presseticker

Skip to main content

DOGA-merket nykommer:

Her er Norges mest lovende designere og arkitekter

  Publisert: 01.03.2023 07:12 - av  Henning Poulsen

BEDRE VEST. Home Again er en redningsvest som er laget slik at fiskere faktisk har lyst til å bruke den. Nå blir Johan Møller tildelt DOGA-merket nykommer. Foto: Johan Møller

 

REVITALISERER MUNKEHAGEN. Med prosjektet Sankt Sunnivas Hager ønsker Miguel Hernandez Quintanilla å bygge en helt ny type pilgrimsanlegg på Selja. Nå får han DOGA-merket nykommer. Ill: Miguel Hernandez Quintanilla

SAMISK MOTE. Med Gobmi har Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes laget samisk urbanmote. Nå får de DOGA-merket nykommer. Foto: Magpie

Sanntid på legevakta! Sonisk inkludering! Bærekraftige penger! Samiskinspirert urbanmote! Empatisk livvest! Klosterbotanikk! Leirecomeback! Disse sju design- og arkitekturprosjektene mottar DOGA-merket nykommer i år.

– Dette er noe jeg gleder meg like mye til hvert år. DOGA-merket nykommer lar oss ta pulsen på en ny generasjon med unge og ambisiøse designere og arkitekter, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA).

 

Han forteller at årets vinnere kommer med spennende og uventede løsninger på viktige samfunnsutfordringer.

 

– Her kan vi alle lære noe, sier Hjemdal.

 

DOGA-merket nykommer deles ut årlig til de beste prosjektene fra studenter og nyetablerte innen design og arkitektur. Prisen løfter fram unge, visjonære forslag til fremtidens løsninger. Årets priser deles ut på DOGA 16. mars i Oslo. I år er det sju mottakere.

 

Lydstyrke: Hørselsprosjekt som lytter til barna

Om lag 2500 elever i grunnskolen har nedsatt hørsel. Mange – særlig de som bruker talespråk – får ikke god nok tilrettelegging og oppfølging. Flere barn forteller at de faller utenfor.

 

Kristin Marie Brudeseth og Tina Mee Johansen har brukt designmetodikk for å involvere elever, foreldre, lærere og spesialister. Sammen har de funnet ut hvordan første- og andreklassinger med nedsatt hørsel kan inkluderes bedre i skolehverdagen.

 

Resultater er Lydstyrke, et verktøy som hjelper lærere og elever med å skape et inkluderende klassemiljø. Her deles kunnskap om hørsel på en pedagogisk måte, gjennom klasseøvelser, samskaping og historiefortelling. På den måten øker bevisstheten, slik at barn med nedsatt hørsel opplever å bli hørt.

 

Les mer om Lydstyrke her: www.doga.no/merket-nykommer/lydstyrke

 

 

DSP for SDG: Slik kan nye penger redde planeten

Du har kanskje ikke hørt om såkalte digitale sentralbankpenger. Grovt forklart er dette elektroniske penger utstedt direkte av en sentralbank.

 

Glenn Sæstad mener digitale sentralbankpenger er en enestående mulighet til å dytte samfunnet vårt i en mer bærekraftig retning. Han har brukt designmetodikk for å utforske hvordan staten og kommunene kan bruke dette virkemiddlet for å stimulere bedrifter og privatpersoner til å ta mer klimavennlige valg.

 

Karbonrasjoner kan være et eksempel på dette Mens dagens karbonkvoter kan kjøpes og selges, og dermed favoriserer de rikeste, vil karbonrasjonene påvirke alle likt. Slik spiller det ikke noen rolle at du har flust med vanlige penger på konto: Dersom du allerede har brukt opp «karbonpengene» dine, blir det ikke champagne i Chamonix denne påsken.

 

Les mer om DSP for SDG her: www.doga.no/merket-nykommer/dsp-for-sdg

 

 

Raw Earth: Vil bygge med jord og leire

Om lag halvparten av verdens bygninger er laget av jord og leire, men i byggeglade Norge har vi glemt at disse materialene finnes. Bygg- og anleggsbransjen bruker enorme mengder betong, tegl or tre, og produserer enda mer avfall.

