presseticker

Skip to main content

DOGA-merket:

Frekk fotskammel fra Årnes, innovativ billøsning fra Lørenskog

  Publisert: 10.01.2019 09:44 - av  Henning Poulsen
Mokasser på Årnes har laget en fotskammel som nekter å skamme seg. Lørenskog-baserte Bertel O. Steen har skapt en innovativ leasingløsning for privatkunder. Nå får de to Akershus-selskapene utmerkelsen DOGA-merket.

Den prestisjetunge utmerkelsen blir delt ut til Mokasser og Bertel O. Steen med designpartnere torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo.

 

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

 

Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

 

– Dette er to vidt forskjellige designprosjekter som begge fortjener DOGA-merket. Bertel O. Steen bruker tjenestedesign for å skape gode kundeopplevelser i en endrende bilbransje, mens Mokasser har skapt et spennende og iøynefallende møbel som kan få plass i mange stuer, sier han.

 

Samler bilholdet på ett sted

Der folk før i tiden hadde kjælenavn på bilen sin og gjerne brukte helgene til vask og mekking, går dagens transporttrender mot bildeling og langtidsleie. Denne utviklingen ville Bertel O. Steen, med hovedkontor i Lørenskog, være en del av. Derfor utviklet de Easly, en leasingløsning for privatkunder.

 

Easly er en svært forenklet måte å leie bil på, der også forsikring, service, årsavgift og andre tjenester er inkludert. Alt samles på en månedlig oversikt for kunden, som dermed slipper å forholde seg til en hel rekke ulike leverandører og avtaler.

 

Juryen er imponert over resultatet og fremhever den helhetlige tilnærmingen i tjenestedesignprosessen, der man har tenkt på alt fra visuell profil og navigasjon til forhandlertrening og informasjonsmateriell:

 

«Dette er et godt eksempel på hvordan tjenestedesign kan og bør brukes for å skape bedre kundeopplevelser. Her har SDG og EGGS samarbeidet med en modig og ambisiøs kunde med vilje og muskler til å utfordre sin egen bransje. Resultatet, Easly, fremstår som fremtidsrettet og smart, og ikke minst godt designet,» står det i jurykjennelsen.

 

Én fot i fortiden, den andre i nåtiden

Fotskammelen Galata er inspirert av overdådige 1800-tallsmøbler, men Årnes-produsenten Mokasser og designer Edvin Klasson har sørget for at den er lett i både vekt og uttrykk. Dermed står Galata godt til både moderne og antikke møbler, og fungerer i mange brukssituasjoner.

 

Juryen er spesielt opptatt av hvordan skammelen oser av lekelyst og humor:

 

«Det er ikke ofte vi støter på en frekk skammel, men Galata fra Mokasser er en skammel som nekter å skamme seg over sin status i møbelhierarkiet. Tvert imot så krever den sin egen plass på gulvet som et selvstendig møbel, og er mystisk og inviterende på samme tid. At den er laget av overskuddsmateriale fra Mokassers møbelproduksjon bare understreker karakteren,» står det i jurykjennelsen.

 

Juryen berømmer Mokasser for nytenking om gjenbruk. Dessuten lar skammelen seg flatpakke, noe som gjør transport og lagring både rimelig og mer miljøvennlig.

 

Innovativ design og arkitektur

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

 

Årets DOGA-dagen har fått navnet «Stay Human», og byr foruten overrekkelse av utmerkelser og hederspris på et sterkt faglig program. Blant annet vil den anerkjente designeren Michael Bierut fra USA snakke om hvordan design kan redde verden, mens utviklingssjef på Træna, Moa Bjørnson, og en visjonær gründer og sauebonde på Stokkøya, Roar Svenning, skal diskutere hva store byer kan lære av små steder.

 

DOGA er stiftelse under Nærings- og fiskeridepartementet og en del av regjeringens virkemiddelapparat for økt innovasjon. DOGA er en pådriver for bærekraftig verdiskaping gjennom design og arkitektur og legger til rette for samarbeid mellom utøvere og virksomheter, eksperimentering med nye løsninger og formidling av innsikt og læring.

(Pressenytt)

 

Fagprogram og prisutdeling strømmes direkte på Doga.no i dag.

 

Bilder fra prisoverrekkelsen legges ut fortløpende her: https://www.flickr.com/photos/doganorway/sets/72157674470733197

 

Mer informasjon om arrangementet og utmerkelsene her: https://doga.no/kalender/dagen/

 

 

Kontaktpersoner:

* Bertel O. Steen, Petter Kjøs Utengen, mobil 930 54 645

* EGGS design, Jan Walter Parr, mobil 908 54 339

* Scandinavian Design Group, Eline Kristoffersen, mobil 413 68 631

* Mokasser, Roger Sveian, mobil 920 89 412

* Edvin Klasson, mobil 971 46 639

* Design og arkitektur Norge, prosjektleder Thea Mehl, mobil 413 09 819

 

For praktiske spørsmål:

* Pressenytt, Henning Poulsen, mobil 92 06 24 68, henning ætt pressenytt dått no

 

Bildetekster:

Mokasser og Edvin Klasson får også DOGA-merket. Foto: Mokasser

 

Bertel O. Steen, EGGS design og SDG mottar DOGA-merket på torsdag. Foto: Illustrasjon: EGGS design

Bilde - vedlegg til sak 1 easly-startpakke_eggsdesign.jpg 368,40 kB (2500x1563)

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 10.01.2019 09:44
Teknisk løsning ZEVS AS