presseticker

Skip to main content

Fra Trøndelag til designutstilling i Milano

  Publisert: 03.04.2017 07:02 - av  Henning Poulsen

«Lili», av Homstvedt & Klock. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Live Berg Olsens «Super Normal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Martin Høgh Olsens «KANA. Foto: Lasse Fløde – Pudder

Trondheimstilknyttede Live Berg Olsen, Martin Høgh Olsen, Hallgeir Homstvedt og Kiyoshi Yamamoto er blant ledende norske designere og kunsthåndverkere som stiller ut på verdens fremste design- og møbelmesse denne uken. Flere svært viktige designpublikasjoner tror den norske utstillingen blir et høydepunkt på messen.

Distribusjon i nye markeder. Avtaler med velrennomerte produsenter. Utfordrende og høyprofilerte designjobber. Mulighetene er mange for de som deltar på den norske utstillingen «Everything is Connected» under Milano Design Week, også kjent som Salone del Mobile.

 

Kompromissløs bærekraft

Live Berg Olsen, født og oppvokst i Trondheim, skal vise fram det bærekraftige møbelsystemet «Super Normal» i Milano denne uken. Møblene er laget i eik og polert stål, og er laget for flatpakket distribusjon og verktøyfri montering.

 

– Dette representerer mye av det jeg står for i form av bærekraft, materialvalg og design. Jeg har valgt å være ganske kompromissløs i designprosessen, og derfor er møblene også mer konseptuelle. Uttrykket er enkelt, men det ligger mange tanker bak hver detalj, forteller Berg Olsen.

 

Elsket eller hatet?

Martin Høgh Olsen – oppvokst og bosatt i Trondheim – skal stille ut bordet «KANA». Prototypen er laget i laserkuttet, håndpolert aluminium, og levde lenge kun som en idé i designerens hode.

 

– Da jeg søkte på utstillingen 100% Norway med et annet produkt, førte det til at kurator Max Fraser rotet rundt på hjemmesiden min og fant dette bordet, som han åpenbart likte. Jeg har valgt å vise det i polert aluminium, noe som gir en viss håndverksdimensjon. Jeg tror mange vil se kvalitetene i akkurat det, men dette er også et produkt man lett kan stille seg kritisk til. Det blir spennende å se reaksjonene, sier Høgh Olsen, som i fjor høst lanserte seg selv under merkenavnet Høgh.

 

Bærekraftige tekstiler

Den tidligere Norway Says-designeren Hallgeir Homstvedt har med seg pute- og tekstilserien «Uld» og akustikkpanelene «Lily» til Milano denne uken. Begge har han utviklet sammen med Runa Klock, under navnet Homstvedt & Klock.

 

Homstvedt er født i Oslo, men oppvokst i Trondheim.

 

 

I samarbeid med Gudbrandsdalens Uldvarefabrik har de to designerne laget en produktserie som kan ta i bruk avskjær og annet restmateriale fra tekstilproduksjon.

 

Fargeblind silkemaling

Kiyoshi Yamamoto er noe så sjeldent som en japanskættet, brasiloppvokst, bergensbasert designer med Trondheim-tilknytting. Han har gjort arbeider for Heimdal Kunstforening og St. Olavshospital og har blitt kjøpt inn av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

 

I Milano skal han stille ut «Blue Kill Yellow», en serie med japanske silkemalerier basert på en fargepallett valgt ut av fargeblinde personer. Yamamoto tar også med skulpturinstallasjonen «Sketch for a Tapestry», laget med norsk og tropisk treverk.

 

Hylles i internasjonal presse

Design og arkitektur Norge (DOGA) og Norwegian Crafts står sammen med Klubben og Jotun bak årets norske utstilling. Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i DOGA, forteller at viktige Wallpaper nylig utpekte «Everything is Connected» som en prioritet utstilling under årets Salone del Mobile. I tillegg har designmagasinet Dezeen den norske utstillingen med på listen over 14 utstillinger leserne deres bare få med seg i år. Også Cool Hunting har med utstillingen på sin liste over forventede høydepunkter.

 

– Utstillingen i fjor ble svært godt mottatt både av innkjøpere og internasjonal presse, og flere av designerne inngikk i ettertid verdifulle avtaler eller kom i dialog med viktige aktører i den internasjonale designverdenen. Det knytter seg store forventinger til årets utstilling, sier Gomnæs Ugelstad.

 

Kommersielt og kunstnerisk

Også for kunsthåndverkere har utstillingen stor verdi, ifølge direktør Hege Henriksen i Norwegian Crafts.

 

– Den gir synlighet både internasjonalt og i Norge. Erfaringsmessig betyr dette nye oppdrag i form av flere utstillinger eller økt salg. Jeg er veldig fornøyd med kurator Katrin Greilings utvalg i år. Prosjektene som vises fram holder høyt kunstnerisk nivå samtidig som de har stort potensiale for salg og kommersielle oppdrag, sier Henriksen.

 

Vises i Norge over sommeren

Konseptet bak årets utstilling er å presentere et levende kart over Norges kreative miljøer i dag. Utstillingen består av 30 kunsthåndverksarbeider og designprototyper innen møbel, tekstil, belysning, keramikk, metall og glass.

 

Åpningsarrangementet til «Everything is Connected» er onsdag 5. april, og deretter vises utstillingen ved messearenaen Ventura Lambrate helt til 9. april. Over sommeren vender utstillingen hjemover og dukker opp på Oslo Design Fair mellom 30. august og 2. september.

(Pressenytt)

 

Last ned pressepakke her https://www.dropbox.com/sh/3fjv1tyc8lp34xv/AAAmh8M5oel6JlryThNw6_pLa?dl=0

 

 

Bildetekster:

«Lili», av Homstvedt & Klock. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Live Berg Olsens «Super Normal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Martin Høgh Olsens «KANA. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Portrettbilde av Hallgeir Homstvedt og Runa Klock.

 

Kiyoshi Yamamoto stiller ut to arbeider i Milano: «Blue Kill Yellow» og «Sketch for a Tapestry». Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

 

FAKTABOKS: Everything is Connected:

Bak utstillingen står designkollektivet Klubben, Norwegian Crafts og Design og arkitektur Norge (DOGA), i samarbeid med malingsprodusenten Jotun.

 

Partnere og sponsorer:

* Bo Bedre, Norges ledende interiørmagasin

* Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk, en prisvinnende og innovativ tekstilprodusent som spesialiserer seg på ullstoffer

* Lundhs, Norges ledende produsent av naturstein

* Oslo Design Fair, interiørmesse som sikter på å være den viktigste møteplassen for design og interiør i Norge

* Utenriksdepartementet

Kuratert av Katrin Greiling
Utstillingsdesign av Kråkvik & D'Orazio
Grafisk design av Bielke & Yang

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, rådgiver internasjonal profilering - Ida Aandal Røijen, mobil 451 36 778

* Live Berg Olsen, mobil 944 80 658

* Hallgeir Homstvedt, mobil 417 72 194

* Kiyoshi Yamamoto, mobil 406 17 071

* Martin Høgh Olsen, mobil 450 08 914


Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 03.04.2017 07:02
Teknisk løsning ZEVS AS