presseticker

Skip to main content

DOGA-merket 2020:

Hyller Totens glutenfrie mel og landskapsleging fra Hamar

  Publisert: 22.01.2020 07:02 - av  Henning Poulsen

Holmen Crisp mottar DOGA-merket på onsdag for melserien Jytte. Foto: Sigve Aspelund

Forsvarsbygg belønnes med DOGA-merket for Landscape Healing. Foto: Forsvarsbygg

Holmen Crisp har skapt en serie med glutenfritt mel som er både nostalgisk og moderne. Forsvarsbygg på Hamar jobber med å rehabilitere tusenvis av hektar med gamle militærområder. Nå får begge utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut onsdag 22. januar på DOGA-dagen 2020 i Oslo.

Forsvarsbygg er dessuten nominert til selve hovedprisen, DOGA Hedersmerket, som deles ut senere på ettermiddagen.

 

– DOGA-merket for design og arkitektur løfter fram de beste prosjektene og viser hvordan design og arkitektur bidrar til innovasjon og verdiskaping i Norge, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er den største og viktigste tverrfaglige prisen som deles ut til design- og arkitekturprosjekter i Norge. Han forteller at kriteriene for å få DOGA-merket er svært strenge, og roser de to prosjektene fra Innlandet.

 

– Prosjektet til Forsvarsbygg er helt unikt, og viser at arkitektur ikke nødvendigvis handler om å bygge noe nytt. Jeg synes også designprosjektet til Holmen Crisp er interessant, fordi det bryter med det konvensjonelle formspråket i deres bransje, sier Hjemdal.

 

Glutenfritt kan være spennende

Den familieeide møllen Holmen Crisp på Toten har solgt glutenfritt mel under merkenavnet Jytte siden 80-tallet. Markedet er stort. Det anslås at så mange som 7-8 prosent av befolkningen i Norge tåler ikke gluten.

 

Men hvorfor må egentlig glutenfritt mel selges i kliniske og kjedelige pakker? Holmen Crisp bestemte seg for å gjøre noe med dette.

 

Sammen med designerne i OlssønBarbieri har de laget et visuelt uttrykk for sine fire glutenfrie meltyper som spiller på Jyttes lokale tilhørighet og småskalastatus. Illustratøren Jean-Michel Tixier kom opp med en moderne, men samtidig nostalgisk pakningsidentitet som spiller på den belgiske tegneseriestilen.

 

I tillegg har de utviklet et system som på en presis og enkel måte viser næringsinnhold og bruksområder for melet, noe som er viktig for mange av kundene i målgruppen.

 

Juryen mener glutenfritt mel sjelden har sett så godt ut:

 

«Det er flott at Jytte tar en så tydelig posisjon og dyrker frem et helt nytt uttrykk i kategorien. Det er både modig og innsiktsfullt å bruke illustrasjon som det bærende elementet – det gir alle de riktige assosiasjonene med tanke på at Jytte er en småskalabedrift med lokal tilhørighet på Toten,» står det i jurykjennelsen.

 

Monumental tilbakeføring

Hva skjer med skytefelt og treningsområder den dagen de mister sin militære verdi? I Norge er svaret ofte å tilbakeføre det naturlige landskapet. Fra Hamar har Forsvarsbygg siden tidlig på 2000-tallet samarbeidet med 3RW arkitekter om det ambisiøse prosjektet Landscape Healing.

 

Det arkitektledede, tverrfaglige prosjektet kobler sammen forskere, biologer, historikere, arkeologer og soldater. Siden oppstarten har Landscape Healing jobbet med 27 områder over store deler av landet. Den dagen det settes strek for prosjektet vil 200 kvadratkilometer med natur være rehabilitert.

 

Juryen kaller arbeidet monumentalt og tror arbeidsformen vil ha stor påvirkning på lignende prosjekter i fremtiden:

 

«Landscape Healing er ekstremt komplekst, med utfordringer knyttet til alt fra å rydde gammel ammunisjon til å gjenplante flora. Prosjektet er gjennomført med stor ydmykhet og respekt for den opprinnelige naturen på de forskjellige stedene og bør bli et forbilde for hvordan vi kan og bør rydde opp etter oss når vi har gjort inngrep i naturen,» skriver juryen i sin kjennelse.

 

Mer bærekraft og tverrfaglighet

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

– Det har vært en enorm bredde i årets søknader, samtidig som vi har lagt lista høyere enn noen gang før. Både bærekraft og tverrfaglighet er noe som går igjen hos veldig mange av de som mottar DOGA-merket i år. De beste design- og arkitekturprosjektene er de som svarer på konkrete samfunnsutfordringer, sier Tor Inge Hjemdal i DOGA.

 

DOGA er en stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. Som pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur, legger DOGA til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no fra kl. 10.00 på onsdag.

 

Uredigerte bilder fra prisoverrekkelsen legges ut her i løpet av kvelden: https://flic.kr/s/aHsmKSK1ah (Fotokreditering: Sverre Chr. Jarild / Design og arkitektur Norge)

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen

 

Kontaktpersoner:

* Holmen Crisp, Camilla Rostad, mobil 977 65 397

* OlssønBarbieri, Henrik Olssøn, mobil 900 87 336

* Forsvarsbygg, Trond Enemo, mobil 815 70 400

* 3RW arkitekter, Vilde Braanaas, mobil 480 62 905

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Holmen Crisp mottar DOGA-merket på onsdag for melserien Jytte. Foto: Sigve Aspelund

 

Forsvarsbygg belønnes med DOGA-merket for Landscape Healing. Foto: Forsvarsbygg

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 22.01.2020 07:02
Teknisk løsning ZEVS AS