presseticker

Skip to main content

Miljøprisen 2011:

Gjør fiskeeksporten grønnere

  Publisert: 16.03.2011 11:15 - av  Henning Poulsen

37 MILLIONER NORSKE FISKEMÅLTIDER: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er begeistret for den norske nyvinningen EPS Box. Her lager hun sashimi av laks sammen med statsminister Jens Stoltenberg på God Morgen Norge tidligere i år. Foto: Fiskeri- og kystdepartementet/Flikr

 

 

EPS Box

 

På Designdagen

Oslo: En totalt redesignet fiskekasse kan spare miljøet for 155 tusen tonn med CO2. Nå har emballasjeprodusentene BEWi og Vartdal sammen med designbyrået Inventas blitt belønnet med Miljøprisen 2011.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er svært begeistret for den norske nyvinningen. – Norge eksporterer 37 millioner måltider med sjømat hver dag. Da er det utrolig viktig at vi utnytter volumet best mulig. Jeg håper sjømatnæringen, som er avhengig av et rent og friskt hav, lar seg inspirere av dette, sier statsråden.

 

Miljøprisen deles ut årlig på Designdagen til den bedriften som har utviklet et produkt eller en løsning med de fremste miljøegenskapene.

 

– Vi ønsker å løfte fram bedrifter som målrettet bruker design for å redusere miljøbelastningen. Grønne verdier og bærekraftighet kommer stadig høyere på dagsorden både nasjonalt og internasjonalt, og vil bli enda viktigere for selskaper som ønsker å hevde seg i fremtiden, sier Eline Strøm-Gundersen, prosjektleder i Norsk Designråd

 

Det vakte oppsikt da Norsk Designråd valgte å ikke dele ut prisen i fjor. – Desto mer gledelig at vi på nytt får anledning til å dele ut Miljøprisen. BEWi er en verdig vinner. Sammen med konkurrenten Vartdal Plastindustrier står de bak en nyvinning som kan gjøre norsk fiskeeksport til en langt mindre miljøbelastende industri, sier Strøm-Gundersen.

 

Ville droppe lokket

Det hele startet med en enkel ide hos emballasjeprodusenten BEWi i Hamarvik i Sør-Trøndelag: ”Hva hvis vi erstatter lokket på fiskekassene våre med en enkel film?” Resultatet ble et innovasjonsprosjekt som har potensial til å fullstendig forandre måten laks pakkes og transporteres på – og som kan spare miljøet for flere tusen tonn med CO2.

 

– Vi begynte å se på fiskekassene som vi hadde produsert i 20 år, og kom fram til at dette ikke var noe vi ville satse på de neste 20 årene. Vi ønsket først og fremst å droppe lokkene. Dette innebar at omsetningen vår ville synke med rundt 25 prosent, men vi kom fram til at det likevel ville lønne seg i det lange løp, forteller prosjektleder Christian Bekken i BEWi.

 

Konkurrenter gikk sammen

Familiebedriften BEWi tok derfor kontakt med familiebedriften Vartdal Plastindustrier i nabofylket Møre og Romsdal. Kunne konkurrenten tenke seg å samarbeide om å utvikle en ny løsning? Resultatet ble at Vartdal med Konkurransetilsynets velsignelse kjøpte seg inn i prosjektet.

 

– Industrielle samarbeid av denne typen er helt nødvendig for å gjennomføre prosjekter med så stort omfang og risiko. Sammen har vi laget en innovasjon som både sparer miljøet og reduserer kostnadene for kundene våre, sier Bekken.

 

Designbyrået Inventas ble trukket inn, og satte i gang en omfattende jobb med informasjonsinnhenting og bruker- og markedsanalyser. Fiskekassens livsløp fra vugge til grav ble kartlagt, og prosjektet ble løftet fra å kun gjelde et lokk til å handle om hele systemet rundt emballasjeløsningen. Resultatet ble EPS Box, en lettere, sterkere emballasje som forsegles med en tynn film på slakteriet. Boksen forenkler produksjonen og reduserer transportkostnader.

 

– I emballasjebransjen er både effektivitet og miljø viktigere enn noen gang. De to henger tett sammen: Bedrer du effektiviteten og minimerer svinnet, reduserer du også miljøbelastningen, påpeker Bekken.

 

40 millioner laksekasser

Norge eksporterer rundt 40 millioner kasser med laks hvert år. Dersom EPS Box blir bransjestandard i Norge innebærer det ifølge BEWi en miljøbesparelse på minst 155 000 tonn CO2 årlig. I tillegg sparer bransjen rundt 100 millioner kroner i innkjøpskostnader.

 

Ifølge Bekken ligger 90 prosent av miljøinnsparingen på transportsiden. – De siste 200 årene har verdens befolkningstall gått fra én milliard til omkring sju milliarder, og innen 2050 kan tallet være 10 milliarder. Det stiller enorme krav både til matproduksjon og mattransport. Vi må rett og slett transportere mer mat og mindre emballasje, understreker han.

 

EPS Box ble lansert i juni 2010, og i mai i år ruller fullskalaproduksjonen i gang. Tiden imellom er brukt til å kjøre leverandørtester og sikre viktige kontrakter. To av verdens største lakseprodusenter har allerede inngått avtale med BEWi, og bedriften tror boksen vil bli bransjestandard i løpet av 2011.

(Pressenytt)

 

 

Bildetekster:

37 MILLIONER NORSKE FISKEMÅLTIDER: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er begeistret for den norske nyvinningen EPS Box. Her lager hun sashimi av laks sammen med statsminister Jens Stoltenberg på God Morgen Norge tidligere i år. Foto: Fiskeri- og kystdepartementet/Flikr

 

BEST PÅ MILJØ: BEWi, Vartdal Plastindustrier og Inventas vant Miljøprisen 2011 for emballasjen EPS Box. Foto: BEWi

 

OVERREKKELSEN: Christian Bekken, prosjektleder for EPS Box i BEWi Produkter, Fride Solbakken, politisk rådgiver i Fiskeri- og kystdepartementet og Jan Endre Vartdal, daglig leder, Vartdal Plastindustrier. Foto: Johnny Syversen.

 

Kontaktpersoner:

* BEWi, prosjektleder Christian Bekken, mobil 905 55 141

* Norsk Designråd, prosjektleder for Merket for god design og Unge talenter, Eline Strøm-Gundersen, tlf. 23 29 25 70, mobil 971 05 580

* Norsk Designråd, prosjektleder Marte Grevsgard, tlf. 23 29 25 62, mobil 917 74 683,

* Norsk Designråd, informasjonsdirektør Grete Kobro, mobil 907 65 971

 

 

Dette er Miljøprisen

* Miljøprisen deles ut til bedrift og designer for å ha utviklet et produkt eller en løsning som kan vise vesentlig miljøegenskaper i et livsløpsperspektiv.

* Miljøprisen ble delt ut for første gang i 2009, og prisen gikk til kontormøbelprodusenten HÅG for stolen HÅG Futu.

* Ingen fikk tildelt Miljøprisen i 2010.

(Kilde: norskdesign.no)

 

 

 

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:
Bilde - vedlegg til sak berghansen og stoltenberg crop.jpg 168,11 kB (2512x2973)
Bilde - vedlegg til sak EPS-BO~1.JPG 125,25 kB (1800x937)
Bilde - vedlegg til sak miljo7697 medium.jpg 82,12 kB (2500x1748)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 16.03.2011 11:15
Teknisk løsning ZEVS AS