 

Arkitektstudentene Katarina Kierulf og Alvar Elias Ekhougen Larsen har utforsket klimavennlige byggeteknikker som stampet jord, leirepuss og adobe. De snakket med eksperter og samlet inn informasjon om jord og leire fra både et arkitektonisk, geologisk og historisk perspektiv. De foreslår å bygge et jordhussenter på Ås for å samle kunnskap og etablere produksjon av produkter av ubrent jord og leire.

 

Les mer om Raw Earth her: www.doga.no/merket-nykommer/raw-earth

 

 

Digivent: Vil ha sanntid på legevakta

Et besøk på legevakta er ingen lystig opplevelse. Syk eller skadet må du sitte og vente sammen med andre syke og skadde personer, uten å vite hva som skjer eller hvor lenge det er til din tur.

 

Designstudentene Hanna Hernæs, Michelle Osnes og Ida Emilie Herfoss har jobbet med nettopp dette temaet. Ved hjelp av workshoper og intervjuer med legevaktansatte, fikk de innsikt i hverdagen på legevakta.

 

Resultatet er Digivent, en digital løsning for informasjonsdeling. Ved hjelp av app, infoskjerm og SMS får gir pasienter og pårørende tilgang til legevaktkøen i sanntid. Ved å få opp beregnet ventetid, kan pasienten selv bestemme om hun vil vente hos legevakten, i bilen eller hjemme.

 

Les mer om Digivent her: www.doga.no/merket-nykommer/digivent

 

 

Gobmi: Tar samisk kultur inn i storbyens motebilde

Samisk kultur er i vinden. Likevel er samisk design fremdeles noe du stort sett bare får kjøpt i turistbutikker. Derfor bestemte Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes seg for å lage urbane klær inspirert av Sápmis unike kulturarv.

 

Med seg på laget fikk de et tverrfaglig team av fotografer, designere, gründere, modeller og fotografer. Produksjon og materialvalg er bærekraftig. De benytter blant annet reinskinn, noe som støtter den sårbare reindriften i nord. For å unngå unødig produksjon og forsendelser av prototyper, utformer designerne plaggene i 3D før de etter hvert sys opp.

 

Gobmi har i løpet av kort tid blitt et ettertraktet klesmerke, og har blitt nominert til en nasjonal hederspris, blitt plukket ut av en gründerakselerator og hentet inn millioner i folkefinansiering.

 

Les mer om Gobmi her: www.doga.no/merket-nykommer/gobmi

 

 

Home Again: Empatisk design redder liv til havs

Hvert år dør 100 000 mennesker i fiskerirelaterte ulykker. Mange yrkesfiskere nekter å bruke redningsvest fordi den kommer i veien, vel vitende om at de neppe overlever dersom de faller i havet.

 

Johan Møller har vært med sjarkfiskere i havet utenfor Lofoten, han har intervjuet en rekke yrkesfiskere og til og med deltatt på redningsøvelser. Deretter har han fått fiskere til å teste protoyper.

 

Resultatet er redningsvesten «Home Again», en slank, oppblåsbar redningsvest spesialdesignet for yrkesfiskere. Vesten er laget for å ikke hekte seg fast, og en større halsåpning gjør den mer behagelig å ha på. På innsiden er det nemlig en lomme med plass til et bilde av noen fiskeren er glad i – noen det er verdt å komme «hjem igjen» til.

 

Les mer om Home Again her: www.doga.no/merket-nykommer/home-again

 

 

Sankt Sunnivas Hage: Arkeologisk design i klosterruinene

Hvert år kommer tusenvis av turister til øya Selja, der ruinene etter Sankt Sunnivas kloster ligger. I flere århundrer var klostrene landets kanskje viktigste kunnskapssentre.

 

Miguel Hernández Quintanilla mener større bevissthet om munkenes arbeid med frø, planter og dyrkingsmetoder, kan hjelpe oss å bli et mer selvforsynt og bærekraftig samfunn. Han tror også at pilegrimsturisme kan gi større verdier til både lokalsamfunn, forskning og kunst.

