presseticker

Skip to main content

DOGA-merket nykommer 2017:

Hyller bærekraftig lampe og benk med intimsfære

  Publisert: 15.11.2017 12:00 - av  Henning Poulsen
Maren Bang Tøndevold har designet en oppsiktsvekkende gulvlampe. Nebil Zaman har laget en benk der setene kan justeres etter hvor mye nærkontakt vi ønsker. Nå får de DOGA-merket nykommer 2017.

Utmerkelsene deles ut onsdag ettermiddag på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo.

 

Flytter setene lengre vekk – eller nærmere

I en oppgave ved Kunsthøgskolen i Oslo har Nebil Zaman laget et møbel som vi ikke bare kan sitte i, men som også utfordrer hvordan vi tenker på møbler. «Personal Space» er en 180 centimeter lang benk med to seter som kan skyves mot eller fra hverandre, alt etter hvor mye personlig rom vi behøver.

 

Juryen er svært imponert over benken til Zaman.

 

«Dette er en veldig fin benk! Pent dimensjonert og teknisk interessant, med en innovativ vri på 70-tallsestetikk inviterer den til refleksjon rundt hvordan vi forholder oss til hverandre. At dette er et bachelorprosjekt og det første møbelet til denne studenten, avslører et talent det skal bli spennende å følge fremover,» står det i kjennelsen.

 

Lyser av bærekraft og brukervennlighet

Går det an å designe en lampe som formelig lyser av både bærekraft og brukervennlighet? Maren Bang Tøndevold har klart nettopp dette med sin studentoppgave ved Kunsthøgskolen i Oslo. «Filter» er en lampe av stål, tyll og en LED-lyskilde, der sylinderen med lyskilden hviler på et rør som igjen er festet i en solid sokkel. Lyskilden vender mot en sirkulær flate av utskiftbar tekstil som filtrer lyset.

 

I sin uttalelse skriver juryen at lampen er formfullendt, og at den er designet med faglig selvtillit.

 

«Det er ikke lett å lage noe som oppleves som så lett, og gitt at dette er et prosjekt som er gjort i løpet av en bachelorgrad, kan vi ikke si annet enn at vi er imponert. Den gjentagende sirkelen, det utskiftbare stoffilteret og den nesten ikoniske formen gjør dette til et veldig sterkt bidrag fra en designer det skal bli spennende å følge videre,» står det i jurykjennelsen.

 

Ny-gammelt talentmerke

DOGA-merket nykommer erstatter i år prisen Unge talenter, og deles ut for å synliggjøre og løfte fram studenter og nyetablerte innen design- og arkitekturfeltene.

 

– Juryen var imponert over årets søknader. De er gjennomarbeidede, favner vidt og holder høy kvalitet. Dette er utøvere som vil sette sitt preg på bransjen i mange år fremover, sier Caroline Olsson, som er prosjektleder for DOGA-merket nykommer.

 

Design og arkitektur Norge (DOGA) er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og fasiliterer samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimenterer med nye løsninger og formidler innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra klokken 12.30 på onsdag.

 

Mer informasjon om utmerkelsene her: https://doga.no/Aktiviteter/dogas-priser/merket-nykommer/

 

 

Kontaktpersoner:

* Maren Bang Tøndevold, mobil 466 63 964

* Nebil Zaman, mobil 464 90 511

* Design og arkitektur Norge, rådgiver Caroline Olsson, mobil 916 24 612

* Design og arkitektur Norge, senior kommunikasjonsrådgiver Line Aandal Røijen, mobil 911 74 639

 

 

Bildetekster:

Nebil Zaman har fått DOGA-merket nykommer 2017 for benken «Personal Space». Foto: Lukasz Zamaro

 

Maren Bang Tøndevold har fått DOGA-merket nykommer 2017 for lampen «Filter». Foto: Maren Bang Tøndevold

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 15.11.2017 12:00
Teknisk løsning ZEVS AS