presseticker

Skip to main content

Hedersprisen for god design 2016:

Hederspris til hjertemåler fra Stavanger

  Publisert: 27.04.2016 21:17 - av  Henning Poulsen
Oslo: Onsdag kveld ble Laerdal Global Health ropt opp som vinner av Hedersprisen for god design. Stavangerbedriften har utviklet et fosterlydsapparat som kan redde livet til tusenvis av barn under fødsel.

– 10 ganger har vi mottatt Merket for god design, og endelig tar vi steget helt til topps og vinner hovedprisen, Hedersprisen for god design, sa Tor Inge Garvik, , leder for produktutvikling i Laerdal Global Health, like etter at han hadde mottatt den prisen foran en stappfull sal under Transform 2016 på DOGA-huset i Oslo.

 

Laerdal Global Health var nominert til prisen sammen med Rokilde sykehjem og møbelprodusenten Vestre.

 

– Vi har vært flinke til å bruke alle ressursene vi har på huset i dette prosjektet, og prisen er et bevis på at vi gjør ting riktig. Vi har fått mye oppmerksomhet for produktene vi lager for å redde mor og barns liv. Denne gangen konsentrerte vi oss om hvordan vi kunne berge det ufødte liv, og det er herlig å vinne en så viktig pris for et så viktig prosjekt, sier Garvik.

 

Industridesigner Cenk Aytekin i Laerdal Medical var også til stede på prisoverrekkelsen. Han gir brukermedvirkning en stor del av æren for at Moyo ble et såpass vellykket produkt.

 

– Vi lærte veldig mye om hverdagen og utfordringene til fødselshjelpere i Tanzania. Innspillene vi fikk førte til flere endringer underveis i designprosessen. De ble både viktige bidragsytere til prosjektet, men også våre venner, sier Aytekin.

 

Designteamet tok i alt fem turer til sykehuset Hatdom Lutheran Hospital i Tanzania for å intervjue og teste prototyper på lokale fødselshjelpere. Fødselshjelperne besøkte også Laerdal Global Health i Stavanger ved flere anledninger.

 

Finner fosterlyd på sekunder

Sammen med søsterselskapet Laerdal Medical har Laerdal Global Health utviklet Moyo, et mer nøyaktig og brukervennlig apparat for å måle hjertefrekvens hos fosteret. Der det med konvensjonelt utstyr kan ta flere minutter å finne fosterets hjertelyd, bruker Moyo bare noen sekunder. Et skjermbilde viser utviklingen i hjertelyd de siste 30 minuttene, og ved avvik fra normalen vil en alarm gå av for å påkalle assistanse.

 

Magebelte og nakkestropp gjør at mor kan bevege seg fritt med sensoren på seg, og en egen pulsmåler for mor gjør at fødselshjelperen ikke blander sammen mor og barns hjertelyd. Dermed kan mange potensielt fatale inngrep unngås.

 

Kan redde 3 av 10

Hvert år mister anslagsvis to millioner barn livet i forbindelse med fødsel. 99 prosent av disse dødsfallene skjer i ressursfattige områder.

 

– Forskning viser oss at fosterlydsovervåking gjennomført etter gjeldende retningslinjer kan redde 30 prosent av de som ellers ville dødd under fødsel, og dessuten redusere antall barn som blir født uten å puste selv med 40 prosent. Vi skjønte at vi her kunne levere en løsning som kunne redde mange liv, sier Tor Inge Garvik.

 

Overarbeidede sykehusansatte

Samtaler med jordmødre ved et sykehus på landsbygda i Tanzania avdekket en rekke behov som det stavangerbaserte selskapet tok med til tegnebordet. Et problem som tidlig ble utpekt var mangel på tid til å følge opp hver pasient, som følge av underbemanning.

 

– En fødselshjelper kan ofte ha ansvar for opptil 10 fødende kvinner samtidig. Det gjør det vanskelig å identifisere og følge opp risikotilfeller, særlig siden eksisterende utstyr gjerne er upresist, tungvint og tidkrevende å bruke, sier Garvik.

(Pressenytt)

 

 

Kontaktpersoner:

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

* Norsk design- og arkitektursenter, prosjektkoordinator Ann Kristin Godager, mobil 911 77 879

* Laerdal Global Health, produktutviklingsleder Tor Inge Garvik, mobil 976 84 864

 

 

Bildetekster:

En stolt gjeng fra Laerdal Global Health og Laerdal Medical jubler over å ha mottatt Hedersprisen for god design. Foto: Sverre Christian Jarild

 

Laerdal Global Health og Laerdal Medical mottok Hedersprisen for god design for Moyo Fetal Heart Rate Monitor. Foto: Laerdal Global Health

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak hedersvinnere.jpg 17,55 kB (4133x2756)
Bilde - vedlegg til sak laerdal mojo.jpg 3,03 kB (4096x2304)
Bilde - vedlegg til sak laerdal mojo2.jpg 3,29 kB (4096x2304)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 27.04.2016 21:17
Teknisk løsning ZEVS AS