presseticker

Skip to main content

Fra Sogndal og Stryn til designutstilling i Milano

  Publisert: 03.04.2017 07:04 - av  Henning Poulsen

“Aase” av Andreas Bergsaker, “Make” av Barmen&Brekke, “Bror” av Noidoi og “Allen Wood” av Silje Nesdal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Barmen & Brekkes “Make”. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Treskålene til Silje Nesdal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

Siri Brekke fra Sogndal og Silje Nesdal fra Stryn er blant ledende norske designere og kunsthåndverkere som stiller ut på verdens fremste design- og møbelmesse denne uken. Flere svært viktige designpublikasjoner tror den norske utstillingen blir et høydepunkt på messen.

Distribusjon i nye markeder. Avtaler med velrennomerte produsenter. Utfordrende og høyprofilerte designjobber. Mulighetene er mange for de som deltar på den norske utstillingen «Everything is Connected» under Milano Design Week, også kjent som Salone del Mobile.

 

Sogn og Fjordane er representert gjennom Silje Nesdal og Siri Brekke, sistnevnte som halvparten av designduoen Barmen & Brekke.

 

Sogning med unike kjærlighetsbeholdere

– Å være med på en slik utstilling, sammen med så mange dyktige og flinke folk, gjør oss stolte og ydmyke. I et slik miljø er det også mye inspirasjon å hente i den uken det står på, noe som vi tar med oss hjem til arbeidshverdagen her hjemme, sier Siri Barmen, som er født og oppvokst i Sogndal. I dag bor og jobber hun i Bergen sammen med Per Tore Brekke.

 

I Milano viser Barmen & Brekke fram «Make», en serie med beholdere laget av leire, tre og glasur. Ingen av beholderne er helt like, men dette er det en tanke bak.

 

– De betyr mye for oss, siden vi har designet og utarbeidet hver eneste beholder sammen. De speiler på en måte oss som par – to som passer sammen uten å være helt like. Krake søker make, sier Barmen.

 

Nordfjord-håndverk i moderne drakt

Silje Nesdal fra Innvik i Stryn kommune mener det er viktig at norsk design står samlet og løfter hverandre. På den måten er det mulig for et lite land å hevde seg i en utfordrende bransje.

 

– Det er gøy være del av noe større og bidra til at søkelyset rettes mot norsk design. Jeg håper at jeg gjennom min deltakelse viser kontinuitet i mitt arbeid, treffer produsenter og bransjen og får vist fram mine produkter til presse og publikum i Milano, sier Nesdal, som i dag er bosatt i Oslo.

 

Hun tar med seg en serie med treskåler som hun har gitt navnet «Allen Wood». Disse spiller videre på en serie med trefat som Nesdal viste fram i Milano i fjor. Skålene er i tresorten alm og er utviklet i samarbeid med en håndverker fra designerens hjemtrakter.

 

– Jeg har valgt å designe moderne treskåler, jobbet fram med et tradisjonelt håndverk, for å vise sammenheng og kobling mellom mitt design og tradisjonene i mitt opphav, sier Nesdal.

 

Hylles i internasjonal presse

Design og arkitektur Norge (DOGA) og Norwegian Crafts står sammen med Klubben og Jotun bak årets norske utstilling. Trude Gomnæs Ugelstad, administrerende direktør i DOGA, forteller at viktige Wallpaper nylig utpekte «Everything is Connected» som en prioritet utstilling under årets Salone del Mobile. I tillegg har designmagasinet Dezeen den norske utstillingen med på listen over 14 utstillinger leserne deres bare få med seg i år. Også Cool Hunting har med utstillingen på sin liste over forventede høydepunkter.

 

– Utstillingen i fjor ble svært godt mottatt både av innkjøpere og internasjonal presse, og flere av designerne inngikk i ettertid verdifulle avtaler eller kom i dialog med viktige aktører i den internasjonale designverdenen. Det knytter seg store forventinger til årets utstilling, sier Gomnæs Ugelstad.

 

Kommersielt og kunstnerisk

Også for kunsthåndverkere har utstillingen stor verdi, ifølge direktør Hege Henriksen i Norwegian Crafts.

 

– Den gir synlighet både internasjonalt og i Norge. Erfaringsmessig betyr dette nye oppdrag i form av flere utstillinger eller økt salg. Jeg er veldig fornøyd med kurator Katrin Greilings utvalg i år. Prosjektene som vises fram holder høyt kunstnerisk nivå samtidig som de har stort potensiale for salg og kommersielle oppdrag, sier Henriksen.

 

Vises i Norge over sommeren

Konseptet bak årets utstilling er å presentere et levende kart over Norges kreative miljøer i dag. Utstillingen består av 30 kunsthåndverksarbeider og designprototyper innen møbel, tekstil, belysning, keramikk, metall og glass.

 

Åpningsarrangementet til «Everything is Connected» er onsdag 5. april, og deretter vises utstillingen ved messearenaen Ventura Lambrate helt til 9. april. Over sommeren vender utstillingen hjemover og dukker opp på Oslo Design Fair mellom 30. august og 2. september.

(Pressenytt)

 

Last ned pressepakke her https://www.dropbox.com/sh/3fjv1tyc8lp34xv/AAAmh8M5oel6JlryThNw6_pLa?dl=0

 

 

Bildetekster:

“Aase” av Andreas Bergsaker, “Make” av Barmen&Brekke, “Bror” av Noidoi og “Allen Wood” av Silje Nesdal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Barmen & Brekkes “Make”. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Treskålene til Silje Nesdal. Foto: Lasse Fløde – Pudder.

 

Siri Barmen fra Sogndal og Per Tore Stokke fra Stord designer under navnet Barmen & Brekke.

 

 

 

FAKTABOKS: Everything is Connected:

Bak utstillingen står designkollektivet Klubben, Norwegian Crafts og Design og arkitektur Norge (DOGA), i samarbeid med malingsprodusenten Jotun.

 

Partnere og sponsorer:

* Bo Bedre, Norges ledende interiørmagasin

* Gudbrandsdalen Uldvarefabrikk, en prisvinnende og innovativ tekstilprodusent som spesialiserer seg på ullstoffer

* Lundhs, Norges ledende produsent av naturstein

* Oslo Design Fair, interiørmesse som sikter på å være den viktigste møteplassen for design og interiør i Norge

* Utenriksdepartementet

Kuratert av Katrin Greiling
Utstillingsdesign av Kråkvik & D'Orazio
Grafisk design av Bielke & Yang

 

 

Kontaktpersoner:

* Design og arkitektur Norge, rådgiver internasjonal profilering - Ida Aandal Røijen, mobil 451 36 778

* Per Tore Barmen/Siri Brekke, mobil 476 15 550

* Silje Nesdal, mobil 907 35 471

Følgende bilder er knyttet til denne artikkelen:

Denne saken er skrevet av Pressenytt for Design og arkitektur Norge (DOGA), og kan brukes fritt. Pressenytt har redaksjonelt ansvar for innholdet i artikkelen.
Publisert: 03.04.2017 07:04
Teknisk løsning ZEVS AS