presseticker

Skip to main content

DOGA-merket for design og arkitektur:

Hyller oppsirkulert bergensgulv

  Publisert: 22.02.2023 07:20 - av  Henning Poulsen
De har laget et vakkert kubbegulv av treavfall i DNBs kontorer ved Torgallmenningen. Nå hedres Bergen-kollektivet med DOGA-merket for design og arkitektur.

– Vi kaster altfor mye tre i Norge i dag. Derfor er det forfriskende å se en aktør som ikke bare vil redusere avfallsmengden, men som faktisk gjør en forretningsmodell ut av det. Jeg gleder meg til å følge dette prosjektet videre, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

I forrige uke offentliggjorde DOGA de 12 første av årets merkemottakere. Nå røpes 12 nye vinnere. DOGA-sjefen forteller at nivået er svært høyt. 

– Vi ser en rekke spennende trender, særlig blant mottakerne i arkitektursegmentet. Mange prosjekter har bærekraft, ombruk og oppsirkulering som helt sentrale kvaliteter, sier han. 

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. Utmerkelsene deles ut på DOGA 16. mars.

 

Vil stanse norsk tresløseri

Hvert år kaster vi en kvart million tonn treavfall i Norge. Hadde vi klart å redde bare 10 prosent av dette, ville vi hatt nok materialer til å bygge 500 eneboliger. Et uvanlig kollektiv er nå i ferd med å kommersialisere oppsirkulering av avfall.

 

VILL-kollektivet består av designere, arkitekter, sosiale entreprenører og mange andre fagfolk, og jobber med å finne tverrfaglige, bærekraftige alternativer til bruk-og-kast-samfunnet vårt.

 

Konseptet VILL OPP oppstod fra ønsket om å redusere mengden avfall fra byggebransjen gjennom nye sirkulære modeller. Da VILL-kollektivet fikk i oppdrag å legge nytt gulv i lokalene til DNB Eiendom i Bergen sentrum, inngikk de samarbeid med treekspertene i Timbla, og samlet inn brukte byggematerialer fra både industri og rivingsprosjekter.

 

Oppskalerer oppsirkuleringen

Disse materialene ble kuttet opp til 120 000 trekubber. Etter liming, sliping, pussing og bearbeiding var transformasjonen komplett: Avfallet hadde blitt til 630m2 praktfullt kubbegulv.

 

Samtidig har VILL-kollektivet utarbeidet en leveransemodell, slik at det vakre og miljøvennlige gulvet kan tilbys til flere. En utfordring har – paradoksalt nok i en verden der vi kaster altfor mye – vært tilgangen til brukte råvarer. Nå er denne biten i ferd med å komme på plass gjennom en avtale med et treindustriselskap.

 

Et produksjonsverksted er i ferd med å reise seg i Bergen, samtidig som VILL-kollektivet jobber med alt fra bransjesynergier til metoder for demontering av bygningselementer. De utvikler også stadig nye produkter av kapp fra møbelproduksjon, trappeindustrien, rivning og nybygg.

 

«Et produkt Norge trenger»

Juryen for DOGA-merket for design og arkitektur understreker at dette er produkter byggebransjen og Norge trenger.

 

«I juryen er vi begeistret for det vakre kubbegulvet fra VILL-kollektivet i Bergen fordi det er laget av avkapp fra nybygg og avfall fra rivingsprosjekter. Dette er foregangsprosjekt i den sirkulære økonomien. VILL OPP er ikke bare et eksempel på smart, miljøvennlig ressursutnyttelse, men også på verdiskapende markedsføring og en bærekraftig forretningsmodell,» står det i jurykjennelsen.

(Pressenytt)

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket for design og arkitektur her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/doga-merket-design-arkitektur/

 

Finn mer informasjon om prosjektet her: www.doga.no/villopp

 

 

 

Bildetekst:

VIL OPP mottar DOGA-merket for design og arkitektur. Foto: Villkollektiviet

 

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* VILL OPP, Jan Erik Rossow, janerik@vill.no, mobil 95 10 87 76

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak VILL OPP_VILL_02.jpg 5,81 MB (4955x3716)
Bilde - vedlegg til sak VILL OPP_VILL_03.jpg 3,69 MB (5951x3968)
Bilde - vedlegg til sak VILL OPP_VILL_11.jpg 4,93 MB (4000x3000)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.02.2023 07:20
Teknisk løsning ZEVS AS