presseticker

Skip to main content

Hedersprisen for god design 2008:

Hederspris til livreddende mineryddeutstyr

  Publisert: 13.03.2008 07:00 - av  Henning Poulsen

Armadillo-vesten med ansiktsmaske - personlig beskyttelsesutstyr for minerydding. Foto: Rofi Industrier

Oslo: Hedersprisen for god design gikk i år til beskyttelsesvesten Armadillo og masken Rofi Facemask, som er laget for å gjøre hverdagen tryggere for de som rydder verdens 70 millioner miner.

Jubelen sto i taket da representanter for Rofi Industrier og KODE Design ble hentet opp på scenen for å motta Hedersprisen for god design, som er den fremste designprisen i Norge. Dette skjedde under Designdagen 2008 onsdag 12. mars på DogA-senteret i Oslo.

 

– Det er en enorm glede å motta denne prisen. Minerydding er svært viktig for et stort antall mennesker i mange land. Det finnes omkring 70 millioner grunner til å velge oss, sa Alfred Øverland, markedssjef i Molde-baserte Rofi Industrier like etter utdelingen. Han tok imot Hedersprisen for god design sammen med Roald Løseth fra Rofi Industrier og Leif Isachsen, partner i KODE Design.

 

Designdagen, som er et årlig arrangement i regi av Norsk Designråd, er dagen da næringsliv og designere prises for vellykket nytenking og innovasjon.

 

– Årets hedersprisvinner er et svært godt eksempel på hvilke merverdier design kan tilføre en innovasjonsprosess. Armadillo er en imponerende godt gjennomført beskyttelsesdrakt for mineryddere, og har gjort seg fortjent til Hedersprisen for god design, sier Jan R. Stavik, administrerende direktør i Norsk Designråd.

 

Design redder liv

Blodig alvor er utgangspunktet for utviklingen av beskyttelsesvesten Armadillo og masken ROFI Facemask. I 2004 ble et mineryddingsprosjekt initiert av kompetansesenteret Design uten grenser, på vegne av Norsk Folkehjelp. Målsetningen var å redusere antall skader og dødsfall knyttet til minerydding. Designbyrået KODE Design ble koblet inn, og sammen med blant annet Rofi Industrier ble Armadillo og den tilhørende beskyttelsesmasken utviklet.

 

– Tilbakemeldingene var at datidens utstyr ga grei beskyttelse, men at bruken førte til ulykker. Med ansiktsmaskene på ble minerydderne gående og puste gammel luft, buen i glasset ga forvrengninger i synet, stroppen og vekten førte til hodepine, og etter hvert som pleksiglasset fikk skraper ble sikten stadig dårligere, forteller Alfred Øverland i Rofi Industrier.

 

Drivhus i drakten

Og kanskje verst; i bakende sol ble maskene til rene drivhus, med vesentlig høyere temperatur inni masken enn utenfor. Noe som førte til at mange mineryddere til stadighet løftet opp visiret under arbeid, og dermed ble eksponert for stor fare.

 

Et forprosjekt viste dessuten at det var mange belastningsskader blant mineryddere på grunn av utstyret. Blant annet presset gamle beskyttelsesdrakter såpass på indre organer at flere brukere fikk skader på nyrene. – Noe måtte gjøres med komforten! Minerydding er presisjonsarbeid, og en svett og varm minerydder i en klumpete drakt står i fare for å gjøre fatale feil, sier Øverland.

 

Armadillo-vesten er lettere enn andre beskyttelsesvester, og vektdistribusjonen er betraktelig bedre. Selve ansiktsmasken veier bare halvparten av sine forgjengere. Vesten har mekanismer for lufting. Ventilering og fargevalg sørger for at temperaturen inni masken holder seg på et levelig nivå.

 

Flere designpriser

Designdagen 2008 gikk for fullt hus, det vil si i overkant av 500 deltakere fra både bransjen og næringslivet for øvrig. Første halvdel av dagen inneholdt innlegg fra en rekke norske og internasjonale foredragsholdere, mens arrangementet ble avsluttet med overrekkelse av en rekke priser og utmerkelser.

 

I år var det totalt 35 mottakere av Merket for god design innen 7 kategorier. Merket er blitt delt ut av Norsk Designråd siden 1985, og gis til bedrift og designbyrå i fellesskap for gode designløsninger. De tre nominerte til Hedersprisen for god design var plukket ut blant de aller beste av årets mottakere av Merket for god design.

 

I tillegg til Hedersprisen for god design ble Klassikerprisen for god design og Unge talenter delt ut på Designdagen 2008.

 

Designutstilling

Mellom 27. mars og 27. april arrangeres utstillingen ”Merket for god design og Unge talenter” i DogA; Norsk Design- og Arkitektursenteret i Oslo. Her vil samtlige av årets mottakere av Merket for god design stilles ut sammen med vinnerne av Hedersprisen for god design og Klassikerprisen for god design. Prosjektene som gikk til topps i Unge talenter-konkurransen vil også være representert, sammen med et utvalg arbeider av unge designtalenter.

 

Kontaktpersoner:

* Norsk Designråd, administrerende direktør Jan R. Stavik, mobil 975 45 978

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design, Stine Lunde-Aaltvedt, mobil 959 69 370, sla@norskdesign.no

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, tlf. 23 29 25 57

* Rofi Industrier, markedssjef Alfred Øverland, mobil 992 74 900

* Helly Hansen Pro, administrerende direktør Terje Gorm Hansen, mobil 950 88 547

* North Legion, salgs- og markedsdirektør Egil Stene-Johansen, mobil 928 62 897

* Mer informasjon om Designdagen 2008: http://www.norskdesign.no/designdagen/designdagen-2008-article212-229.html

 

Faktaboks:

Dette er Hedersprisen for god design

* Den ypperste designprisen i Norge

* Gis til både bedrift og designer

* Vinneren av Hedersprisen er det produktet som utmerker seg mest blant alle mottakerne av Merket for god design

* Juryen stiller ekstra høye krav til innovasjon og nyskaping

* Produktet eller løsningen skal være unikt i markedet og bidra til å tilføre bransjen eller produktkategorien nye verdier

* Vinnere av Hedersprisen for god design skal kunne vise til fremragende designarbeid

(kilde: norskdesign.no)

 

De nominerte til Hedersprisen for god design 2008

Produkt: Armadillo vest with facemask (vinner)

Bedrift: Rofi Industrier

Design: KODE Design

Last ned mer informasjon her: www.norskdesign.no/article2993-612.html

 

Produkt: Helly Hansen SeaAir

Bedrift: Helly Hansen Pro

Design: Helly Hansen Pro og SINTEF Helse

Last ned mer informasjon her: www.norskdesign.no/article2994-612.html

 

Produkt: North Legion MERC

Bedrift: North Legion

Design: Abry Design

Last ned mer informasjon her: www.norskdesign.no/article2992-612.html

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak Armadillo web.jpg 29,73 kB (300x450)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 13.03.2008 07:00
Teknisk løsning ZEVS AS