presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Hyller vakker telemarksbadstue med viktig pris

  Publisert: 22.01.2020 07:06 - av  Henning Poulsen

Telemarkskanalen regionalpark utmerkes for Soria Moria-badstuen. Foto: Dag Jenssen

Med badstuen Soria Moria har fylket Vestfold og Telemark fått et nytt og iøynefallende landemerke. Nå vanker utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

Soria Moria er dessuten nominert til selve hovedprisen, DOGA Hedersmerket, som deles ut senere på ettermiddagen.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og roser badstuprosjektet i Vestfold og Telemark.

 

– Dette er arkitektur som virkelig varmer. Soria Moria gir besøkende en opplevelse som både er fysisk og estetisk, og det er ikke det spor rart at badstuen får oppmerksomhet både i inn- og utland, sier Hjemdal.

 

Et nydelig prosjekt

Det var i fjor den naturskjønne innsjøen Bandak fikk en ny attraksjon; et iøynefallende, gyllent badstuanlegg som står på påler i vannet. Telemarkskanalen regionalpark og Nordisk Designteam står bak Soria Moria, som allerede er besøkt av National Geographic og blitt hyllet av den lokale arkitektforeningen som et landemerke og «et kunstverk av en badstue».

 

Soria Moria er et resultat av et tverrfaglig samarbeid mellom arkitekter, landskapsarkitekter, lysdesignere og kunstnere. Bygningens utforming er inspirert både av lokal byggeskikk og de skrånende fjellsidene rundt Bandak.

 

Juryen kaller Soria Moria et nydelig prosjekt som treffer på det meste:

 

«Det er sjelden at et bygg forsterker opplevelsen av landskapet slik som Soria Moria lykkes med. Dette er rett og slett et flott prosjekt – fra oppdragsgiverens vilje til å satse på design til det tverrfaglige teamets innsiktsfulle tolkning av landskapet og den lokale byggeskikken. Vi får enkelt og greit bare lyst til å reise dit,» står det i jurykjennelsen.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Nordisk Designteam, David Fjågesund, mobil 476 40 360

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekst:

Telemarkskanalen regionalpark utmerkes for Soria Moria-badstuen. Foto: Dag Jenssen

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:06
Teknisk løsning ZEVS AS