 

Inspirert av munkenes rikholdige klosterhage foreslår Quintanilla å bygge et omfattende hageanlegg på Selja. Hagen legges midt i et utgravningsområde, og skal romme en rekke paviljonger, blant annet kjøkken, bibliotek og kapell. Slik trekkes en rød tråd mellom arkeologi, historie, arkitektur og botanikk.

 

Les mer om Sankt Sunnivas Hage her: www.doga.no/merket-nykommer/sankt-sunnivas-hager

 

(Pressenytt)

 

 

Mer informasjon om prisutdelingen og DOGA-merket nykommer her: https://doga.no/aktiviteter/dogas-priser/merket-nykommer/

 

 

Bildetekster:

BEDRE VEST. Home Again er en redningsvest som er laget slik at fiskere faktisk har lyst til å bruke den. Nå blir Johan Møller tildelt DOGA-merket nykommer. Foto: Johan Møller

 

REVITALISERER MUNKEHAGEN. Med prosjektet Sankt Sunnivas Hager ønsker Miguel Hernandez Quintanilla å bygge en helt ny type pilgrimsanlegg på Selja. Nå får han DOGA-merket nykommer. Ill: Miguel Hernandez Quintanilla

 

SAMISK MOTE. Med Gobmi har Live Moen Johannessen og Hanna Moen Reinsnes laget samisk urbanmote. Nå får de DOGA-merket nykommer. Foto: Magpie

 

BEDRE VENTEOPPLEVELSE. Hanna Hernæs, Ida Emilie Herfoss og Michelle Osnes mottar DOGA-merket nykommer for prosjektet Digivent, som demonstrerer hvordan legevaktopplevelsen kan bli bedre for de som må vente. Foto/ill: Osnes/Herfoss/Hernæs

 

GRØNNE PENGER. Glenn Sæstad foreslår en rekke bærekraftige bruksområder for en ny digital valuta. Nå får han DOGA-merket nykommer for prosjektet DSP for SDG. Foto/ill: Glenn Sæstad

 

HÆH? HVA SA LÆREREN? Tina Mee Johnsen og Kristin Brudeseth vil hjelpe skolebarn som ikke får med seg det lærere og medelever sier. Nå får de DOGA-merket nykommer for prosjektet Lydstyrke. Foto/ill: Johnsen/Brudeseth

 

TIL JORD SKAL DU BLI. Katarina Kierulf og Alvar Elias Ekhougen Larsen har laget et konsept som skal få oss til å bygge flere hus av jord og leire. Nå gis DOGA-merket nykommer til prosjektet Raw Earth. Foto/ill: Kierulf/Larsen

 

(TIL REDAKSJONEN: Vi har MANGE flere bilder - send epost til henning@pressenytt.no)

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, kommunikasjonsrådgiver Ellen Heggestad, eh@doga.no, mobil 92 65 35 30

* Design og arkitektur Norge, rådgiver for priser og utmerkelser - Stine Fantoft Berg, sfb@doga.no, mobil 95 75 20 22

* Digivent, Ida Emilie Herfoss, idaemilie.95@gmail.com, mobil 98 44 89 91

* DSP for SDG, Glenn Sæstad, glenn@lokaltbyraa.no, mobil 95 46 33 68

* Gobmi, Hanna Moen Reinsnes, hannarein@gmail.com, mobil 91 72 44 13

* Home Again, Johan Møller, moeller_johan@hotmail.com, tlf. 25 54 45 36

* Lydstyrke, Tina Mee Johnsen, tinameejohnsen@gmail.com, mobil 94 85 05 97

* Raw Earth, Alvar Elias Ekhougen Larsen, alvar_elias@yahoo.no, mobil 99 35 60 69

* Sankt Sunnivas Hager, Miguel Hernandez Quintanilla, miguel.h.quintanilla@gmail.com, mobil 40 48 61 04

 


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 01.03.2023 07:12
Teknisk løsning ZEVS AS