presseticker

Skip to main content

Unge talenter 2011:

Hjerneslagshanske fikk talentpris

  Publisert: 16.03.2011 18:03 - av  Henning Poulsen
Oslo: En vannfylt hanske kan i fremtiden brukes til i kjøle ned hjerneslagspasienter med hypertermi. Nå har utvikleren Bilal Zia Chaudhry (26) fått tredjeplassen i designkonkurransen Unge talenter 2011.

Prisen ble delt ut onsdag 16. mars i Oslo under Designdagen. Dette er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd som belønner næringsliv, designere og unge talenter for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Dette er tjuende gang vi arrangerer Unge talenter. En rekke av våre beste designere akkurat nå fikk sitt første gjennombrudd da de vant denne konkurransen, sier Eline Strøm-Gundersen, som er prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter i Norsk Designråd.

 

Trenger rask nedkjøling

Hver tredje hjerneslagspasient får hypertermi, som er en sterk økning i kroppstemperaturen. Da er det viktig med rask nedkjøling. Imidlertid har det ikke eksistert noen optimal løsning for å regulere temperaturen til hjerneslagspasienter. Inntil nå.

 

– Det finnes en rekke produkter for temperaturregulering, men ingen egner seg til bruk ved hjerneslag. Disse produktene dekker hele kroppen og bidrar til å immobilisere pasienten, forteller Bilal Zia Chaudhry. Han har utviklet en vannfylt spesialhanske som kun brukes på én arm, veier lite og er bevegelig og behagelig å bruke.

 

Ville skyve grenser

”Otivio” ble Chaudhrys masteroppgave på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, og fikk navnet sitt etter det medisinske teknologiselskapet han samarbeidet med. I begynnelsen brukte Chaudhry mye tid på å lære seg både teknologi og det fysiologiske og medisinske fagområdet.

 

– Dette var helt avgjørende for å kunne utvikle et realistisk og troverdig konsept. Jeg jobbet hele tiden ut fra både brukerhensyn og de tekniske kravene og begrensningene hos samarbeidsbedriften. Samtidig ville jeg utfordre de gitte rammene og prøve å komme med nye, uventede ideer og løsninger, forklarer Chaudhry.

 

Tester på sykehus

Prosjektet har allerede blitt belønnet med den internasjonale Red Dot-prisen ”Beste av de beste” i kategorien konseptdesign. Samarbeidsbedriften Otivio har nylig testet prototyper av hansken på slagpasienter på sykehus.

 

– De ønsker på sikt å kommersialisere produktet, og jeg håper at mitt produktkonsept kan hjelpe dem på vei. Det er et enormt behov og produktet løser et reelt problem. Jeg er sikker på at et ferdig produkt blir å finne på markedet en dag, sier Chaudhry.

 

Han er opptatt av at norske aktører satser på høyteknologiske og spesialiserte produkter som kan konkurrere internasjonalt. – Vi har potensielt sterke konkurransemessige fortrinn i en rekke sektorer gjennom kunnskap, erfaring og forskning på høyt nivå. Dette bør vi utnytte, understreker Chaudhry.

(Pressenytt)

 

 

Følg utdelingsseremonien direkte her: http://www.norskdesign.no

 

Jurykjennelser, bilder, underlag:

Nyhetssaker, jurykjennelse og produktbilder fra årets utdeling legges her kl 19.30, onsdag 16. mars: http://www.norskdesign.no/merket-for-god-design/category285.html

 

Bildetekst:

Bilal Zia Chaudhry – ”Otivio”

 

Bilder fra selve overrekkelsen legges ut på norskdesign.no cirka kl 20.30 i kveld.

 

Kontaktpersoner:

* Bilal Zia Chaudhry, mobil 988 18 157

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683,

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

Unge talenter 2011:

Vinner – klassen Design for alle: Eilin Bergum – ”Touch”

Vinner – Åpen klasse: Nina Lysbakken – visuell læring

Andreplass – Åpen klasse: SHE Design Studio – ”Between”

Tredjeplass – Åpen klasse: Bilal Zia Chaudhry – ”Otivio”

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak UT zia_chaudry7752 medium.jpg 80,23 kB (1831x2500)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 18:03
Teknisk løsning ZEVS AS