presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2017:

Hyller høytflyvende innovasjon på Fornebu og Gardermoen

  Publisert: 15.11.2017 12:30 - av  Henning Poulsen
The Staaker Company på Fornebu har konstruert en drone som filmer deg mens du står på ski ned fjellsiden. Avinor har landet en ambisiøs læringsreise for 22 000 ansatte ved Oslo Lufthavn. Nå får selskapene utmerkelsen DOGA-merket 2017.

De prestisjefylte utmerkelsene deles ut til The Staaker Company samt Avinor og EGGS Design onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Lagde 50 prototyper

To skientusiaster som var lei av monotone videoer tatt med hjelmkamera, bestemte seg for å bygge en autonom drone som kunne følge og filme dem mens de sto ned fjellsiden. På sensommeren i år var The Staaker Company etter en møysommelig designprosess som tok tre år og 50 prototyper, endelig klare til å lansere det selvflygende kameraet Staaker1. For dette innovasjonsprosjektet mottar de nå DOGA-merket 2017.

 

Juryen fremhever hvordan utviklingen av Staaker1 er et resultat av et godt samarbeid mellom høyteknologi og design, og at designtankegangen er anvendt i alle steg av prosessen:

 

«Dronen og fjernkontrollen danner en solid formgitt og velfungerende duo. Staaker1-teamet beviser at norsk innovasjon kan finne sin plass selv i et marked med enorm internasjonal konkurranse. Dette er et team og et produkt vi har tro på,» står det i jurykjennelsen.

 

Lærte opp 22 000 ansatte

I april i år åpnet nye Oslo lufthavn på Gardermoen. Den ombygde flyplassen kunne by på dobling i arealer og kapasitet, ny jernbanestasjon, nytt bagasjesystem, nye innsjekkingsområder, utvidelse av servicetilbud for de reisende og mye mer. Alt dette skapte et enormt opplæringsbehov blant de 22 000 personene som jobber på flyplassen – fra piloter til kioskansatte. Takket være en brukerrettet læringsreise gjennomført sammen med EGGS Design lyktes Avinor i å gjøre de ansatte klare innen det første flyet tok av fra nye Oslo lufthavn.

 

Om læringsreisen ved Oslo lufthavn skriver juryen følgende:

 

«Dette er et prosjekt som raskt kunne gått skikkelig galt om man hadde tenkt i siloer og ikke tatt brukerperspektivet godt nok med i prosessen. Den nytenkende måten tjenestedesign er brukt tverrfaglig på i dette arbeidet, er eksemplarisk og veldig godt håndverk.»

 

Løfter fram de beste

DOGA-merket, som inntil i fjor het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– I år mottok vi nesten 300 søknader til DOGA-merket, og så mange som 49 tilfredsstilte de høye kravene som juryen stiller. Årets mottakere er forbilder og gode bevis på hvor høyt nivå design- og arkitekturfagene holder i Norge, sier Thea Mehl, prosjektleder for DOGAs priser.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/doga-merket-2017/

 

 

Kontaktpersoner:

* The Staaker Company, Ole-Andreas Fagertun, mobil 474 17 961

* Avinor, kommunikasjonssjef Kristian Løksa, mobil 934 52 603

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekster:

The Staaker Company mottar DOGA-merket 2017. Foto: Red Rabbits

 

Avinor mottar DOGA-merket 2017 for Oslo Lufthavn Læringsreisen. Foto: Thomas Ekström (bildet) og EGGS Design (illustrasjon)

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Staaker1_01.jpg 7,95 kB (7360x5547)
Bilde - vedlegg til sak oslo lufthavn Doga_merket_OSL_01.jpg 3,77 kB (3508x2480)
Bilde - vedlegg til sak oslo lufthavn Doga_merket_OSL_03.jpg 2,25 kB (3508x2480)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 12:30
Teknisk løsning ZEVS AS