått bedre enn forventet. Isgründerne blir likevel ikke for hete under topplokket.

 

– Vi er en liten, nyoppstartet bedrift med begrensede ressurser, noe som gjør at det er viktig å vokse i riktig tempo. Det er mye viktigere for oss å levere den kvaliteten og servicen kundene forventer av oss, heller enn å ekspandere for raskt. Derfor har vi konsentrert oss om markedet lokalt der vi er, men utover i 2016 satser vi på å komme i salg i hele Nord-Norge, sier Stubberud.

(Pressenytt)

 

* Transform 2016 streames i sin helhet på doga.no fra klokken 10.00 onsdag 27. april. Priser og utmerkelser deles ut etter kl 18.00.

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Arkt-is, daglig leder Cato Stubberud, mobil 926 42 351

* By North, designer Ole-Marius Storfjell, mobil 913 63 664

 

 

FAKTABOKSER:

 

Merket for god design:

* En utmerkelse som deles ut hvert år av Norsk design- og arkitektursenter (DOGA) på Transform 2016, tidligere Designdagen

* Anerkjenner vellykket bruk av design i innovasjonsprosjekter

* Bedrifter og designbyrå hedres for produkter eller løsninger som de har utviklet i fellesskap

* I år var det 150 søkere

* 27. april mottar 34 av disse Merket for god design

* Av disse er tre nominert til Hedersprisen for god design

* Mer informasjon om Merket for god design: http://www.doga.no/merket

 

 

Bildetekst:

Arkt-is og By North mottok Merket for god design for Arktis Gelato. Foto: Arkt-is

 

Merk:

Øyeblikkelig etter at utmerkelsene har blitt delt ut vil det legges ut bilder, jurykjennelser og annen informasjon her:

http://doga.no/merket/visuell-kommunikasjon/arktis-gelato

 

Når utmerkelsene har blitt delt ut vil det også legges ut filmer om mottaker her:

https://vimeo.com/164223093

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak arktis IMG_9188.jpg 6,76 kB (5469x3646)
Bilde - vedlegg til sak arktis IMG_9195.jpg 2,69 kB (4292x2861)
Bilde - vedlegg til sak arktis viskomm.jpg 3,56 kB (3000x2000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 15:54
Teknisk løsning ZEVS AS