presseticker

Skip to main content

Innovasjonskraftprisen 2019:

Hemnes-bedrift kjemper om høythengende innovasjonspris

  Publisert: 02.04.2019 07:20 - av  Henning Poulsen

GRØNN STOL. S-1500, designet av Snøhetta og produsert av NCP, består av gjenvunnet plast og stål. Foto: Hilde Sletten Grafisk og Bjørnar Øvrebø

GJØR GULL AV ULL. Aclimas produktutvikling åpner mange dører for ull som material i klesplagg. Foto: Aclima

LYSENDE DESIGN. Solcellebaserte Bright Move er både lampe og mobillader, og er spesiallaget for steder i verden uten tilgang til elektrisitet. Foto: Bright Products

Nordic Comfort Products står bak verdens kanskje mest bærekraftige miljøstol. Nå er Hemnesberget-produsenten nominert til Innovasjonskraftprisen 2019, som deles ut i morgen ettermiddag.

Onsdag 3. april blir det klart hvem av ullpioneren Aclima, solcelleekspertene i Bright Products og møbelprodusenten Nordic Comfort Products (NCP) som vinner Innovasjonskraftprisen 2019.

 

– Dette er tre utrolig dyktige og spennende aktører som på hver sin måte har våget å gå imot strømmen. De har lykkes med å utvikle bærekraftige og nyskapende produkter som har gitt dem betydelig kommersiell suksess, sier Egil Sundet, jurymedlem for Innovasjonskraftprisen og leder i Designindustrien, en bransjeforening i Norsk Industri.

 

Dette er andre gang Innovasjonskraftprisen deles ut. Bak prisen står Norsk Industri, Design og arkitektur Norge (DOGA) og Patentstyret. Prisen deles ut i forbindelse med arrangementet Innovasjonskraft 2019.

 

Bruker lokalt plastavfall fra havet

Den tradisjonsrike møbelprodusenten NCP, med røtter tilbake til 1932, har sammen med Snøhetta designet og produsert en stablebar miljøstol laget av 100 prosent resirkulert, lokal plast. Stolen S-1500 er basert på stolen R48 – en designklassiker fra 70-tallet som er produsert i nesten seks millioner eksemplarer.

 

– Det siste tiåret har bærekraftig design fått en stadig mer sentral rolle i vår virksomhet. Målsetningen er at alle stoler som sprøytestøpes hos oss skal lages i gjenbrukt plast i løpet av 2020, sier Svein-Erik Hjerpbakk, administrerende direktør i NCP.

 

Plasten i S-1500 er i sannhet både gjenbrukt og kortreist. Hvert år skifter havbruksindustrien på Helgeland ut tonnevis med nett, liner og tauverk. NCP og Snøhetta så en fantastisk mulighet til å sikre seg lokal tilgang til materialer, og samtidig hindre at plasten ble til avfall.

 

– Målet med S-1500 var å få til et ensifret CO2-avtrykk per stol, og det har vi klart. Vi har etablert en lokal verdikjede fra plastavfall til ferdig møbel, med målsetning om full dokumentasjon og sporbarhet. Det er unikt i bransjen, også på verdensbasis, og har gitt oss svært mye positiv oppmerksomhet, forteller Hjerpbakk.

 

Juryen kaller Hemnesberget-produsenten en foregangsbedrift innen sirkulær økonomi:

 

«Bedriften er nyskapende og fokuserer på tverrfaglig samarbeid for å nå sine mål. Både farge og den unike overflaten på stolene synliggjør transaksjonen fra plastavfall til et høyverdig designobjekt,» står det i juryteksten.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

GRØNN STOL. S-1500, designet av Snøhetta og produsert av NCP, består av gjenvunnet plast og stål. Foto: Hilde Sletten Grafisk og Bjørnar Øvrebø

 

GJØR GULL AV ULL. Aclimas produktutvikling åpner mange dører for ull som material i klesplagg. Foto: Aclima

 

LYSENDE DESIGN. Solcellebaserte Bright Move er både lampe og mobillader, og er spesiallaget for steder i verden uten tilgang til elektrisitet. Foto: Bright Products

 

 

FAKTABOKS

Innovasjonskraft 2019

* Arrangeres av Norsk Industri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

* Konferansen byr på foredrag med faglig innhold, i tillegg til utdeling av Innovasjonskraftprisen.

* Les mer og meld deg på her: https://doga.no/kalender/innovasjonskraft-2019/

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Industri, bransjesjef Egil Sundet, mobil 909 22 192

* Design og arkitektur Norge, seniorrådgiver Knut Bang, mobil 958 80 544

* Patentstyret, seniorrådgiver Bente Fjeldberg, mobil 47 26 89 16

* Nordic Comfort Products, administrerende direktør Svein-Erik Hjerpbakk, mobil 414 78 342

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak S-1500 Hilde Sletten Grafisk_.jpg 2,54 MB (2717x3543)
Bilde - vedlegg til sak Aclima.jpg 13,44 MB (4480x6720)
Bilde - vedlegg til sak BRIGHT Move.jpg 12,55 MB (6000x3739)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Norsk Industri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret, og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 02.04.2019 07:20
Teknisk løsning ZEVS AS